13 °C Budapest

Sok bankkártyás nem tudja, hol a határ - aztán csak fizet és fizet

Pénzcentrum
2014. augusztus 13. 05:30

Sör 740 forintért, felesek 950-ért: idén még mélyebbre kell nyúlniuk a zsebükben a fesztiválozóknak a Szigeten. De nemcsak a fesztiválokon, hanem a mindennapokban is bármikor felmerülhet a kérdés, hogy hány alkalommal fizethetünk egymás után PayPass-os bankkártyánkkal. Tényleg limitálják a bankok akár darabszámban, akár értékhatárban az egyérintéses kártyák használatát? Vagy 5000 forint alatt korlátlanul lehet fizetni a PIN kód megadása nélkül?

Hétfőn immáron 22. alkalommal vette kezdetét Magyarország egyik legnagyobb kulturális zenei fesztiválja, a Sziget. Idén a szokásosnál is nagyobb volt az érdeklődés a rendezvény iránt: augusztus 4-re már elfogytak bérletek, így már csak napijeggyel lehet bejutni az Óbudai Szigetre. Az évről-évre fénysebességgel dráguló fesztiválon a látogatók most sem tudják készpénzzel fizetni például a 740 forintos sört.

Kizárólag kétféle módon fizethetünk a Szigeten:

  • Festipay kártya, amely a helyszínen váltható ki
  • MasterCard vagy Maestro PayPass bankkártya


Mindkét esetben egyérintéses fizetésről van szó, azaz a kártyát a leolvasó terminálhoz tartva gyorsan és egyszerűen lehet rendezni a számlát a pultoknál. Ugyanakkor a fesztiválkártya kiváltásával, feltöltésével és visszaváltásával járó sorbanállás (már a tegnapi, -1. napon is igen hosszú sorok alakultak ki egyes feltöltőpontoknál), a hozzá kapcsolódó kétszer 500 forintos kauciós díj, valamint a kártyaregisztráció miatt sokan elgondolkozhatnak azon, hogy tudnak-e a Sziget alatt esetleg végig csak a PayPass-os plasztikjukkal fizetni. Hiszen a kártya már egyébként is ott van a tárcájukban, a letiltáshoz sem szükséges külön sms-ben regisztrálni, nem kell mindig újabb és újabb összegekkel feltölteni, ráadásul idén számos extra kedvezményt is kapnak a PayPass plasztikok tulajdonosai.

Mit lehet tudni bővebben a Festipay kártyákról? KATTINTS!

Nem véletlen, hogy az idei VOLT Fesztiválon például tavalyhoz képest kétszeresére nőtt a PayPass kártyák forgalma, illetve az ilyen bankkártyákkal történt fizetések darabszáma is, a MasterCard Balaton Sound fesztiválon pedig a tranzakciók átlagát tekintve másfélszer nagyobb összegeket fizettek PayPass kártyával, mint tavaly.

Ugyanakkor könnyen érhet minket kellemetlen meglepetés, ha nem tájékozódunk előre. Ugyanis amíg az 5000 forintos limit egységes minden PayPass-os plasztiknál (tehát ekkora összeghatárig tudjuk egyérintéses fizetésre használni a plasztikot, efelett PIN kódot kell megadni), addig

az bankonként más és más, hogy ki hány darab, vagy mekkora értékű PIN kód nélküli tranzakciót tud egymás után elvégezni

- mondta el a MasterCard lapunk kérdésére.

KATTINTS! Egyre többen kerülik ki a hosszú sorokat a pénztáraknál: mi a titkuk?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezért a Pénzcentrum.hu megkérdezte a hazai nagy bankokat, hogy mire számíthatnak a fesztiválozók, hányszor tudják egymás után egyérintéses fizetésre használni a kártyájukat. A Budapest Bank, az Erste Bank és a Citibank biztonsági okokra hivatkozva nem kívánt nyilatkozni.

Az MKB, az UniCredit és az OTP úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a PayPass-os tranzakciók nincsenek külön darabszámban vagy összesített értékhatárban korlátozva. Így például az UniCredit-bankkártyákhoz beállított limitekbe az érintés nélküli tranzakciók is beletartoznak: azaz mind a napi használati gyakorisági limit, mind a költések napi értékhatára a normál bankkártyás és a Paypass-tranzakciókra együttesen vonatkozik. A limitek természetesen módosíthatóak - tudtuk meg a pénzintézettől.

Forrás: Sziget/Csudai Sándor


Érdemes lesz ugyanakkor odafigyelniük a K&H ügyfeleinek: a bank lapunk kérdésére elmondta, hogy belföldön egymást követően maximum 15.000 forint összértékben hajtható végre érintés nélküli tranzakció PIN kód megadása nélkül. 15.000 forint felett legalább egy hagyományos, PIN kód megadásával és a bankkártya POS terminálba helyezésével végrehajtott tranzakció szükséges ahhoz, hogy ismét érintés nélküli módszerrel fizethessenek. (Külföldön viszont három egymást követő érintés nélküli fizetési tranzakciót követően legalább egy hagyományos módon végrehajtott tranzakció szükséges ahhoz, hogy ismét egyérintéses módszerrel lehessen fizetni.)

Előfordulhat akkor, hogy nem tudunk bankkártyával fizetni?

Láthatjuk tehát, hogy nem csak az ötezer forintos egységes limitet elérve kérhet a terminál PIN kódot. A terminálokat üzemeltető Cardnet a Pénzcentrum.hu kérdésére elmondta, hogy

a fesztiválon használt terminálokon - hasonlóan a bolti berendezésekhez - lehetőség van PIN kód megadására,

így akár a magasabb összértékű vásárlásokat is fizethetjük PayPass-os kártyával.

A másik fizetési móddal, a Festipay kártyákkal hamarosan bővebben is foglalkozunk.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm