16 °C Budapest

10 tipp: így vásárolj, így spórolj a hónap végén

Pénzcentrum
2013. február 26. 05:32

Elérkeztünk a hónap végéhez, és - bár február rövid hónapnak számít - sokaknak bizony a fizetés előtti napok arról szólnak, hogy fogják vissza kiadásaikat, hogyan spóroljanak. A Pénzcentrum.hu most tíz vásárlási tippet mutat, amelyekkel jelentősen csökkenthetjük azt az összeget, amit egy átlagos bevásárláskor a kasszánál hagyunk. Tanácsaink természetesen nem kizárólag a hónap végén használhatók.

"A szupermarketnek az a dolga, hogy elérje, hogy minél több pénzt hagyjunk nála" - hangzik az ősi közmondás. És valóban: a fogyasztás templomainak pontos módszereik, hosszú évek, évtizedek alatt tökéletesített stratégiájuk van arra, hogy csábítsanak minket a vásárlásra, a pénzköltésre. Ez egyben azt is jelenti, hogy nekünk meg kell tanulnunk az árral szemben úszni, ellenállni a csábításnak, és kevesebbet költeni, mint amit az üzletek elvárnak tőlünk. A Pénzcentrum.hu most néhány ilyen technikát mutat, hogy a hónap végén se nyújtózkodjunk tovább, mint ameddig a pénztárcánk ér.

1. Mielőtt elmennél a boltba vásárolni, mindenképp nézd meg, hogy mi az, amire szükséged van és készíts róla listát. A listán fontos, hogy szerepeljenek a rágcsálnivalók, édességek, valamint üdítők is, mert így el tudod kerülni a jóval drágábban, az úgynevezett impulzusvásárlások alkalmával vett termékeket. Az édességeket, rágcsálnivalókat nyugodtan helyettesíthetjük például almával, sárgarépával, üdítő helyett pedig a citromos limonádé (vagy a csapvíz) olcsóbb és egészségesebb megoldás. Próbálj meg nem eltérni a listától még abban az esetben sem, ha meg is tetszik valami.

2. Írj főzési listát a következő egy hétre! Ne csak azt nézd meg, hogy mi az, ami elfogyott otthon, hanem tervezd meg, mit fog reggelizni, ebédelni, vacsorázni a család a következő napokban. Kalkulálj azzal is, hogy valószínűleg lesznek olyan maradékok, amiket másnap fel tudsz használni alapanyagként (természetesen az élelmiszer-kezelési szabályok betartása, a megfelelő hőkezelés mellett). Egy ilyen lista abban is segít, hogy tudatosabban, változatosabban étkezzünk.

3. Az elkészített lista alapján érdemes hetente, kéthetente egyszer nagybevásárlást tartani, mert így kevesebbszer fogsz elcsábulni egy-egy nem feltétlenül szükséges termék iránt. Az egyszeri bevásárlással nem mellesleg az üzemanyagköltséget is meg lehet spórolni. Ha összefogunk a rokonokkal, szomszédokkal, akár közösen is elautózhatunk a város széli hipermarketbe, így osztódik a benzinköltség is.

4. A konzervált termékekből, valamint a sokáig elálló tartós élelmiszerekből, mint például a száraz tésztafélékből vagy rizsből, lisztből, valamint cukorból érdemes akár több hónapra előre bevásárolni, mert nagyobb kiszerelésben, például karton áron jóval olcsóbban juthatunk hozzá ezekhez a nem romlandó árukhoz, és így az esetleges áremeléseket is elkerülhetjük. Fontos, ugyanakkor, hogy figyelj oda a tárolásra (például azért, hogy ne kerüljön kártevő az élelmiszerbe), és mindig azokat használd fel elsőként, amelyeknek a leghamarabb lejár a szavatosságuk.

5. Talán az egyik legfontosabb tanács, amit egyébként sokan elmulasztanak az, hogy mindenképp ellenőrizd a pénztárnál a blokkot fizetés előtt. Alkalmanként kellemetlenségeket okoz, ha feltartod ezzel a sort, de esetleg sok pénzt megspórolhatsz, ha figyelmezteted a pénztárost, hogy esetleg valamit rosszul ütött be vagy nem vett figyelembe egy akciót és teli áron számolta fel az adott terméket.


6. Ne félj megvásárolni azokat a termékeket, amelyek közelítenek a minőségmegőrzési időhöz. Ezek az élelmiszerek még akár napokig felhasználhatók, de sok esetben az eredetihez képest jóval alacsonyabb áron adják őket. A vegyi áruknál, háztartási cikkeknél a termékek akár még hetekkel, hónapokkal a minőségmegőrzési idő után is használhatók.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

7. Ne dőlj be az akcióknak! Korántsem biztos, hogy az egyes termékeknél a polcokon levő "szuper ár" felirat az adott kategória legolcsóbb termékét jelenti. Az sem mindig egyértelmű, hogy a nagyobb kiszerelés jobban megéri (érdemes figyelni a kilogrammos, vagy literenkénti árat a polccímkéken). Az egyet fizet, kettőt kap akciók sem érik meg feltétlenül, pláne abban az esetben, ha valójában nincs is szükségünk a második termékre.

8. Ne szemmagasságban vásárolj! Régóta bevált, már-már tradicionálisnak számító "trükk" az áruházláncoknál, hogy szemmagasságban, a polcok közepén helyezik a drágább termékeket, vagy azokat, amiket valamilyen promóció miatt jobban el szeretnének adni. Ez tehát azt is jelenti, hogy a felsőbb, vagy az alsóbb polcokon ugyanazon terméknek az olcsóbb, kedvezőbb kiszerelésű változatát is megtalálhatjuk. Érdemes tehát lábujjhegyre állni, vagy leguggolni vásárláskor.

9. Keresd a szezonális zöldségeket, gyümölcsöket! Nem biztos, hogy februárban epret, paprikát, paradicsomot kell vásárolnod: egyrészt ezek minősége ilyenkor messze elmarad a nyáron megszokottól, másrészt meglehetősen borsos áron kínálják őket. Keresd inkább azokat a termékeket, amelyek ilyenkor is szezonálisnak mondhatók, és általában olcsók is: a retek, a fehérrépa, a sárgarépa, a pasztinák, a zeller, a káposztafélék, a cékla, a burgonya, a sütőtök, vagy az alma kiváló alapanyagot jelentenek a téli, kora tavaszi időszakban.

10. Hasonlítsd össze a boltok árait, és ezek alapján indulj vásárolni! Nem biztos, hogy a legközelebbi hiper-vagy szupermarket a legolcsóbb megoldás, könnyen lehet, hogy egy másik üzletben sokkal kedvezőbb árakat találsz. Érdemes pár percet szánni arra, hogy az üzletláncok honlapjain megnézd a kínálatot, az akciókat, átgondold, hol járnál jobban, és abba a boltba menj vásárolni. A katalógusok online böngészése azért is megéri, mert így egy kattintással kiderül egy-egy akciós termékről, hogy máshol mennyibe kerül, azaz, hogy valóban megéri-e az árát.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm