A nyugdíjasok legalább jól járnak, mindenki más fizethet

Pénzcentrum
2012. augusztus 22. 15:15

Igencsak megosztotta a Pénzcentrum.hu olvasóit az a - néhány hónappal ezelőtti- hír, hogy tranzakciós költséget számítanak fel a postai utalványokon, azaz a jól ismert sárga csekken befizetett számlák után a távközlési szolgáltatók. Mivel a fogyasztóvédelmi törvény nyári módosítása szabályozta a tranzakciós díj kérdését, sokan azt gondolták, hogy díjmentesek maradtak a sárga csekkek. A legnagyobb szolgáltatónál ugyanakkor a nyugdíjasoknak ingyenes a csekkezés.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szerdai közleményében arról számol be, hogy az elmúlt napokban számtalan megkeresés érkezett a csekkdíj (más nevén tranzakciós díj) vonatkozásában. Több fogyasztó is azt kifogásolta, hogy telefonszolgáltatójuk ismét felszámolt díjat a havidíj postai készpénzbefizetés útján (azaz sárga csekken) történő kiegyenlítése miatt, noha ők úgy értesültek, ezt a fogyasztóvédelmi törvény nyári módosítása megtiltotta. Ez az értesülés azonban nem felel meg a valóságnak.

A fogyasztóvédelmi törvény 2012. július 29-én hatályba lépett rendelkezése ugyanis kizárólag a közszolgáltatási tevékenységet végző vállalkozások számára tiltotta meg a csekkdíj alkalmazását (vagyis a számla Posta Elszámoló Központon keresztüli készpénzbefizetéssel történő kiegyenlítéséért külön díj felszámolását).

A nyugdíjasok jól járnak
A Magyar Telekom (MT) nem számít fel tranzakciós díjat a postán teljesített sárgacsekkes befizetések után a T-Home nyugdíjas, vezetékes előfizetőinek; erről állapodott meg a társaság Bodonovich Jenő média- és hírközlési biztossal.

A szeptember 1-jétől nyújtandó kedvezményt kizárólag azon ügyfelek igényelhetik, akik személyesen vagy meghatalmazottak útján a Telekom üzleteiben - nyugdíjas igazolványuk bemutatásával - igazolják, hogy nyugdíjasok, betöltötték 62. életévüket, továbbá a T-Home vezetékes telefonszolgáltatást önállóan, a díj bevezetésekor már meglévő előfizetői szerződés alapján veszik igénybe. A kedvezmény a bevezetési időpontig kiszámlázott díjakra nem vonatkozik.

Azt kell tehát ezek után megállapítani, hogy telefon-, televízió-, és internet- (az elektronikus hírközlési) szolgáltatók közül ki végez közszolgáltatási tevékenységet.

Az NFH emlékeztet arra, hogy a közszolgáltatási tevékenység fogalmának egyik kulcseleme, hogy az csak olyan szolgáltatás lehet, amelynek nyújtására törvény kötelezi a vállalkozást (vagyis, ha a fogyasztó igényli az adott szolgáltatást, akkor a szolgáltatónak kötelező szerződést kötnie vele).

A telekommunikációs ágazatban a törvény értelmében annak kötelező szolgáltatást nyújtania, akit erre kijelölnek, ilyenre azonban 2012-ben nem került sor.

Jelenleg tehát egyik elektronikus hírközlési szolgáltató sem végez közszolgáltatási tevékenységet, vagyis a fogyasztóvédelmi törvényben található díjfelszámítási tilalom nem vonatkozik egyetlen telefon-, televízió- vagy internetszolgáltatást nyújtó vállalkozásra sem. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy továbbra is fizetniük kell a tranzakciós díjat azoknak, akik sárga csekken egyenlítik ki mobiltelefon-, telefon-, internet- vagy kábeltévé-számlájukat.

Ezért káros a sárga csekk

Magyarország még mindig jelentős lemaradással küzd az elektronikus fizetési módok tekintetében. Ágazati szakértők szerint az egyik legnagyobb problémát a készpénz-átutalási megbízás használatának túlzott népszerűsége jelenti: ennek, a fogyasztó számára látszólagos ingyenességnek súlyos ára van. A készpénz-átutalási megbízás díját ugyanis a fizetési mód kedvezményezettjei (elsősorban a szolgáltatók, beszedők) fizetik, akik viszont az ezzel kapcsolatos költségeiket is meg akarják téríttetni, így azokat végső soron az összes fogyasztó fizeti meg az alapszolgáltatásra (pl. gáz-, víz-, villany- stb. használatra) vonatkozó számla részeként.

Szakértők szerint a túlzott sárga csekk használat visszaszorításának egyik eszköze lehet, ha "fizetőssé" tennék azt. Ennek alapvetően két útja lehet. Az egyik, hogy a Magyar Posta − a többi termékhez hasonlóan − közvetlenül elkérheti a fogyasztótól a készpénz-átutalási megbízás feladásakor a fizetendő díjat, a másik, hogy a szolgáltató fizeti továbbra is a díjat, de azt átláthatóan, külön megjelenítve azok számára a számlában, akik a készpénz-átutalási megbízással történő fizetést választják. Így ez utóbbiak többet fizetnek a szolgáltatónak azokhoz képest, akik más, a szolgáltató számára külön díjfizetéssel nem járó számlakiegyenlítési módot alkalmaztak.

Persze bőven vannak lehetőségek a csekkek kikerülésére

A víz, gáz, áram,  telefon és egyéb szolgáltatók saját érdekeiket szem előtt tartva, már a csoportos befizetést sulykolják a fogyasztókba. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a közüzemi szolgáltatók időben a pénzükhöz jutnak, az ügyfeleknek pedig nem kell sorban állniuk és megtervezhetik kiadásaikat. A csoportos beszedési megbízással meghatalmazzuk a szolgáltatót, hogy leemelje számlánkról a szolgáltatás díját. A túlszámlázás ellen teljesítési összeghatárt szabhatunk meg. Csoportos beszedési megbízásnál a szolgáltató minden esetben számlát küld a fogyasztónak a számla befizetésének határideje előtt, így leellenőrizhető a fizetendő összeg és lehetőség van az indokoltnál nagyobb összeg utalásának letiltására.


A csoportos beszedési megbízás legfőbb előnye, hogy nem kell időt szakítani az ügyintézésre, nem kell új csekket igényelni plusz díjért, ha esetleg elveszik a csekk, ráadásul a beszedési megbízással ellátott bankszámla tulajdonosa és a közüzemi szolgáltatás igénybevevője lehet különböző személy. Így lehetőség nyílik például a gyermekek vagy a nyugdíjas szülők helyett fizetni a közüzemi díjakat.

Amennyiben a számlafizető csoportos befizetési megbízással szeretné közüzemi számláit fizetni, úgy megbízást kell adnia számlavezető bankjának, amiben minden esetben fel kell tüntetni a közműszolgáltatónál bejegyzett ügyfél azonosítót valamint a jogosult szolgáltató azonosítóját. Megbízást a lakossági folyószámlák mellett néhány pénzintézetnél már hitelkártyára is meg lehet adni. Fontos feltétel továbbá, hogy csak a folyószámlát vezető pénzintézetnél bejelentett, aláírási joggal rendelkező számlatulajdonos aláírását fogadja el a bank. A csoportos beszedési megbízás "élesítési" ideje banktól függően 20-30 munkanap.
 
Utalni, utalni, utalni

Nem csak a csoportos beszedési megbízás az egyetlen alternatíva a sárga csekk kiváltására. A havi rendszerességgel érkező fix díjakat, mint például társasházaknál a közös költség, állandó átutalási megbízással is teljesíthetőek a kedvezményezett felé. Az állandó átutalási megbízás olyan felhatalmazás, mely alapján a bank rendszeresen (minden hónap egy adott napján) egy előre meghatározott, azonos nagyságú összeget automatikusan átutal a folyószámláról a megadott kedvezményezett számlájára.

A közüzemi számlák, a folyószámlát vezető bank felé megadott egyedi átutalási megbízással is kiegyenlíthetőek, de ilyen esetben bár nem kell a postán a kígyózó sorokat végig állni, mégis egyesével kell a számlákat jóváírni a monitor előtt ülve és figyelni kell a határidőkre. Az egyedi átutalások díjai utalásonként többnyire megegyeznek az állandó átutalás áraival.

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?