14 °C Budapest

Kit érdekel, mit eszel? Ezért mehet rá a gatyád is

Pénzcentrum
2013. július 16. 05:26

Egyáltalán nem támogatja a jelenlegi adórendszer az egészséges, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozást - esett le a tantusz szerkesztőségünk munkatársai számára, amikor tüzetesen megnéztek egy pizzériából rendelt ételekről kiállított számlát. Miközben lépten-nyomon azt hallhatjuk, hogy együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, és kerüljük a szénhidrátban gazdag ételeket, megdöbbentő szembesülni azzal, hogy a házhoz szállított pizza a kedvezményes, 18 százalékos áfakulccsal adózik, míg a salátára 27 százalékos adóteher rakódik. Nagy kérdés, hogy a jelenlegi kormány vajon felülvizsgálja-e az alapvető élelmiszerek körét, illetve a kedvezményes áfakulcsba történő besorolást.

Az elmúlt évtized folyamán több ízben változott az élelmiszerekre rakódó általános forgalmi adó (áfa) kulcs: 12 százalékról előbb 15 százalékra, majd 20 százalékra emelkedett. Majd 2009 júliusától a tej, illetve tejtermékek, valamint az ízesített tej mellett a gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termékek adóterhe 18 százalékra csökkent. Ezzel egyidejűleg viszont a többi élelmiszer, illetve élelmiszertermék - egyebek között a hús és hústermékek, valamint a zöldségek és gyümölcsök - áfakulcsa nemhogy csökkent volna, hanem 20-ról 25 százalékra, majd 2012-től 27 százalékra emelkedett.

Vitatható a kedvezményes kulccsal előnyben részesített termékkör megállapítása. Az alapvető élelmiszerek köre egyrészt bővebb, másrészt szűkebb, mint amelyekre kiterjesztették a kedvezményes áfakulcsot. Alapvető élelmiszernek számít a hús, az étolaj, a zöldség és a gyümölcs is, mégis a legmagasabb áfakulcs rakódik rájuk. Másfelől viszont bizonyosan nem alapvető élelmiszer például a gyümölcsjoghurt, a tejdesszertek, a habtejszín.

Az összes joghurt ebbe a kategóriába tartozik függetlenül attól, hogy mennyi és milyen édesítő, illetve ízesítő anyagot tartalmaznak. Lehet bennük édesítő és ízesítő anyag, amely lehet akár valódi gyümölcs, illetve gyümölcsdarab vagy éppen gyümölcslé kinyerését követően visszamaradt gyümölcsrost is, de megjelenhet akár lekvár formájában is. Az író, aludttej, tejföl, joghurt, kefir és más erjesztett vagy savanyított tej, tejföl sűrítve, cukrozva vagy más édesítő anyag hozzáadásával, ízesítve, gyümölcs, dió vagy kakaó hozzáadásával is a kedvezményes körbe tartoznak. Az áfatörvény vonatkozó rendelkezése szerint csak az imént említett tejtermékek esetében engedélyezett a kakaó használata. Így a túró rudi, mint csokoládéval bevont termék, nem tartozik a kedvezmény áfakulcs alá.

A gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült élelmiszer-készítmények is a kedvezményes áfakulcs alá tartoznak, ha lényeges jellegüket ezektől az anyagoktól nyerik, még akkor is, ha ezek az anyagok a készítményekben sem súly, sem térfogat szerint nincsenek túlsúlyban. Ide tartozik valamennyi, kenyér, péksütemény nyers, illetve fagyasztott formában. Ilyenek például a fagyasztott formában kapható rétesek, pogácsák, csokoládés-, mogyorós-, vaníliás tekercsek, fagyasztott kenyér, kifli, zsömle. Ebbe a csoportba tartozik a nyers pizza feltéttel is, és szintén 18 százalékos áfakulcs terheli az elősütött vagy megsütött pizzát is, függetlenül attól, hogy milyen feltét van rajta. Nem tartoznak viszont a 18 százalékos áfakörbe a száraztészták.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy 2011. július 1-jétől kétféle áfateher rakódik az éttermekben, cukrászdákban elfogyasztott süteményekre, pizzákra, illetve az elvitelre, vagy házhoz szállításra. A helyben fogyasztott termékekre a normál, 27 százalékos áfát kell felszámítani.

Nagyításért KATTINTS a képre! A 18 és a 27 százalékos áfa a nettó árra rakódik, ezért lesz belőle a bruttó árból visszaszámolva 15,25, illetve 21,26 százalékos áfatartalom.

Kimaradtak a szórásból az egészséges életmód legfontosabb kellékei: a zöldségek és a gyümölcsök. Az egyekbe szökő áfateher hatás jól tükröződik a fogyasztói árak ugrásszerű emelkedésében. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint idén júniusban mindössze 1,9 százalékos volt az infláció az előző év hasonló időszakához képest, az élelmiszerárak összességében 4,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ugyanakkor 21,8 százalékkal emelkedett a friss zöldség ára, a friss hazai és déligyümölcsért 11,3 százalékkal kellett többet fizetni idén júniusban, mint egy évvel korábban. Brutális mértékben, 72,2 százalékkal nőtt a burgonya ára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szakértők szerint a zöldségpiacon átlagosan 40-50 százalékosra tehető a feketegazdaság részesedése. A gyümölcságazatban ez az arány 60 százalékra tehető, de esetenként elérheti a 80 százalékot is.

Pénzcentrum vélemény
Mint a fenti táblázatban látható, az élelmiszerkiadások átlagosan az egyharmadát teszik ki a háztartások fogyasztásának. A brutális mértékű áremelkedés megfékezése mellett a feketegazdaság visszaszorítását, illetve az egészséges táplálkozás térnyerését is szolgálná, ha az alapvető élelmiszerek körét újragondolnák, és az ebbe a kategóriába sorolt termékek áfakulcsát drasztikusan, a szakmai szervezetek által javasolt 10 százalékos kulcs alá csökkentenék. A jelenlegi adórendszer azonban a jövedelmek adóterhelésének csökkentését preferálja, amit a fogyasztásra rakódó adóterhek magasan tartásából finanszíroznak, így kérdéses, hogy megvalósul-e a Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért elnevezésű tömörülés által javasolt mérséklés.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm