20 °C Budapest

Drágulhatnak a sertés- és baromfikészítmények

2013. január 4. 09:03

A sertés- és baromfikészítmények esetében elkerülhetetlennek tűnik az áremelés - írja a Világgazdaság.

A baromfi- és sertéshús-készítmények esetében hozzávetőleg 5 százalékos drágulásra lenne szükség, kérdés azonban, hogy a termelők az áremelésre irányuló igényüket érvényesíteni tudják-e kereskedelmi partnereiknél - mondja Raskó György. Az agrárközgazdász szerint a vágósertés ára ugyan az elmúlt időszakban 410 forintról 385 forint körülire csökkent, ez azonban nem segít a húsiparon, hiszen ez még mindig magas. Raskó szerint egy számottevő forintgyengülés némileg javíthatna az exportáló húsipari és baromfiipari feldolgozók helyzetén.

A húsiparban tapasztalható feszültség mára a baromfiszektorra is jellemzővé vált - véli Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnökségének tagja. A magas takarmányárak drága élőbaromfit eredményeznek, a fogyasztók azonban nem tudják, és nem is akarják a drágább terméket megfizetni. A szektor termelői - különösen a csirke - és pulykahizlalással foglalkozók - bezárják üzemeiket, hónapok kérdése, és a feldolgozók egy része is be fog zárni - vélekedett.

Mivel a termelés nem éri meg, már most látható, hogy februárban és márciusban csökkenni fog a levágható mennyiség, ebben az esetben esély mutatkozik arra, hogy a beszállítók elérjék az áremelést. Fél éven belül egészen biztosan lesz áremelés a baromfitermékek esetében - mondta Bárány László.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?