1 °C Budapest

Újabb teher az ingatlantulajdonosoknak: ez is drágul jövőre

2012. december 12. 13:50

Átlagosan 4,5 százalékkal emelkednek jövőre a kéményseprési díjak Budapesten - döntött mai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Sőt, egy tavaszi módosítás szerint az sem bújhat ki az ellenőrzés alól, aki nem engedi be a kéményseprőket az otthonába.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az infláció mértéke alatt, átlagosan 4,5 százalékkal emelkednek a kéményseprési díjak Budapesten jövőre - döntött a Fővárosi Közgyűlés. A Fővárosi Kéményseprőipari Kft. (Főkétüsz) által készített díjmódosítási javaslat szerint az egyedi kémények évi egyszeri ellenőrzéséért, tisztításáért és műszaki felülvizsgálatáért áfa nélkül 1602 forintot kell majd fizetni, gyűjtőkémények esetében pedig 3573 forintot. A központi fűtési kémények, csatornák és aknák együttes vizsgálata és tisztítása mérettől és fűtéstípustól is függ: a díjak nettó 376 és 1419 forint között lesznek.

Szigorítással a mérgezések ellen!

Még tavasszal hagyta jóvá a Fővárosi Közgyűlés azt az indítványt, mely szerint a kéményseprés díjával megegyező pótdíjat kell fizetnie azoknak a budapesti ingatlantulajdonosoknak, akik nem engedik be az előre bejelentett időpontban a Főkétüsz munkatársait. Ennek feltétele természetesen az is, hogy a társaság eleget tegyen az előírt értesítési kötelezettségének. Ha ugyanis a munkálatok a szolgáltató mulasztásából maradnak el, akkor a Főkétüsz-nek kell kötbért fizetnie.

A szigorításra főként azért van szükség, mert évente 100-150 szén-monoxid-mérgezés történik az országban, ebből 30-40 eset halálos. Budapest pedig köztudottan a rossz kémények fővárosa - a kémények 10-15 százaléka azonnali beavatkozást igényel, további 20-25 százalék pedig egy-két éven belül igényel javítást. Sőt, a kémények és tüzelőberendezések rendszeres, szakszerű ellenőrzésével elkerülhetők lennének a tragédiák. A kéményeket általában évente egyszer kell ellenőrizni, azonban ha valaki például nyílászárókat cserélt a lakásában; konyhai szagelszívót, vagy egyéb elszívó berendezést szerelt fel; esetleg kandallót helyezett üzembe, akkor soron kívül is át kell nézetni a rendszert. Az egyik legfontosabb dolog egyébként a levegő-utánpótlási problémák megakadályozása.

Az éves kémény ellenőrzés során a Főkétüsz munkatársai nem csak a lakásokban hagyják ott az adott lakásra vonatkozó sormunkakönyv-tanúsítvány másolati példányát, hanem kitöltenek egy olyan lapot is, amely az egész épületre vonatkozóan közöl általános információkat az épület kéményeiről. Ezt a lapot az ellenőrzést végző szakemberek minden esetben a közös képviselőnek, vagy megbízottjának adják át. Ugyanakkor, ha az épületen olyan kéményproblémát észlelnek, amely közvetlen életveszélyt jelenthet, úgy azt külön levélben hozzák a közös képviselő, az illetékes hatóságok, illetve a gázszolgáltató tudomására. Mely minden esetben a szolgáltatás felfüggesztését vonja maga után.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 29. hétfő
Taksony
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?