4 °C Budapest

Ezt vesszük a magyar boltokban narancsital néven

Pénzcentrum
2012. június 9. 13:02

Százszázalékos narancsleveket és kisebb gyümölcstartalmú narancsitalokat vizsgáltak a fogyasztóvédők. Komoly minőségi különbségeket találtak.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület tízféle százszázalékos narancsléből vett mintát, valamint ugyancsak tízféle kisebb gyümölcstartalmú narancsitalból - számolt be a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsora.

Merényi Imre, az egyesület munkatársa elmondta, a tízféle százszázalékos narancslé mintából mindegyik kifogástalan minőségű volt, és a csomagolásuk is megfelelőnek bizonyult. Egyetlen narancslé esetében fordult elő, hogy "az érzékszervi bírálatnak talán egy kis gondja volt a színnel". A vizsgált ital halványabb volt a megszokottnál, amit valószínű a termék hőkezelése okozott, ám ennek az italnak az íze és illata is kifogástalan volt.

A vizsgált levek Magyarországról, Lengyelországból és Szlovákiából származtak, a tesztelők a legjobbnak a magyar eredetű termékeket találták.

Hozzáadott vizet, édesítőszert, étkezési savat, aromát, színezéket, stabilizáló szert egyik valódi narancslé sem tartalmazott. A termékek energiatartalma viszonylag alacsony volt: deciliterenként 191-től 195 kilojoule-ig terjedt a mértéke.

A levek az adalékanyagok teljes kizárása mellett is eltarthatók hosszabb ideig, pusztán hőkezelés alkalmazásával. Utóbbi eljárásokat minden előállító a saját technológiája szerint végzi, ami gyártási titoknak számít. A hőkezelés minden esetben olyan tökéletesen műköfött, hogy semmiféle változást nem okozott a narancslé ízében.

Komoly gondok voltak azonban a nem százszázalékos gyümölcstartalmú narancsitalokkal. A huszonöt és a tizenkét százalékoshoz a gyártók savanyítókat, citromsavat és különféle más adalékanyagokat használnak fel.

"Ízük, jellegük, illatuk komoly kifogás alá esett", ezeket a termékeket a tesztelők gyenge minőségűnek értékelték. A narancsitalok feleannyiba kerülnek, mint a valódi narancslevek, a minőségük pedig körülbelül a százszázalékosok egyharmada - mondta a Hajnal-tájban Merényi Imre.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58