21 °C Budapest

Már az ATM-nél kifigyelnek! Áruházakban támadnak a bűnözők

Pénzcentrum
2013. február 6. 15:05

Új módszerrel próbálkoznak a bűnözők egy kaposvári nagyáruházban. Már a bankautomatánál kiszemelik következő áldozatukat, és a pénztárig követik, majd az ajtóban várják őt, a parkolóban pedig elveszik a pénzét. Helyi sajtóértesülések szerint többeket is megkárosítottak már ezzel a módszerrel, ami egy egyszerű "trükkel" megelőzhető lenne.


Egy férfi néhány napja egy kaposvári áruházba ment bevásárolni, az ott lévő automatából levett egy nagyobb összeget, majd megvette amit kell.

"Feltűnt, olyan érzésem volt, mintha figyelnének" - mondta el a Somogy TV-nek az áldozat. A pénztárnál már biztos volt benne, hogy két személy árgus szemmel figyeli milyen pénzt vesz elő pénztárcájából.

"Csak nagy címletek voltak nálam, tehát egy húszezrest vettem elő fizetéskor és már akkor feltűnt, hogy nagyon nézték hogy nagy pénz van nálam." - mondta. Ekkor állt össze a kép a fiatalembernél, és ekkor jött rá, hogy a pénzfelvételtől kezdve követték. Miután a vásárlás végeztél kifelé indult volna, ismét feltűnt a két alak.

"Akkor vettem észre, hogy a másik kijáratnál a másik fiatalember jön velem szembe. Hátranéztem, ott állt a másik férfi a másik kijáratnál. Teljesen egyértelmű volt, hogy az volt a szándékuk, hogy elveszik tőlem a pénzt vagy akármit. És úgy döntöttem, hogy visszamegyek az áruházba."

A vásárló az áruházi biztonsági őrhöz fordult, aki azonban nem ment ki vele a parkolóba, mondván az már nem tartozik a hatáskörébe. A férfi rendőrt hívott, a járőrök a helyszínre kiérkezve autójához kísérték, személyleírást is adott és adatait is felvették. A rendőrség annyit közölt az üggyel kapcsolatban, hogy bűncselekmény nem történt. Csak annyit tehetnek, hogy felhívják az állampolgárok figyelmét, legyenek óvatosak pénzfelvételnél. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az áruházak általánosságban külső és belső térfigyelőkamerákat szereltek fel, így ha mégis megtörténik a bűncselekmény a felvételek rendelkezésre állnak.

A Somogy Televízió úgy tudja, az eset nem egyedi többen is jelezték már panaszukat a rendőrségen hasonló ügyben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Pénzcentrum vélemény
Nem árulunk el nagy titkot: a hasonló bűncselekmények egy apró trükkel megelőzhetők.

Használjuk vásárlásra is a bankkártyánkat!

Így nem kell azon aggódnunk, hogy kifigyelik, mennyit veszünk fel az áruház bejáratánál levő ATM-ből, rajtunk kívül senki sem tudja, mennyi pénz van nálunk, ha el is veszik a kártyánkat, egy telefonhívással letilthatjuk azt, megmentve pénzünket, ráadásul kicsi az esélye, hogy rajtunk kívül más is tudja használni plasztikunkat (leginkább azért, mert csak mi tudjuk a PIN-kódunkat).

A fenti eset is egy érdekes statisztikára hívja fel a figyelmet: tízből hat magyar bankkártya-tulajdonos havonta két részletben az összes pénzt leveszi kártyájáról, és mindent készpénzben fizet.

 

Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?