9 °C Budapest

Bujkálnak és hazudoznak a bolti eladók? Súlyos vádak

Pénzcentrum
2013. augusztus 6. 12:33

Friss felmérések szerint szinte gátlástalanul hazudnak a vásárlóknak a bolti eladók. Nagy-Britanniában például négyből három bolti dolgozó beismeri, hogy naponta megtéveszti a vevőket például azért, mert nincs képben a termék alapvető tulajdonságairól. A magyar boltokban is akadnak problémák.

Egy, a napokban publikált brit kutatás szerint a bolti eladók rendszeresen megtévesztik vevőiket, sőt, gyakran tudatosan hazudnak nekik. A felmérés szerint négyből három eladó beismerte, hogy hazudik a vásárlóknak, tízből négyen pedig rendszeresen, naponta teszik ezt meg.

A hazugság leginkább abban mutatkozik meg, hogy félretájékoztatják a vevőket a termékek összetételéről, használatáról, működéséről. A Daily Mail című napilaban megszellőztetett felmérés szerint a legrosszabb a helyzet a műszaki boltokban, ahol a viszonylag gyorsan változó árukészlet, a széles választék, és a gyorsan megújuló technológiák állítják olyan helyzet elé az eladókat, hogy füllenteniük kelljen.


Ágazati szakértők szerint elsősorban a boltin eladók túl gyors és túl alacsony színvonalú képzése okozza a problémát, ugyanakkor a felmérés azt is kimutatta, hogy sok eladót annyira zavar a helyzet, hogy inkább "bujkál" a raktárban, igyekszik kerülni a vevőket.

Az eladók tudatlansága és félretájékoztatása ugyanakkor egyre inkább az internetes vásárlás felé tolja a vásárlókat. A vevők egyre gyakrabban nem csak az alacsonyabb árak, hanem az egyszerűbb tájékozódás miatt is az online boltokat választják: ráérősebben, megfontoltabban vásárolnak, véleményeket, fórumokat olvasnak el az adott termékhez kapcsolódóan.

Nálunk sincs minden rendben az üzletekben

Bár a magyar eladók igazmondásáról nem állnak rendelkezésünkre pontos információk, az biztos, hogy nálunk is vannak gondok az üzletekben. Egy tavalyi felmérés szerint a magyar boltok az árak feltüntetése tekintetében állnak pocsék szinten.

2012 márciusa és decembere között végzett átfogó, komplex vizsgálatot a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) az árfeltüntetésre, illetve áralkalmazásra vonatkozóan. A fogyasztóvédők összesen 12 különböző területet - élelmiszer-áruházlánc, kisebb élelmiszerüzlet, vásárcsarnok, piac, pékség, hús-hentesáru, 100 Ft-os, papír-írószer, használtruha-, hobbi-, szabadidő, ruházati, cipő-, barkács- és könyvesbolt - vizsgáltak, szám szerint 5488 boltban (piaci árusnál) jártak, és összesen mintegy 79 millió forintos bírságot szabtak ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A végeredmény meglehetősen siralmasnak mondható. Az elvégzett ötezer ellenőrzés 50 százalékában tapasztaltak a felügyelők valamilyen szabálytalanságot. (Az NFH tájékoztatója megjegyzi, hogy a kifogásolási arány az előző évi, 44 százalékos mutatóhoz képest ugyan emelkedést mutat, azonban 2012-es vizsgálatban bővültek az ellenőrzési területek számos új, eddig nem, vagy kevésbé ellenőrzött üzlettípussal, és az ezen egységekben tapasztalt nagyszámú szabálytalanság okozta a kifogásolási arány növekedését.)


Az összes vizsgált terület közül a kisebb élelmiszer-, és hús-hentesáru üzletekben fordult elő legnagyobb mértékben (59% és 58%) szabálytalanság, ugyanakkor szintén magas volt a jogsértések aránya az ellenőrzött hobbi-, szabadidő, illetve barkácsboltokban, pékségekben és a vásárcsarnokokban, piacokon is, ahol minden második egységben hiányosságokat észleltek a felügyelők.

A lista másik végét nézve a kifogásolások aránya az átlag alatt volt a többi üzlettípusban: használtruha- (47%), papír-írószer (40%), 100 forintos (39%) ruha-, cipőüzletek (29%), könyvesboltok (27%).

Az országos vizsgálatban összesen 772 ezer termék árfeltüntetésének ellenőrzése során 33 ezer féle termékkel kapcsolatban tártak fel valamilyen szabálytalanságot a területi felügyelőségek, amelyből 16 ezer féle termék eladási árát, 28 ezer féle termék egységárát, 10 ezer féle termék akciós eladási árát és 1100 féle termék akciós egységárát nem tüntették fel a boltosok.

Gyakori hiba volt a kettős árfeltüntetés előfordulása, illetve, hogy egyes vállalkozások továbbra sem fordítottak kellő figyelmet az árfeltüntetés egyértelműségére, az eladási árak könnyű beazonosíthatóságára, valamint az egységárak megfelelő számítására sem.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem