2 °C Budapest

Lecsaptak a terjesztőkre: túl drágák voltak a könyvek?

Pénzcentrum
2013. október 22. 17:32

A kiskereskedelmi ár rögzítése miatt 70 milliós bírságot vetett ki a GVH négy könyvterjesztőre. A cégek versenykorlátozó megállapodásokat kötöttek a kiadókkal. Ez a módszer eddig bevett gyakorlat volt a piacon.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Pécsi Direkt Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Líra Könyv Zrt., a Libri Könyvkereskedelmi Kft. és a felszámolás alatt lévő Sun Books Könyvkereskedelmi Kft. könyvterjesztő vállalkozások versenykorlátozó célú megállapodásokat kötöttek a kiadókkal, ezért a vállalkozásokra összesen 70 millió forint bírságot szabott ki - közölte a GVH.

A GVH eljárásában a könyvkereskedők és a kiadók között létrejött terjesztési megállapodásokban, azaz a bizományi és az adásvételi szerződésekben rögzített feltételeket, kikötéseket vizsgálta. A GVH megítélése szerint kifogásolható volt, hogy a Líra és Sun Books, a Pécsi Direkt, valamint a Libri egyaránt olyan könyvterjesztési szerződéseket kötöttek (túlnyomórészt bizományosi szerződés formájában), melyekben a terjesztők (mint bizományosok, megbízottak) vállalták, hogy a kiadók (mint megbízók) által meghatározott kiskereskedelmi árat alkalmazzák a kis- és nagykereskedelmi értékesítésekre egyaránt.

Rögzítették az árakat

A GVH megállapította, hogy a viszonteladó által alkalmazott kiskereskedelmi ár rögzítése versenykorlátozó magatartás, amely a kereskedőt megfosztja az ár alakításának szabadságától. Bár a könyvek árának kiadó általi meghatározása a szakmában évtizedek óta bevett gyakorlat volt, ami eredetileg a bizományosi értékesítési formából fakadt, a GVH úgy találta, hogy az említett meghatározó kereskedők és a kiadók közötti kapcsolatok időközben megváltoztak, és viszonyuk a vizsgált időszakban versenyjogi értelemben nem minősült valódi ügynöki megállapodásnak.

A kifogásolt kikötések ugyanakkor azt eredményezték, hogy a kiadók által meghatározott árak rögzített árakká váltak, kizárva a kereskedők közti verseny egyik legfontosabb aspektusát, az árversenyt, miáltal annak jótékony hatásaiból (az alacsonyabb árak révén) a fogyasztók nem részesülhettek. Számos szerződésben szereplő kitételek szerint a kiadó azt is vállalta, hogy a könyvek kiskereskedelmi árát a terjesztő versenytársai számára sem határozhatja meg alacsonyabb szinten.

A versenytársakkal kapcsolatos árazási kikötések közé tartozik az ún. "legnagyobb kedvezmény elve", mely szerint az eladó (a kiadó) köteles a vevőt (terjesztőt) a piacon elérhető legkedvezőbb feltételekben - a legnagyobb kedvezményben - részesíteni. A kikötés alapján a kiadó nem biztosíthat az adott szerződésben meghatározottnál kedvezőbb kereskedelmi feltételeket más terjesztőknek, illetve ha ilyet felajánl, akkor azt köteles felajánlani az adott könyvkereskedőnek is, ellenkező esetben szankció lép életbe.

Időben is korlátozták az árakat

Egyes vizsgált szerződések korlátozták továbbá a kiskereskedelmi ár időbeli alakítását is mind a könyv megjelenésétől és a kereskedőnek történő átadásától számított bizonyos időszakban, mind az év egy konkrétan meghatározott időszakára (az év végi, karácsony körüli kiemelt periódusra) vonatkozóan.

A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatában megállapította, hogy a könyvterjesztő vállalkozások szerződéseikben a viszonteladási ár rögzítésére, a versenytársak árazására és a fogyasztói ár időbeli változtatásának tilalmára vonatkozó versenykorlátozó célú megállapodásokat kötöttek a kiadókkal. Mivel a rendelkezések egymás hatását erősítették, így együttesen különösen alkalmasak voltak a könyv-kiskereskedelmi verseny korlátozására.

A jogsértő magatartás elkövetéséért a Pécsi Direkt Kft.-t 40 millió, a Líra Könyvet és a Sun Books-ot együttesen 15 millió és a Librit 15 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a GVH.

A kisebb terjesztőkkel és a kiadókkal szemben az eljárást a GVH megszüntette, mivel úgy találta, hogy a meghatározó kereskedők szerződéseinek átalakításával a versenykorlátozás megfelelően kiküszöbölhető.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16