13 °C Budapest

Hárommilliárd forintnyi "tokajit" vontak vissza a forgalomból

MTI
2014. május 15. 08:36

Hárommilliárd forintnyi borkészletének értékesítését függesztette fel a Tokaj Kereskedőház Zrt., előzetes vizsgálatok ugyanis arra utalnak, hogy a korábbi vezetések idején alkalmazott "borkészítési" technikák vagy a nyilvántartások hibás kezelése miatt a készleten levő boroknál jelentős lehet azoknak a tételeknek az aránya, amelyek a társaság és a Tokaji elnevezés érdekében nem értékesíthetők - írja a Népszabadság és a Magyar Nemzet.

A belső vizsgálat, illetve a felfüggesztés tényét Illés Géza, a társaság jogi képviselője erősítette meg a napilapoknak.

A Népszabadság arról írt, hogy a hivatalos borpapírok, engedélyek, származási bizonyítványok és más dokumentumok látszólag rendben vannak. Ám a lap szerint bizonyossá vált: valójában "keverték-kavarták" a borokat, vegyítették a különböző évjáratú és minőségű termékeket, és nem megengedett módon házasították, vagyis pancsolták őket.

A Magyar Nemzet szerint mivel a vizsgálat még tart, nem lehet pontosan tudni, mennyi bort érinthet a hibás címkézés vagy szabálytalan házasítás. Ám mivel ezek fogyasztása élelmiszer-biztonsági kockázatot nem jelent, később a szabálytalan tételeket is forgalomba hozhatják alacsonyabb minőségi kategóriájú bortípusként vagy eredetmegjelölés nélküli borként. Az értékkülönbség miatt várhatóan így is súlyos veszteség fogja érni a céget.

 

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?