A magyar gyümölcs a legdrágább a piacokon

2012. június 20. 09:32

A magyar gyümölcs a legdrágább a piacokon. Az eper és a cseresznye kilóját is ezer forint körül mérik, amit sok gyerekes család egyre kevésbé tud megvenni. Egy év alatt duplájára emelkedtek az árak. A málnáért kétezer forintot is elkérnek. A dinnyében még reménykedhetünk - írja a Népszava.

A piacok roskadoznak a jóféle szezongyümölcsöktől. Kapható többek között cseresznye, meggy, málna, s még eper is. Ám ezek árak jócskán túllépik a tavalyiakat: 800-1200 forint között mérik az epret és a cseresznyét, a málna ára meghaladja a 2000 forintot is.

Múlt év májusában a korai érésű cseresznyét kilónként 398 forintos fogyasztói átlagárért adták a piacokon, most 580 és 698 forint közötti áron volt kapható. A későbbi érésű, nyári cseresznye ára ennél is magasabb, 750-1200 forint között mozog, tehát igen csak meg kell gondolnunk, hogy hol és mennyit vásároljunk, ha friss gyümölcsöt szeretnénk fogyasztani. Tavaly az átlagár ennek a felére rúgott. A kistermelők és a szakemberek véleménye szerint a viszonylag enyhe december és január után februárban a kemény fagyok rügykárokat okoztak, majd a húsvéti lehűlés, s a jégeső újabb pusztítást okozott, ez a magyarázata annak, hogy ilyen rendkívül magas árakon kaphatóak a szezonra jellemző gyümölcsök.

A viharos időjárás ellenére a tavalyihoz hasonló lehet a dinnyetermés mennyisége az idén - mondta Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke. A jégverés miatt a magyar görögdinnye piaci megjelenése várhatóan egy hetet csúszik, így július eleje helyett, a jövő hónap második felétől lesz majd kapható. Tavaly 4800 hektáron mintegy 178 ezer tonna dinnyét termeltek hazánkban, ennek a mennyiségnek mintegy 60 százalékát értékesítették belföldön, ami 15-20 százalékos emelkedést jelentett az előző évihez képest. Az elnök szerint az ártól függően ebben az évben mintegy 10-12 milliárd forint árbevételre számíthatnak a magyar dinnyetermelők.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?