Akár százezreket is spórolhatnak a magyar családok

2013. január 3. 11:29

Lapértesülések szerint két lépcsőben, 10-10 százalékkal csökkentené a kormány a lakossági gáz-, villamosenergia-, illetve távhő árát 2013-ban. A Pénzcentrum.hu számításai szerint ezzel a lépéssel akár százezrekkel is csökkenhetnek a magyar családok terhei.

Márciustól vagy legkésőbb áprilistól újabb 10 százalékkal csökkentené a kormány a lakossági gáz-, a villamosenergia-, valamint a távhő árát - értesült kormányzati forrásokból a Magyar Hírlap. Továbbá a napilap úgy tudja, ezenfelül még egy "jelentős", valószínűleg újabb tízszázalékos árcsökkentés is szerepel az ez évre szóló kormányzati tervekben. Mint írják, a cél az, hogy a "központi ármérséklődés" minden háztartásban érvényesüljön.

A napilap kormányzati értesülése ugyanakkor nem is annyira meglepő, hiszen korábban Orbán Viktor is jelezte, hogy a kabinet által elfogadott, január 1-től érvényes, tízszázalékos rezsiköltség-csökkentés csupán egy hosszabb folyamat első állomása. Mint azt a miniszterelnök elmondta: természetesen tudja, hogy a gáz- és a villamosenergia-szektor befektetői veszteséget fognak elkönyvelni az árcsökkentés miatt, "na de vannak ebben az országban még pármilliónyian, akik az elmúlt években veszteségeket szenvedtek el".

Pénzcentrum vélemény
Bár egyelőre még nem lehet biztosra venni a kormányzati terveket, mindazonáltal akár freudi elszólásként is értékelhető Lázár János korábbi nyilatkozata. A miniszterelnökséget vezető államtitkár ugyanis a január 1-től érvényes árváltozás hivatalos bejelentésekor többszázezer forintos rezsiköltség-csökkenést vizionált. A 10 százalékos csökkentés azonban a Pénzcentrum.hu kalkulációja szerint még egy családi ház esetén is maximum 50 ezer forintot jelent. Ugyanakkor amennyiben valóban tető alá kerül a most megszellőztetett kétlépcsős központi ármérséklődés, már közeledünk a politikus által említett számokhoz.

A Portfolio.hu elemzői véleménye szerint közgazdaságtanilag azonban már a január 1-től elrendelt 10 százalékos rezsivágás sem volt igazolható, így kérdéses, hogy miként lehet még egy (vagy kettő) hasonló tarifavágást megtenni a működés-szolgáltatás veszélyeztetése nélkül. Ugyanakkor az alapvetően jóléti intézkedéseknek minősíthető lépések erősíthetik a kormány azon szándékát is, hogy ismét állami tulajdonba vonja az energiaszolgáltató-cégeket, hiszen ezek a lépések a szolgáltatócégek értékének csökkenését is előidézhetik. Arról nem is beszélve, hogy a januári vágás a Portfolio.hu becslése szerint összesen 100-110 milliárd forintnyi bevételkiesést okozhat, amelynek egyötöde a költségvetést is terheli, hiszen az áram- és gázszolgáltatás 27 százalékos áfakulcs mellett történik.

Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a lakossági rezsidíj-csökkentést a hazai vállalati szektor fizetheti majd meg. A szolgáltatók ugyanis veszteségeiket a nagyfogyasztók terheinek növelésével csillapíthatják. A vállalati szegmensben végrehajtott áremelés viszont előbb-utóbb a lakossági fogyasztásban csapódhat le. Hiszen gondoljunk csak bele, ha például egy pék drágábban tudja csak megsütni a kenyeret, akkor előbb-utóbb az drágább lesz a boltok polcain is. S ne legyen illúziónk, ugyanez a folyamat lejátszódhat a legtöbb szektorban is. E tekintetben viszont már jelenleg is felettébb aggasztó, hogy a Magyar Energia Hivatal által kiadott határozatok szerint az úgynevezett közép- és nagyfeszültségű fogyasztók esetében átlagosan 12 százalékkal emelkednek a rendszerhasználati díjak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 16. kedd
Ábrahám
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?