12 °C Budapest

Ezt vesszük a magyar boltokban narancsital néven

Pénzcentrum
2012. június 9. 13:02

Százszázalékos narancsleveket és kisebb gyümölcstartalmú narancsitalokat vizsgáltak a fogyasztóvédők. Komoly minőségi különbségeket találtak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület tízféle százszázalékos narancsléből vett mintát, valamint ugyancsak tízféle kisebb gyümölcstartalmú narancsitalból - számolt be a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsora.

Merényi Imre, az egyesület munkatársa elmondta, a tízféle százszázalékos narancslé mintából mindegyik kifogástalan minőségű volt, és a csomagolásuk is megfelelőnek bizonyult. Egyetlen narancslé esetében fordult elő, hogy "az érzékszervi bírálatnak talán egy kis gondja volt a színnel". A vizsgált ital halványabb volt a megszokottnál, amit valószínű a termék hőkezelése okozott, ám ennek az italnak az íze és illata is kifogástalan volt.

A vizsgált levek Magyarországról, Lengyelországból és Szlovákiából származtak, a tesztelők a legjobbnak a magyar eredetű termékeket találták.

Hozzáadott vizet, édesítőszert, étkezési savat, aromát, színezéket, stabilizáló szert egyik valódi narancslé sem tartalmazott. A termékek energiatartalma viszonylag alacsony volt: deciliterenként 191-től 195 kilojoule-ig terjedt a mértéke.

A levek az adalékanyagok teljes kizárása mellett is eltarthatók hosszabb ideig, pusztán hőkezelés alkalmazásával. Utóbbi eljárásokat minden előállító a saját technológiája szerint végzi, ami gyártási titoknak számít. A hőkezelés minden esetben olyan tökéletesen műköfött, hogy semmiféle változást nem okozott a narancslé ízében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Komoly gondok voltak azonban a nem százszázalékos gyümölcstartalmú narancsitalokkal. A huszonöt és a tizenkét százalékoshoz a gyártók savanyítókat, citromsavat és különféle más adalékanyagokat használnak fel.

"Ízük, jellegük, illatuk komoly kifogás alá esett", ezeket a termékeket a tesztelők gyenge minőségűnek értékelték. A narancsitalok feleannyiba kerülnek, mint a valódi narancslevek, a minőségük pedig körülbelül a százszázalékosok egyharmada - mondta a Hajnal-tájban Merényi Imre.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20