16 °C Budapest
Méregdrága biozöldség: tényleg megéri az árát?

Méregdrága biozöldség: tényleg megéri az árát?

Pénzcentrum
2014. július 31. 05:32

Meglepő kérdésben szólalt meg a brit kormány. Arra hívják fel a lakosság figyelmét, hogy felesleges bio gyümölcsökre és zöldségekre költeni, hiszen felmérések igazolják, hogy nem annyival egészségesebbek és táplálóbbak, mint amennyivel többet költünk rájuk. Ennek kapcsán kérdeztük meg a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségét, vajon mi a hazai álláspont ezzel kapcsolatban?

Abban mindenki egyetért, hogy minél több zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztanunk egészségünk megőrzése érdekében. Azonban azzal kapcsolatban megoszlanak a vélemények, hogy vajon ragaszkodni kell-e a bio, mindenféle vegyszertől mentesen érlelt, friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz, vagy választhatunk akár konzerv, vagy mirelit kiszerelést is?

A brit kormány egyik tisztségviselője azonban nemrég úgy nyilatkozott, hogy teljesen felesleges bio zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, ugyanis nem egészségesebbek annyival, mint amennyivel drágábbak. Egyenesen pénzpazarlásnak nevezik a biozöldségek és gyümölcsök megvásárlását, mert a konzerv vagy fagyaszott változat hasonlóképpen egészséges.

A táplálkozáskutató szakemberek álláspontja szerint sem feltétlenül kell bio élelmiszerekre költenünk. Egy egészséges szervezetnek teljesen megfelelő a helyi idénygyümölcsök és zöldségek fogyasztása - mondta el a Pénzcentrumnak Györki Niké, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) munkatársa. Fontos, hogy valóban helyi árut vegyünk, mert más országból behozott termékek esetében minőségi romlást okozhatnak azok a vegyszerek, amikkel az időigényes szállítás miatt kezelik őket.

Az ár-érték arányt tekintve azonban nem éri meg bio zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, hiszen a hazai idénytermények minőségi szempontból vetekszenek a bioval. Viszont aki megteheti, fogyassza őket nyugodt szívvel. A daganatos megbetegedések kezelésében kifejezetten fontos a teljesen vegyszermentes táplálkozás, így abban az esetben ajánlott a bio étrend követése.

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy gyakran csőbe húzhatnak a bionak tűnő termékekkel. Az efféle natúr, vagy reform termékek csomagolásukat és árukat tekintve kísértetiesen emlékeztetnek a biora. Csakhogy ezeket nem a kötelezően vegyszermentes eljárással termesztik, és a felsorolt feliratokat sem találjuk meg rajtuk.

Györki Niké szerint igaz, hogy télen nehezebb ezekhez a helyi zöldségekhez és gyümölcsökhöz hozzájutni, mégis jobbat teszünk a szervezetünknek, ha az idénykínálathoz alkalmazkodunk. Ugyanis a mirelit termékek esetében vitaminveszteséget jelent a fagyasztás, illetve a zöldség és gyümölcs konzerveknél a sóval vagy cukorral való tartósítás jelenthet problémát.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?