8 °C Budapest

Megindult a NAV nyári akciója: megvannak az első fogások

Pénzcentrum
2014. június 27. 13:06

Zajlik a futball-világbajnokság, megkezdődött a diákok nyári vakációja és sok külföldi turista keresi fel hazánk, változatos programokat kínáló fővárosát. A NAV ellenőrei éjjel-nappal járják Budapest és Pest megye népszerű helyszíneit, kereskedelmi és vendéglátóhelyeit, hogy kiszűrjék a visszaéléseket. Tavaly nyáron minden harmadik ellenőrzésnél találtak olyan szabálytalanságot, amelyek gyakran nemcsak a költségvetésnek, hanem fiataloknak, külföldieknek, kirándulóknak is kárt okoztak.

A tapasztalatok szerint a vendéglátóhelyek közül különösen a fiatalokra és a külföldi vendégekre specializálódott fővárosi romkocsmákra és belvárosi szórakozóhelyekre jellemző, hogy kiemelkedően nagy forgalmuk ellenére nem ütik be bevételeiket a pénztárgépbe, így nem is adóznak azok után. Ráadásul nyugta hiányában az esetlegesen túlszámlázással vagy másképp megkárosított vendég sem reklamálhat. Ezekre a tapasztalatokra alapozva a NAV fővárosi adóellenőrei egyebek mellett (mint például személyszállítás, városnéző túrák, horgász- és egyéb sportszolgáltatások) fokozottan vizsgálják a szórakozóhelyek adózási fegyelmét. Az ellenőrzési sorozat a foci-világbajnokság időszakát is magába foglalva egészen augusztus végéig tart.

Annak célirányos kiválasztásában, hogy hova mennek ellenőrizni a NAV munkatársai, nagy segítséget nyújtanak az online pénztárgépektől érkező adatok. A Dél-budapesti Adóigazgatóság legutóbbi éjszakai akciójában például olyan magyar és külföldi diákok körében népszerű, de adótartozással rendelkező szórakozóhelyeken jelentek meg a revizorok és az adóvégrehajtók, ahonnan az online-rendszeren keresztül csak minimális bevételi adatok futottak be a NAV-hoz. A helyszíneken beigazolódott, hogy ezek a vendéglátóhelyek a valóságban nagy forgalmat bonyolítanak, egy-egy éjszaka jelentős bevételre tesznek szert, melynek csak töredékét rögzítik a pénztárgépben. Az egyik romkocsmát rövid időn belül ismételt bevétel-eltitkoláson kapták, így a revizorok intézkedtek annak bezárásáról. Míg az ellenőrök a mulasztásokkal kapcsolatban jártak el, addig az adóvégrehajtók a pénztárgépekben talált készpénz lefoglalásával hajtották be a vállalkozások adótartozásait.

A tisztességtelenül működő kereskedőkre, szolgáltatókra fókuszáló, a nyári hónapokban is folytatódó célirányos fellépés nemcsak a szabályokat betartók érdekeit szolgálja, de védi a vásárlókat is. Nem is beszélve a Magyarországra látogató külföldieket érő benyomások és az országimázs védelmének fontosságáról.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm