21 °C Budapest

Szlovákiát már elérte a lóhúsbotrány

Pénzcentrum
2013. február 22. 10:39

Már Szlovákiát is elérte a lóhúsbotrány. Az ellenőrök a bolognai szószban találtak lóhúst - adta hírül a Sme című lap nyomán az InfoRádió.

A lap szerint ugyanarról a bolognai mártásról van szó, amely korábban a csehországi Tescóban is kapható volt, és amelyben az ellenőrök lóhús-DNS-t találtak. A szlovák piacra az ételt Nowaco márkanév alatt a Bidvest Slovakia vállalat szállította. A cég kereskedelmi igazgatója, Petr Kadás szerint háromszáz csomag mártásuk van raktáron, 2200 csomagot pedig el is adtak belőle. A felvásárlók nem a nagy kereskedelmi láncok voltak, hanem elsősorban a kisebb, lakótelepi boltok.

A Bidvest azt állítja, hogy a terméket a Comigel nevű luxemburgi cégtől vásárolta, melyet korábban francia beszállítója, a Spanghero vállalat nevezett meg. A francia céget már a lóhúsbotrány kirobbanásának elején emlegette a nemzetközi sajtó. A Bidvest szerint még azelőtt leállították a gyanús termék eladását, hogy a cseh ellenőrök megtalálták a problémás árut. Olyan információkat kaptak ugyanis, hogy a probléma mögött a Spanghero áll, mely cég a Nowaco lasagnéjébe is szállított húst.

Óvatosságból a Lidl üzletlánc is bevont két terméket a polcokról. Tomás Bezák, a Lidl szóvivője szerint egyes külföldön értékesített termékekben a cég belső ellenőrzése lóhús jelenlétét igazolta. Az egyik termék a marhahúsgulyás, a másik szintén a bolognai mártás. Mivel a szlovákiai Lidl ugyanazoktól vásárol, csak más termékeket, megelőző jelleggel levette őket a polcokról, és az ellenőrzés eredményére vár.

Szakemberek szerint a lóhús ugyan nem veszélyes, de a fogyasztó megtévesztésének számít, ha az étel elkészítésénél felhasználják, és ezt nem jelölik meg a csomagoláson.

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?