15 °C Budapest

Szenvedő barkácsáruházak: az nyer, aki talpon marad

Pénzcentrum
2012. június 28. 09:02

A válság előtti utolsó évhez képest 20 százalékkal csökkent az öt vezető nemzetközi barkácsáruházlánc forgalma Magyarországon - írja a Napi Gazdaság.

Az eddig elérhető mérlegadatok szerint az itthoni bakácsáruházak tavalyi árbevétele alig valamivel 115 milliárd forint felett alakult, szemben a 2008-as csaknem 141 milliárddal. A három év alatt 20 százalékot elérő forgalomvesztés és a kereskedelmi különadó alaposan megtépázta a társaságokat, amelyek − a Bauhaus Szakáruházak Kereskedelmi Bt. kivételével − kétmilliárd forint feletti adózás után kimutatott veszteséget szenvedtek el (a Bauhaus is megközelítette a kétmilliárdos mínuszt).

A bauMax lényegében stagnáló forgalom mellett, 2,1 milliárd forintos növekedéssel, csaknem 4 milliárd forintra hozta veszteségét. A mérlegadatokból kiderül, hogy a versenytársakhoz képest drágán vásárolt és az árrést igyekezett odaadni a fogyasztóknak. Ezen felül növelte a bérköltségét (miközben a legtöbben itt próbáltak fogni a kiadásokon), és úgy tűnik, a vezetők premizálását sem igen fogta vissza − emiatt üzemi vesztesége 2010-ről 2011-re a duplájára ugrott.

Nem jobb a helyzet a Praktiker Kft.-nél sem. A cég veszteségnövekedése 1,2 milliárd forint, vagyis a közelében sincs a bauMaxénak, ám az egykor 43 milliárd forint forgalomra is képes cég bevételei tavaly csaknem 1,8 milliárd forinttal apadva, 30 milliárdra csökkentek. Kérdés, hova vezet, ha a cégnek nem sikerül megállítania a forgalomvesztést. Százalékos arányban a Bauhaus adózás utáni vesztesége ugrott meg leginkább (a duplájára), ám ez a cég számít az öt közül a legkisebbnek, és a növekedési szakaszban a méretgazdaságosság elve miatt beruházásaival egyelőre csak halmozza a veszteséget. A forgalmát viszont legalább annyival növelte, mint a 2011-es vesztesége, emellett erősen nőtt a bérköltsége és a tavalyi fejlesztések miatt anyag jellegű ráfordításai is.

A BricoStore Hungária Barkácsáruház Kft. vesztesége valamivel több mint félmilliárd forinttal nőtt, forgalma viszont több mint 1,7 milliárd forinttal esett vissza 2010-hez képest. Az eredménykimutatás adatai felemásak, hiszen a cég igyekszik a költségeit megvágni, a veszteség növekedése így vélhetően a forgalomcsökkenésből fakad. A legnagyobb probléma a láncnál, hogy 2008-ban a forgalma még átlépte a 24 milliárd forintot, tavaly azonban ennek felét tette ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm