9 °C Budapest

Szlovákiát már elérte a lóhúsbotrány

Pénzcentrum
2013. február 22. 10:39

Már Szlovákiát is elérte a lóhúsbotrány. Az ellenőrök a bolognai szószban találtak lóhúst - adta hírül a Sme című lap nyomán az InfoRádió.

A lap szerint ugyanarról a bolognai mártásról van szó, amely korábban a csehországi Tescóban is kapható volt, és amelyben az ellenőrök lóhús-DNS-t találtak. A szlovák piacra az ételt Nowaco márkanév alatt a Bidvest Slovakia vállalat szállította. A cég kereskedelmi igazgatója, Petr Kadás szerint háromszáz csomag mártásuk van raktáron, 2200 csomagot pedig el is adtak belőle. A felvásárlók nem a nagy kereskedelmi láncok voltak, hanem elsősorban a kisebb, lakótelepi boltok.

A Bidvest azt állítja, hogy a terméket a Comigel nevű luxemburgi cégtől vásárolta, melyet korábban francia beszállítója, a Spanghero vállalat nevezett meg. A francia céget már a lóhúsbotrány kirobbanásának elején emlegette a nemzetközi sajtó. A Bidvest szerint még azelőtt leállították a gyanús termék eladását, hogy a cseh ellenőrök megtalálták a problémás árut. Olyan információkat kaptak ugyanis, hogy a probléma mögött a Spanghero áll, mely cég a Nowaco lasagnéjébe is szállított húst.

Óvatosságból a Lidl üzletlánc is bevont két terméket a polcokról. Tomás Bezák, a Lidl szóvivője szerint egyes külföldön értékesített termékekben a cég belső ellenőrzése lóhús jelenlétét igazolta. Az egyik termék a marhahúsgulyás, a másik szintén a bolognai mártás. Mivel a szlovákiai Lidl ugyanazoktól vásárol, csak más termékeket, megelőző jelleggel levette őket a polcokról, és az ellenőrzés eredményére vár.

Szakemberek szerint a lóhús ugyan nem veszélyes, de a fogyasztó megtévesztésének számít, ha az étel elkészítésénél felhasználják, és ezt nem jelölik meg a csomagoláson.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem