1 °C Budapest

Szenvedő barkácsáruházak: az nyer, aki talpon marad

Pénzcentrum
2012. június 28. 09:02

A válság előtti utolsó évhez képest 20 százalékkal csökkent az öt vezető nemzetközi barkácsáruházlánc forgalma Magyarországon - írja a Napi Gazdaság.

Az eddig elérhető mérlegadatok szerint az itthoni bakácsáruházak tavalyi árbevétele alig valamivel 115 milliárd forint felett alakult, szemben a 2008-as csaknem 141 milliárddal. A három év alatt 20 százalékot elérő forgalomvesztés és a kereskedelmi különadó alaposan megtépázta a társaságokat, amelyek − a Bauhaus Szakáruházak Kereskedelmi Bt. kivételével − kétmilliárd forint feletti adózás után kimutatott veszteséget szenvedtek el (a Bauhaus is megközelítette a kétmilliárdos mínuszt).

A bauMax lényegében stagnáló forgalom mellett, 2,1 milliárd forintos növekedéssel, csaknem 4 milliárd forintra hozta veszteségét. A mérlegadatokból kiderül, hogy a versenytársakhoz képest drágán vásárolt és az árrést igyekezett odaadni a fogyasztóknak. Ezen felül növelte a bérköltségét (miközben a legtöbben itt próbáltak fogni a kiadásokon), és úgy tűnik, a vezetők premizálását sem igen fogta vissza − emiatt üzemi vesztesége 2010-ről 2011-re a duplájára ugrott.

Nem jobb a helyzet a Praktiker Kft.-nél sem. A cég veszteségnövekedése 1,2 milliárd forint, vagyis a közelében sincs a bauMaxénak, ám az egykor 43 milliárd forint forgalomra is képes cég bevételei tavaly csaknem 1,8 milliárd forinttal apadva, 30 milliárdra csökkentek. Kérdés, hova vezet, ha a cégnek nem sikerül megállítania a forgalomvesztést. Százalékos arányban a Bauhaus adózás utáni vesztesége ugrott meg leginkább (a duplájára), ám ez a cég számít az öt közül a legkisebbnek, és a növekedési szakaszban a méretgazdaságosság elve miatt beruházásaival egyelőre csak halmozza a veszteséget. A forgalmát viszont legalább annyival növelte, mint a 2011-es vesztesége, emellett erősen nőtt a bérköltsége és a tavalyi fejlesztések miatt anyag jellegű ráfordításai is.

A BricoStore Hungária Barkácsáruház Kft. vesztesége valamivel több mint félmilliárd forinttal nőtt, forgalma viszont több mint 1,7 milliárd forinttal esett vissza 2010-hez képest. Az eredménykimutatás adatai felemásak, hiszen a cég igyekszik a költségeit megvágni, a veszteség növekedése így vélhetően a forgalomcsökkenésből fakad. A legnagyobb probléma a láncnál, hogy 2008-ban a forgalma még átlépte a 24 milliárd forintot, tavaly azonban ennek felét tette ki.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?