17 °C Budapest

Kit érdekel, mit eszel? Ezért mehet rá a gatyád is

Pénzcentrum
2013. július 16. 05:26

Egyáltalán nem támogatja a jelenlegi adórendszer az egészséges, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozást - esett le a tantusz szerkesztőségünk munkatársai számára, amikor tüzetesen megnéztek egy pizzériából rendelt ételekről kiállított számlát. Miközben lépten-nyomon azt hallhatjuk, hogy együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, és kerüljük a szénhidrátban gazdag ételeket, megdöbbentő szembesülni azzal, hogy a házhoz szállított pizza a kedvezményes, 18 százalékos áfakulccsal adózik, míg a salátára 27 százalékos adóteher rakódik. Nagy kérdés, hogy a jelenlegi kormány vajon felülvizsgálja-e az alapvető élelmiszerek körét, illetve a kedvezményes áfakulcsba történő besorolást.

Az elmúlt évtized folyamán több ízben változott az élelmiszerekre rakódó általános forgalmi adó (áfa) kulcs: 12 százalékról előbb 15 százalékra, majd 20 százalékra emelkedett. Majd 2009 júliusától a tej, illetve tejtermékek, valamint az ízesített tej mellett a gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termékek adóterhe 18 százalékra csökkent. Ezzel egyidejűleg viszont a többi élelmiszer, illetve élelmiszertermék - egyebek között a hús és hústermékek, valamint a zöldségek és gyümölcsök - áfakulcsa nemhogy csökkent volna, hanem 20-ról 25 százalékra, majd 2012-től 27 százalékra emelkedett.

Vitatható a kedvezményes kulccsal előnyben részesített termékkör megállapítása. Az alapvető élelmiszerek köre egyrészt bővebb, másrészt szűkebb, mint amelyekre kiterjesztették a kedvezményes áfakulcsot. Alapvető élelmiszernek számít a hús, az étolaj, a zöldség és a gyümölcs is, mégis a legmagasabb áfakulcs rakódik rájuk. Másfelől viszont bizonyosan nem alapvető élelmiszer például a gyümölcsjoghurt, a tejdesszertek, a habtejszín.

Az összes joghurt ebbe a kategóriába tartozik függetlenül attól, hogy mennyi és milyen édesítő, illetve ízesítő anyagot tartalmaznak. Lehet bennük édesítő és ízesítő anyag, amely lehet akár valódi gyümölcs, illetve gyümölcsdarab vagy éppen gyümölcslé kinyerését követően visszamaradt gyümölcsrost is, de megjelenhet akár lekvár formájában is. Az író, aludttej, tejföl, joghurt, kefir és más erjesztett vagy savanyított tej, tejföl sűrítve, cukrozva vagy más édesítő anyag hozzáadásával, ízesítve, gyümölcs, dió vagy kakaó hozzáadásával is a kedvezményes körbe tartoznak. Az áfatörvény vonatkozó rendelkezése szerint csak az imént említett tejtermékek esetében engedélyezett a kakaó használata. Így a túró rudi, mint csokoládéval bevont termék, nem tartozik a kedvezmény áfakulcs alá.

A gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült élelmiszer-készítmények is a kedvezményes áfakulcs alá tartoznak, ha lényeges jellegüket ezektől az anyagoktól nyerik, még akkor is, ha ezek az anyagok a készítményekben sem súly, sem térfogat szerint nincsenek túlsúlyban. Ide tartozik valamennyi, kenyér, péksütemény nyers, illetve fagyasztott formában. Ilyenek például a fagyasztott formában kapható rétesek, pogácsák, csokoládés-, mogyorós-, vaníliás tekercsek, fagyasztott kenyér, kifli, zsömle. Ebbe a csoportba tartozik a nyers pizza feltéttel is, és szintén 18 százalékos áfakulcs terheli az elősütött vagy megsütött pizzát is, függetlenül attól, hogy milyen feltét van rajta. Nem tartoznak viszont a 18 százalékos áfakörbe a száraztészták.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy 2011. július 1-jétől kétféle áfateher rakódik az éttermekben, cukrászdákban elfogyasztott süteményekre, pizzákra, illetve az elvitelre, vagy házhoz szállításra. A helyben fogyasztott termékekre a normál, 27 százalékos áfát kell felszámítani.

Nagyításért KATTINTS a képre! A 18 és a 27 százalékos áfa a nettó árra rakódik, ezért lesz belőle a bruttó árból visszaszámolva 15,25, illetve 21,26 százalékos áfatartalom.

Kimaradtak a szórásból az egészséges életmód legfontosabb kellékei: a zöldségek és a gyümölcsök. Az egyekbe szökő áfateher hatás jól tükröződik a fogyasztói árak ugrásszerű emelkedésében. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint idén júniusban mindössze 1,9 százalékos volt az infláció az előző év hasonló időszakához képest, az élelmiszerárak összességében 4,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Ugyanakkor 21,8 százalékkal emelkedett a friss zöldség ára, a friss hazai és déligyümölcsért 11,3 százalékkal kellett többet fizetni idén júniusban, mint egy évvel korábban. Brutális mértékben, 72,2 százalékkal nőtt a burgonya ára.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szakértők szerint a zöldségpiacon átlagosan 40-50 százalékosra tehető a feketegazdaság részesedése. A gyümölcságazatban ez az arány 60 százalékra tehető, de esetenként elérheti a 80 százalékot is.

Pénzcentrum vélemény
Mint a fenti táblázatban látható, az élelmiszerkiadások átlagosan az egyharmadát teszik ki a háztartások fogyasztásának. A brutális mértékű áremelkedés megfékezése mellett a feketegazdaság visszaszorítását, illetve az egészséges táplálkozás térnyerését is szolgálná, ha az alapvető élelmiszerek körét újragondolnák, és az ebbe a kategóriába sorolt termékek áfakulcsát drasztikusan, a szakmai szervezetek által javasolt 10 százalékos kulcs alá csökkentenék. A jelenlegi adórendszer azonban a jövedelmek adóterhelésének csökkentését preferálja, amit a fogyasztásra rakódó adóterhek magasan tartásából finanszíroznak, így kérdéses, hogy megvalósul-e a Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért elnevezésű tömörülés által javasolt mérséklés.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?