11 °C Budapest

Itt a nyár első élelmiszerbotránya: gyomorforgató esetek

Pénzcentrum
2012. június 14. 17:18

Illegális baromfivágási és élelmiszer-hamisítási tevékenységet lepleztek le a hatóságok két, Vác környéki településen.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Nagy Csibe Kft. által Dunakeszin, a Táltos u. 20. szám alatt legálisan működtetett baromfivágóhíd szomszédságában lévő ingatlanon elfogadhatatlan higiéniai körülmények között, engedély nélkül vágtak baromfit. Az engedélyezett baromfivágóhíd az ellenőrzés időpontjában nem működött. A levágott testeket "kurkuma" oldatba mártották a tetszetősebb (sárga) szín elérése érdekében.

Az illegális vágásból származó, festett baromfihús egy részét az ellenőrzés időpontjában már több helyre kiszállították. A hatósági szakemberek a helyszínen fellelt 22 kg kurkuma por felhasználását megtiltották, az összesen 1540 kg vágott baromfit és belsőséget lefoglalták valamint elrendelték az ártalmatlanítását. Az ugyanebből a vágásból származó 1274 kg mennyiségű, már kiszállított vágott baromfi visszahívásra és szintén ártalmatlanításra került.

Mi az a kurkuma?
A kurkuma (Curcuma longa) ázsiai származású fűszer-növény. Magyar népies neve: indiai sáfrány.

A fűszert a sárga színű, gyömbérre emlékeztető gyök-törzs és a gumó intenzív, sárga festékanyaga (kurkumin) adja, és sajátos aromája, sárga festőszíne miatt kedvelik.

A Worcester-mártás és a curry fűszerkeverékek alkotórésze, de használják tésztafélék, levesek színének, ízének javítására is.


Az őrbottyáni Kovi Csibe Kft. ingatlanán baromfitollat tartalmazó szemeteskukákat, 1 kg kurkuma port és egy hűtőkamrában szennyezett textíliával letakart, összesen 999 kg vágott baromfit és baromfi belsőséget találtak a hatósági ellenőrök, amelyen szintén a festés gyanúját állapították meg. A telephely baromfivágásra, feldolgozásra semmiféle engedéllyel nem rendelkezik. Itt is sor került a kurkuma felhasználásának megtiltására valamint a fellelt vágott baromfi és belsőség elszállíttatására és ártalmatlanítására.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság Váci Kerületi Főállatorvosa mindkét ügyben illegális vágóhelyen történő engedély nélküli élelmiszer-előállítás, baromfihús tiltott kezelése (festése) révén elkövetett élelmiszer-hamisítás miatt élelmiszerlánc-felügyeleti hatósági eljárást indított, melynek során milliós nagyságrendű bírság kiszabására kerülhet sor.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal "Zöld számára" az elmúlt napokban több hasonló közérdekű bejelentés érkezett "háztájinak" nevezett, de festéssel hamisított baromfi forgalmazásáról.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?