-1 °C Budapest

Sokkoló baleset a pesti plázában

Pénzcentrum
2012. augusztus 16. 10:04

Egy három éves kisfiú súlyos koponyasérüléseket szenvedett, amikor lezuhant egy budapesti bevásárlóközpont első emeletéről.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Megdöbbentő baleset történt a WestEnd City Center területén - tudta meg a Bors. Szemtanúk szerint vasárnap este egy apró gyermek zuhant a fővárosi bevásárlóközpont földszintjének kőpadlójára. A kisfiú szüleivel és testvérével sétálgatott az első emeleten, amikor a szemtanúk szerint belekapaszkodott a mozgólépcső gumiszalagjába, a szerkezet pedig átrántotta őt az emeleti korlát felett. A mentők súlyos, de nem életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba a hároméves gyermeket. A rendőrség foglalkozik az esettel, ez a vizsgálat még nem zárult le.

A bevásárlóközpont üzemeltetői nyilatkozatot adtak ki az eset kapcsán, mely szerint saját vizsgálatot folytattak az ügyben. A hatóságoknak átadott kamerafelvételek alapján megállapítható: a gyermek egyedül, szüleitől elszakadva tartózkodott a mozgólépcsőnél. Az 1999-ben átadott West-End City Centert tizenhárom éves működése alatt ilyen baleset még soha nem történt.

A bejáratoknál tájékoztatók figyelmeztetnek: a létesítménybe 12 éven aluli gyermek egyedül nem jöhet be. A történtek miatt ugyanakkor a bevásárlóközpont vezetése haladéktalanul megvizsgálja, milyen intézkedésekkel növelhető a létesítmény biztonságossága.

Internetes fórumozók - akik állításuk szerint szemtanúi voltak az esetnek- arról számoltak be, hogy a kisfiú édesanyja kezét fogva sétált, egy pillanatra engedte azt el - ekkor történt a baleset, amit sokan végignéztek az ott tartózkodók közül.

Problémás mozgólépcső

Külföldön történt már olyan baleset, amikor egy gyermek sérült meg mozgólépcső-használat közben. 2007-ben az IKEA lakberendezési áruházlánc egy brit boltjában vásárolt egy család, akkor két éves kisfiukkal. A gyermek apja kezét fogva rálépett a mozgó járdára, de megcsúszott és elesett, egyik kezének mutató-és középső ujja pedig beakadt a mozgó járda peremébe, a szerkezet pedig azonnal leszakította a két ujjat. Bár a két ujj közül az egyiket sikerült megtalálni, a gyors orvosi beavatkozás ellenére mindkettőt amputálni kellett.

A brit sajtóbeszámolók szerint az eset azért történhetett meg, mert 4mm-nél nagyobb volt a távolság a járda pereme és a futófelület között. Az IKEA azzal védekezett, hogy a hatóságok az eset előtt ellenőrizték a mozgójárda működését, és biztonságosnak ítélték a szerkezetet, később azonban elismerték a felelősségüket.

Az eset kapcsán 75 ezer font, azaz 28 millió forint bírság megfizetésére kötelezték az IKEA-t, ráadásul a család is jelentős összegű kártérítési igényt nyújtott be.

Más magyar plázában is történt már tragédia

A mostani eset nem egyedülálló a magyar pláza-történelemben: 2010 decemberében egy 20 éves férfi ugrott ki a Mammut 2 harmadik emeletéről, hogy öngyilkosságot kövessen el. A fiatal férfi a azonnal szörnyethalt.

Egy szemtanú elmondása szerint, a húsz év körüli férfi moziban volt, az egyik film közben ugrott fel a helyéről, hogy hirtelen felindultságból véget vessen életének. Bár a dolgozók megpróbálták lefogni, nem sikerült, kirohant és nekifutásból a mélybe vetette magát.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 21. péntek
Ágnes
3. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?