17 °C Budapest

Ezt esszük mi? Elég egészségesen táplálkozunk?

Pénzcentrum
2012. június 24. 20:05

Kevesebb élelmiszert fogyaszt a magyar lakosság, de egészségesebben is táplálkozik - derül ki a KSH elemzéséből. Az élelmiszerfogyasztást a gazdasági recesszió, a kedvezőtlen időjárási viszonyok és a saját előállítású termékekből való fogyasztás mérséklődése is negatívan befolyásolta.

A napokban jelentette meg a statisztikai hivatal a háztartások élelmiszerfogyasztásáról szóló kiadványát. A 2000 és 2010 közé eső időszakot vizsgálva kiderül, hogy több termékből csökkent a fogyasztás (hal, szeszesital, szénhidrátok, zsiradékok, zöldség- és gyümölcsfélék), de ezek mértéke nem volt akkora, hogy az élelmiszer-fogyasztáson belül ezek aránya számottevően megváltozzon. A hús- és halfogyasztás aránya 10 év alatt elenyészően csökkent, ugyanakkor a tej és tejtermékek megoszlása az összes élelmiszeren belül nőtt. Ugyancsak negatív irányba változott a gabonafélék, a burgonya és a tojás aránya, csakúgy, mint a zöldség-és gyümölcsféléké.

Ezt eszi a magyar


Az egy főre jutó húsfogyasztás 6 kg-mal alacsonyabb a tavalyihoz képest. Ezen belül megnőtt a sertéshús aránya a baromfihús rovására. A húspiacon bekövetkezett átrendeződés visszavezethető a fogyasztói áraikban megfigyelhető változásokra: a sertéshús ára 4,7 százalékkal csökkent, míg a baromfié lényegében nem változott. A sertéshúsexport és az import is dinamikusan növekszik, a házi vágások értéke azonban csaknem felére esett vissza. A marhahús fogyasztása csökkent, a húsok közötti aránya viszont 4,2 százalékról 4,4 százalékra nőtt. Ez az adat azonban az évezred elején mért 6,1 százalékhoz képest elenyésző. A marhahústermelés 9 százalékkal visszaesett, az export az előző évi szinten maradt, miközben az import 8 százalékkal bővült. A baromfiexport szintén bővül, az import részesedése azonban elenyésző szinten maradt.

Miközben a halfogyasztás értéke 17 százalékkal magasabb a 10 évvel korábbinál, rövidebb távlatban már visszaesés figyelhető meg: éves viszonylatban 5,4 százalékkal csökkent. Az édesvízi haltermelés 6,5 százalékkal visszaesett, az import azonban 3 százalékban bővült. A tej-és tejtermékfogyasztás alakulása hullámzó tendenciát mutatott az utóbbi évtizedben, a tárgyévben elfogyasztott mennyiséghez képest éves viszonylatban gyakorlatilag nem változott. Ami a tejipar adatait illeti, míg a hazai tejtermelés és az export is visszaesett, az import dinamikusan bővült. A tejtermékek aránya az összes élelmiszer fogyasztásában növekedett. Ez visszavezethető arra a jelenségre, hogy a 2010-es fogyasztóiár-növekedés alacsonyabb volt az átlagos élelmiszerdrágulásnál. A tojásfogyasztás egy főre levetített értéke egy tucattal elmarad a 2011-es fogyasztástól.

Kevesebb a zsír

Élettani szempontból kedvezően alakultak a zsiradékfogyasztás adatai: az összes zsiradékfogyasztás (35 kg/fő) a tárgyévben volt az évtized során a legalacsonyabb, összesen 6,5 százalékkal maradt el az előző öt év átlagától. Továbbá a mostani csökkenés mértéke (2 kg/fő) nagyobb volt éves viszonylatban, mint a korábbi években. Ezen kívül lényeges változás, hogy a 2000-es évek közepére megváltozott az állati és növényi eredetű zsírok fogyasztásának aránya: az állati zsírok részesedése 2000-ben még több mint a felét tette ki az összes zsiradékfogyasztásnak, 2005-re ez az érték 45 százalékra csökkent.

Ezt eszi a magyar


A gabonafélék közül a liszt fogyasztása az utóbbi években jórészt stagnált, az egy főre jutó rizsfogyasztás értéke viszont 2009-ről 2010-re 0,8 kg-mal csökkent. A burgonyafogyasztás az utóbbi egy évtizedben gyakran ingadozott, a tárgyév átlaga azonban 3,7 százalékkal elmarad az előző 5 év átlagától. A burgonya exportja eközben jelentéktelen szintre csökkent, de az import 10 százalékkal nőtt. Ugyancsak estek a burgonyatermelés adatai: a tárgyévben 13 százalékkal kevesebb volt a betakarítás értéke az előző évhez képest. Az egy főre jutó cukor- és mézfogyasztás 2010-re 29 kg-ra csökkent. Ez 3 kg-mal marad el az előző öt év átlagától.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Talán az egy főre jutó zöldség-és gyümölcsfogyasztás esett a legdrasztikusabban. Az ezredforduló értékeitől 30 kg-mal maradnak el. Éves összehasonlításban az elfogyasztott mennyiség 9 százalékkal esett vissza, amiben nagy szerepe van a kedvezőtlen időjárás miatt beállt termelésingadozásoknak, ami persze az árakra is hatást gyakorolt: a friss zöldségfélék fogyasztói ára 25 százalékkal, míg a gyümölcsöké 7 százalékkal emelkedett.

Ezt eszi a magyar


Az egy főre jutó alkoholfogyasztás négy éve folyamatosan csökken. Ezen belül a bor fogyasztása lényegében nem változott éves viszonylatban. A sörfogyasztás azonban jelentősen visszaesett 2010-ben: egy év alatt 7 literrel 66 literre esett vissza (20 éve még meghaladta a 100 litert). A kedvezőtlen időjárás nemcsak a bortermelésre hatott negatívan (majdnem felére esett vissza egy év alatt), nyáron még a sörfogyasztást is kedvezőtlenül befolyásolta. Ennek ellenére a lakosság szeszesital-fogyasztásában továbbra is a sör áll első helyen, miközben az égetett szeszesitalok arányának alkoholfogyasztáson belüli növekedése a bort maga mögé utasította a harmadik helyre.

Ezt eszi a magyar


Miközben az egy főre jutó tápanyagfogyasztás éves viszonylatban 5,4 százalékkal alacsonyabb a tárgyévet megelőző öt év adatainál, még mindig 17 százalékkal meghaladja az ajánlott mennyiséget. A termékcsoport arányai az energiabevitelben nem változtak: 50 százalékot a gabonafélék és zsiradékok, közel 25 százalékot az állati eredetű élelmiszerek, 10 százalékot a cukor- és mézfogyasztás képezte, míg a zöldség- és gyümölcsfélék 14 százalékát adták a napi tápanyagfogyasztásnak.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem