17 °C Budapest

Fontos változás a magyar boltokban, piacokon

Pénzcentrum
2012. augusztus 1. 15:17

Úgy tűnik, pont kerül a magyar tojás-gate végére. Augusztus 1-jétől ugyanis kötelező feltüntetni a darabár mellett az egy kilóra vetített árat is a tojás esetében.

Idén tavasszal röppent fel a hír, hogy módosíthatja a kormány a termékek egységárának feltüntetésére vonatkozó szabályozást a tojáspiaci anomáliák miatt. A Baromfi Termék Tanács szerint a kereskedelmi láncok vevőcsalogató céllal a kisebb, S-méretű tojásokat látszólag olcsóbban kínálják, de a fogyasztók a normál nagyságú termékekhez képest összességében kisebb tojástömeget vesznek. Ezért az "ár-súly arányt" tekintve a vásárlásra ráfizetnek, mert a termékekhez drágábban jutnak.

A BTT szerint ez az értékesítési gyakorlat azért is aggasztó, mert az S-tojások nagy része az uniós tagországokból érkezik, amelyekben e termékek étkezési tojásként eladhatatlanok. Becslések szerint az S-tojások éves szinten a belföldi étkezési tojásforgalom 15-20 százalékát teszik ki, amelyből 5 százaléknyi a magyar termelés, a többi pedig a behozatal adja. Ezért a terméktanács a hazai piaci szereplők védelmében kezdeményezte, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium a szabályok módosításával egyértelműsítse a jelölési előírásokat.

A szervezet álláspontja az volt, hogy fő változtatásként a kereskedők számára kötelezővé kell tenni, hogy az üzletekben ne csak a forint/darab árat, hanem a minimálisan garantált nettó mennyiségre számított, legmagasabb forint/kilogrammos árat is tüntessék fel. Így a fogyasztók el tudják dönteni, mikor járnak jobban: ha darabra vásárolnak, vagy ha a súlyra vetített árat veszik alapul.

A boltokat, üzletláncokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség ellenezte a kilónkénti ár feltüntetését. Az OKSZ saját méréseinek egyik legfontosabb megállapítása, hogy a kisebb méretű tojás kilóra számított egységára magasabb lehet a nagyobbnál. Méréseik szerint a legkönnyebb és a legnehezebb "L-es" doboznyi tojások között 1 dekagramm különbséget észleltek, azaz egy tojásra számítva 1 grammot.

A kereskedők tapasztalatai szerint a vásárló megnézi a tojást vásárláskor, valószínűleg feltűnik neki a méretbeli különbség is (olyannyira, hogy a leleményesebbek az önkiszolgáló értékesítőhelyeken össze is válogatja a legnagyobbakat, persze, szépen elrendezve a csereberét a különböző dobozokban).


Az OKSZ szerint a tojás kilós árfeltüntetésének legnagyobb gátja, hogy azonos méretosztályon belül is a dobozok súlya eltérő: azt meg tudja állapítani a vásárló, hány tojás van a dobozban, de hogy melyiknek mennyi a súlya, az már nehezebben megy. A pontos tájékoztatás követelménye azt jelentené, hogy minden dobozra rá kellene írni a benne lévő tojások súlyát, különben (lehet, hogy csak grammokban mérve is) pontatlan lenne a tájékoztatás. Így viszont a darab árból kiindulva (az nem változna, legalábbis eddig ez nem merült fel) minden különböző súlyú doboznyi tojás kilóra számított egységára más-más lenne. Szerintük ennyi árcédulának nincs hely a polcon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Kossuth rádió Hajnaltáj című műsora által megkérdezett kereskedők egyelőre szkeptikusak a friss jogszabály életszerűségét illetőleg, többségük nem is értesült a változásról. Az egyik árus szerint a rendelettől alapvetően nem változik meg a piacok élete, azt mondta, az újítás előtt is voltak kötözködő vevők, és ezután is lesznek. A nyilatkozó vásárlók véleménye megoszlott, többen szintén furcsállották, hogy mostantól kilóra kell mérni a tojást, egy asszony szerint ez egyszerűen "hülyeség", egy másik szerint azonban jó az új rendelkezés, mert valóban csalóka lehet a darabár. Mutatóba a nagyok vannak kitéve, de aztán aprókat dobozol neki az árus - tette hozzá.

A kis méretű, S-es tojás értékesítése gyakorlatilag csak Magyarországon létezik, a legtöbb európai államban ekkorát nem kínálnak a kereskedők a piacokon, illetve boltokban - mondta Végh László, a Tojásszövetség elnöke, aki maga is tojótyúkok tartásával foglalkozik. A szakmai szervezet vezetője hangsúlyozta, az S-es tojás a kontinensen ipari minőségnek felel meg, így nem kerül a polcokra, hanem tojásport és lét csinálnak belőle. Magyarországon azonban héjas tojásként kerülnek a kiskereskedelembe, az áruházak vevőcsalogatónak használják őket.

Végh László szerint, ha három-négy normál méretű, M-es, L-es tojásból csinál valaki rántottát vagy tükörtojást "azért az más", mintha ugyanennyi S-es tojásból tenné ugyanezt. A Tojásszövetség elnöke úgy becsülte, a kisméretűből akár hat-hét darab is kell ugyanakkora adaghoz.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30