5 °C Budapest

Ultimátum: kivonulhat a Visa Magyarországról!

Pénzcentrum
2012. december 13. 08:27

Ultimátummal felérő üzenetet küldött a nemzetgazdasági tárcának a Visa Europe, amelyben közli, hogy az aránytalan bankközi jutalék miatt helyzete kritikussá vált - közölte a lap birtokába jutott információt a Népszabadság.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkárának, Pleschinger Gyulának küldött levélben a Visa úgy fogalmazott, hogy kidolgozta stratégiáját a Magyarországról való kivonulásra.

A Visa azzal magyarázta a tervezett lépést, hogy a korábbinál kisebb bankközi jutalék (interchange-díj) miatt másfél év alatt 33 százalékkal, közel egymillió darabbal csökkent a Visa kártyák száma, és a visszaesés üteme gyorsul.

A folyamat előzménye: a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2008-ban összesen 1,9 milliárd forint bírságot szabott ki a szerinte kartellként működő társaságokra és bankokra az EU-ban alkalmazott magas tranzakciós díjak miatt. Ezt követően a Visa 0,2 százalékra csökkentette a tranzakciós díjat (amelyet a fizetéskor az elfogadó bank fizet a kártyát kibocsátó banknak), míg a versenytárs MasterCard 0,6 százalékra, amelynek nyomán a bankok a nagyobb bevétel miatt sorra mondták fel a szerződést a Visával.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikája szerint a MasterCard piaci részesedése jelenleg 80 százalék fölé emelkedett. A Visa szerint a hamarosan egyszereplőssé váló piac azzal fenyeget, hogy a bankkártyás vásárlás jelentősen drágulhat.

Mi az a bankközi jutalék?
A bankközi jutalék (interchange) az a díj, melyet az elfogadó bank fizet a bankkártyát kibocsátó banknak elsősorban a kibocsátói oldalon felmerülő költségek (adatfeldolgozás, fizetés engedélyezése, tranzakciók lekönyvelése, számlakarbantartás, egyenlegközlés) valamint az esetleges kockázatok ellensúlyozására.

A bankközi jutalék segítségével a bankkártya kibocsátó bankok motiváltak a termékfejlesztésre és az innovációra. Erről az elmúlt években a magyar kártyabirtokosok is meggyőződhettek, hiszen ma már számos bankkártya és bankkártyás fizetési lehetőség közül választhatnak. Ezzel párhuzamosan a biztonsági szolgáltatások is fejlődtek, mára általánossá vált a bankkártyás tranzakcióról értesítő SMS szolgáltatás használata, és a bankkártyák többsége biztonsági chippel van ellátva. Ugyanakkor a bankközi jutalék teszi lehetővé azt is, hogy a kártyát kibocsátó bankok vállalják a kártyabirtokos fizetéseinek kockázatát.

A bankközi jutalékot bankkártyái esetében a kártyatársaság határozza meg, jóllehet a díjat nem a kártyatársaságnak fizetik. A fizetési kártya rendszeren belül a kártyás vásárlás utáni kereskedői díjakat a kereskedő és elfogadó bankja közti egyedi szerződés szabályozza, a díj a kereskedő és a bank egyességének eredménye.

 

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?