Megindult a NAV nyári akciója: megvannak az első fogások

Pénzcentrum
2014. június 27. 13:06

Zajlik a futball-világbajnokság, megkezdődött a diákok nyári vakációja és sok külföldi turista keresi fel hazánk, változatos programokat kínáló fővárosát. A NAV ellenőrei éjjel-nappal járják Budapest és Pest megye népszerű helyszíneit, kereskedelmi és vendéglátóhelyeit, hogy kiszűrjék a visszaéléseket. Tavaly nyáron minden harmadik ellenőrzésnél találtak olyan szabálytalanságot, amelyek gyakran nemcsak a költségvetésnek, hanem fiataloknak, külföldieknek, kirándulóknak is kárt okoztak.

A tapasztalatok szerint a vendéglátóhelyek közül különösen a fiatalokra és a külföldi vendégekre specializálódott fővárosi romkocsmákra és belvárosi szórakozóhelyekre jellemző, hogy kiemelkedően nagy forgalmuk ellenére nem ütik be bevételeiket a pénztárgépbe, így nem is adóznak azok után. Ráadásul nyugta hiányában az esetlegesen túlszámlázással vagy másképp megkárosított vendég sem reklamálhat. Ezekre a tapasztalatokra alapozva a NAV fővárosi adóellenőrei egyebek mellett (mint például személyszállítás, városnéző túrák, horgász- és egyéb sportszolgáltatások) fokozottan vizsgálják a szórakozóhelyek adózási fegyelmét. Az ellenőrzési sorozat a foci-világbajnokság időszakát is magába foglalva egészen augusztus végéig tart.

Annak célirányos kiválasztásában, hogy hova mennek ellenőrizni a NAV munkatársai, nagy segítséget nyújtanak az online pénztárgépektől érkező adatok. A Dél-budapesti Adóigazgatóság legutóbbi éjszakai akciójában például olyan magyar és külföldi diákok körében népszerű, de adótartozással rendelkező szórakozóhelyeken jelentek meg a revizorok és az adóvégrehajtók, ahonnan az online-rendszeren keresztül csak minimális bevételi adatok futottak be a NAV-hoz. A helyszíneken beigazolódott, hogy ezek a vendéglátóhelyek a valóságban nagy forgalmat bonyolítanak, egy-egy éjszaka jelentős bevételre tesznek szert, melynek csak töredékét rögzítik a pénztárgépben. Az egyik romkocsmát rövid időn belül ismételt bevétel-eltitkoláson kapták, így a revizorok intézkedtek annak bezárásáról. Míg az ellenőrök a mulasztásokkal kapcsolatban jártak el, addig az adóvégrehajtók a pénztárgépekben talált készpénz lefoglalásával hajtották be a vállalkozások adótartozásait.

A tisztességtelenül működő kereskedőkre, szolgáltatókra fókuszáló, a nyári hónapokban is folytatódó célirányos fellépés nemcsak a szabályokat betartók érdekeit szolgálja, de védi a vásárlókat is. Nem is beszélve a Magyarországra látogató külföldieket érő benyomások és az országimázs védelmének fontosságáról.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25