31 °C Budapest

Kiderült, mire ment el a magyarok pénze karácsonykor

Pénzcentrum
2014. február 3. 17:01

Átlagosan 34 700 forintot költöttünk karácsonyi ajándékokra - derül ki egy friss kutatásból. A 2013-as ünnepi szezonban a lakosság 90 százaléka vásárolt meglepetést legalább egy ember számára, átlagosan 6 100 forint értékben.

A Cofidis Hitel Monitor (negyed évente megjelenő, 500 fő megkérdezésén alapuló felmérés) legfrissebb, 2014. januári felmérése szerint az átlagos ajándékra költött összeg 34 700 forint volt. Az ajándékokon kívül a megkérdezettek 94 százaléka még átlagosan 23 900 forintot költött el ünnepi készülődésre (pl. karácsonyfa, díszítés, karácsonyi ételek-italok). Az összes karácsonyi költés átlaga 55 400 forint volt, azonban a fiatal (18-29 éves) korosztály alacsonyabb összeget (42 000 Ft) költött, mint az idősebbek (60 000 Ft). Tízből kilenc hazai lakos vásárolt ajándékot legalább egy ember számára az ünnepek alkalmából. A férfiak körében magasabb azoknak az aránya, akik nem vettek senkinek ajándékot, mint a nők esetén (16% és 5%). Az emberek átlagosan 6 szerettüket lepték meg valamivel.

A 2012-es évhez viszonyítva nem változott érdemben a karácsonyi költések nagyságrendje, a relatív többség (52%) ugyanannyit tudott áldozni a karácsonyi ünnepekre, mint az azt megelőző évben, a lakosság 22 százaléka többet, míg 26 százaléka kevesebbet tudott költeni az ünnepekre. Az ünnepekre fordítható pénzösszeg tekintetében a megkérdezettek fele (49%) tekinthető elégedettnek; ők úgy érzik, hogy mindent meg tudtak vásárolni karácsonyra, amit szerettek volna. Megközelítőleg ugyanennyien (51%) vannak azok, akik úgy gondolják, hogy valamivel kevesebbet vagy sokkal kevesebb összeget tudtak fordítani az ünnepekre, mint amennyit szerettek volna.

Azok, akik kevesebbet tudtak áldozni az ünnepekre a kívántnál, leginkább a közvetlen családtagoknak szánt karácsonyi ajándékok mennyiségét vagy értékét illetően voltak kénytelenek lejjebb adni az igényekből.

A karácsonyi kiadásokat a lakosság kétharmada (68%) részben a havi fizetéséből finanszírozta, harmaduk gyűjtött kimondottan erre a célra, míg 26 százalékuk olyan félretett pénzhez nyúlt hozzá, amit nem kifejezetten erre a célra szánt. 6 százalékuk vett igénybe valamilyen hitelt azért, hogy az ünnepi kiadásokat fedezni tudja.

A hazai lakosság 26 százaléka online vásárolta a karácsonyi ajándékot. A kutatásban résztvevők többsége utánvéttel fizetett a rendelt árukért, vagy a helyszínen vette át a terméket készpénzes fizetéssel. Az online fizetési lehetőséget kevesen vették igénybe, 14 százalék fizetett bankkártyával interneten keresztül, 18 százalékuk pedig banki átutalással az ajándékokért.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A karácsonyi szezon legnépszerűbb ajándékai a ruházat, a kiegészítők, a szépségápolási cikkek, a könyvek és a játékok voltak. Relatíve sokan vásároltak még márkás élelmiszert, italt is ajándékként, illetve dísztárgyat és dekorációs kelléket. Nagyobb, drága technikai eszközök kevés helyen kerültek a fa alá, mindössze a lakosság 1 százaléka vásárolt laptop-ot, asztali számítógépet, netbook-ot, DVD lejátszót vagy házimozit.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 12. péntek
Izabella, Dalma
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm