14 °C Budapest

Halálos munkahelyi balesetek: kik vannak igazán veszélyben?

Pénzcentrum
2012. június 15. 17:34

Szigorúbb munkavédelmi ellenőrzést szorgalmaz a vegyipari szakszervezet (VDSZ) annak kapcsán, hogy rövid idő alatt a második halálos kimenetelű baleset történt az ágazatban, a Hankook és a Tiszai Vegyi Kombinát telephelyein. A VDSZ szerint a legtöbb cég formailag eleget tesz az előírásoknak, ám a termelés feszített ütemében lazul a dolgozók figyelme és a munkabiztonsági fegyelme is. A szakszervezet szerint a munkavédelem a kormány mostoha gyereke lett, s a lazaság azoknak a munkaadóknak kedvez, akik a termelés miatt a végsőkig hajszolják a dolgozókat.

Csütörtökön megfulladt két munkás a Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) tiszaújvárosi ipartelepén. Az alvállalkozó cég dolgozói a telephely egyik óriástartályánál végeztek külső karbantartási munkálatokat. A tartályt és az állványzatot fóliával takarták le, az alatt dolgoztak a munkások. Az alvállalkozó egy harmadik alkalmazottja és a TVK egyik dolgozója is megsérült a balesetben. A harmadik dolgozót, illetve egy negyedik férfit, aki a karbantartók segítségére sietett, kórházba szállították - közölte pénteken Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A két sérültet a megyei kórház toxikológiai osztályán kezelik, állapotuk stabil, hamarosan elhagyhatják a kórházat. A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja az eset pontos körülményeit.

Június 4-én a Hankook Tire Magyarország Kft. dunaújvárosi-rácalmási üzemében történt halálos munkahelyi baleset - írta meg a Fejér Megyei Hírlap. A lap értesülései szerint az egyik gyártósoron lévő alapanyagkeverő-gép belsejében végzett karbantartási munkát, egy létrán állva a gép belsejében dolgozott, amikor annak ötszáz kilogrammos ajtaja becsapódott. A férfi leesett a létráról és eltörött a nyakcsigolyája, amelynek következtében azonnal meghalt.

Súlyos gond van a munkavédelemmel, pontosabban annak betartatásával - figyelmeztetett már korábban is a vegyipari szakszervezet (VDSZ). A közelmúltban bekövetkezett tragikus események nyomán ez a kérdés még hangsúlyosabb megvilágításba került - nyomatékosítja Székely Tamás, a VDSZ elnöke. Tapasztalatai szerint az elmúlt években sokat lazult a munkavédelmi ellenőrzés, ezért a vállalatok egy része csak formailag tesz eleget az előírásoknak azzal, hogy beszerzi a szükséges munkavédelmi eszközöket, ám arra már nincs figyelem, hogy a dolgozók használják-e ezeket a felszereléseket.

A termelést végző üzemekben olyan túlfeszített a tempó, hogy gyakran nincs idő minden munkafázist szigorúan a biztonság szabályai szerint elvégezni. A néha feleslegesnek tűnő, időigényes óvintézkedések kihagyása azonban életveszélyes, ám ezt csak akkor veszik komolyan a munkavállalók és a munkaadók is, amikor szerencsétlenség történik - hívja fel a figyelmet az elnök. A vegyipari ágazatra általában nem jellemzőek a halállal végződő balesetek, ám az, hogy a biztonság megszegése most alig két hét alatt három áldozatot is szedett, jelzi, hogy tovább lazul a rendszer.

A szakszervezet régóta állítja: a munkavédelem a kormány mostoha gyermeke, s azzal, hogy egyre kevésbé törődik vele, a termelésben érdekelt multi gyártulajdonosok malmára hajtja a vizet. Ha nincs kellő kontroll, akkor a munkaadók akár a biztonság kárára is feszíthetik a tempót, mit sem törődve a gyakran időigényes biztonsági fázisokkal.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A VDSZ ezért a munkaadóktól szigorúbb ellenőrzést, a munkavédelmi fázisok pontos betartatását, s a védőruhák használatának előírását követeli. A szakszervezet a dolgozóktól azt kéri, hogy a munkahelyi "hajtás" ellenére vegyék komolyan a saját biztonságukat, s ha más nem teszi meg, maguk vigyázzanak az egészségükre és az életükre, s akár a termelés rovására is tartsák be az előírásokat. A szakszervezet a TVK-nál történt esetről a helyszínen tájékozódik, s az eredménytől függően további intézkedéseket tervez.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem