13 °C Budapest

Átvert, kifosztott vásárlók: börtönbe mennek a trükközők

Pénzcentrum
2012. július 23. 11:35

2012. július 13-án került kihirdetésre az új Büntető Törvénykönyv, amelyben kiemelt szerepet kap a fogyasztók védelme. A törvény ugyanis szigorú büntetést helyez kilátásba többek közt azok számára, akik rossz minőségű terméket hoznak forgalomba, vagy valamely termék megfelelőségét hamisan tanúsítják. Emellett súlyos büntetőjogi szankcióval számolhat az is, aki fogyasztókat megtévesztő magatartást tanúsít.

Az új BTK-ban fokozott hangsúlyt élvez a termékbiztonság követelménye, hiszen a jogszabály értelmében három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az, aki rossz minőségű terméket jó minőségűként hoz forgalomba. Rossz minőségű a termék akkor, ha az előírt biztonságossági vagy minőségi követelményeknek nem felel meg. Ha pedig nincs ilyen vonatkozó előírás, úgy azon termék számít rossz minőségűnek, amely nem használható rendeltetésszerűen vagy használhatósága jelentős mértékben csökkent.  Így bűncselekménynek minősül például, ha valaki a vonatkozó szabványoknak, előírásoknak nem megfelelő elektromos árucikket, például elosztót hoz forgalomba, de ide sorolható a nem megfelelő minőségű élelmiszer forgalomba hozatala is. Még szigorúbb büntetés kerül kiszabásra, ha valaki jelentős mennyiségű vagy értékű rossz minőségű termékre követi el a bűncselekményt: ekkor egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés-büntetést is kaphat az illető.

A fogyasztókhoz eljutó termékek biztonságosságát szolgálja a megfelelőség hamis tanúsításának tényállása is. Ennek értelmében, ha valaki
megfelelőségi tanúsítványban, megfelelőségi nyilatkozatban vagy megfelelőségi jelölés használatával tanúsít valótlan adatot, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény akkor kerül elkövetésre, ha a fenti cselekményt jelentős mennyiségű vagy értékű termék vonatkozásában valósítják meg. A megfelelőség hamis tanúsításának tényállását valósítja meg ennek alapján többek közt az a gyártó, aki a termék biztonságosságát igazoló CE-jelölést helyez el tömegével legyártott termékein úgy, hogy azt nem vetette alá a kötelező biztonságossági vizsgálatoknak.

A fogyasztók megtévesztésének büntetőjogi tényállása szintén szigorításra kerül. A törvény itt külön kitér a termékbemutatók
esetkörére, ennek értelmében: "Aki szervezett termékbemutatón különleges árkedvezmény vagy árelőny meglétéről, vagy nyerési
esélyről megtévesztésre alkalmas tájékoztatást ad, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő." A szervezett termékbemutató fogalma is meghatározásra kerül, így ez alatt a termék forgalmazása céljából szervezett utazást kell érteni vagy az egyes rendezvények alkalmával folytatott kiskereskedelmi tevékenységet.

Bűncselekményt valósít meg továbbá az a kereskedő, aki nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős mennyiségű, illetve értékű áru lényeges tulajdonsága tekintetében megtévesztésre alkalmas tájékoztatást ad azért, hogy termékeit eladhassa - ez esetben két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az elkövető. Az áru lényeges tulajdonsága lehet például annak összetétele, a rendeltetési cél ellátására való alkalmassága, műszaki jellemzői, eredete vagy származási helye. Az új rendelkezések értelmében így már az is elköveti a "fogyasztó megtévesztése" bűncselekményt - és ahhoz nem szükséges a nagy nyilvánosság, mint feltétel megléte -, aki például annak tudatában ad el nagy értékű légtisztítót egy fogyasztónak, hogy a termék nem is alkalmas a levegő tisztítására.

A fogyasztók életének, egészségének és biztonságának védelméhez fűződő érdek kerül érvényesítésre a fogyasztók megtévesztése minősített esetében: ha ugyanis a fogyasztónak az áru egészségre vagy környezetre gyakorolt hatásával, veszélyességével, kockázataival vagy biztonságosságával kapcsolatos jellemzőivel összefüggésben adnak megtévesztésre alkalmas tájékoztatást, úgy az elkövető már három évig terjedő szabadságvesztés-büntetéssel számolhat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége tapasztalatai szerint szükség is van a súlyosabb szankciókra, elég csupán a termékbemutatók példáját venni: a fogyasztók panaszaikban sokszor számolnak be már az első használat után rögtön berozsdásodó, eldeformálódott "rozsdaálló" edénykészletekről, eredeti bőrként reklámozott, csavarjait hullató műbőr-masszázsfotelekről és hasonló silány minőségű árucikkekről.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem