7 °C Budapest

Ilyen házakat vehet az új magyar lottómilliárdos

Pénzcentrum
2012. június 13. 16:31

4 milliárd 93 millió forint, ezt az összeget lehet jelenleg megnyerni az Ötöslottón. Elképesztő összeg, így nem csoda, hogy szinte az egész ország lottólázban ég, s gyakran már a sorsolás előtt végiggondoljuk, mit is vásárolnánk a jackpotból. Az elsők között szinte biztos, hogy az ingatlanvásárlás szerepel.

A 4 milliárd forintból jelenleg az Otthon Centrum adatbázisában szereplő legdrágább ingatlanok közül többet is meg tudna vásárolni a lottómilliárdos, de hogy mekkora is a várható főnyeremény, legjobban úgy szemléltethető, ha átlagos árú ingatlanokkal számolunk. Budapesten egy átlagos, 50 négyzetméteres panellakást 9 millió forintért tudunk venni a XI. és a III. kerületben egyaránt. Ilyen átlagos panellakásból 455 darabot tudna egyszerre megvásárolni a lottómilliárdos. Egy tízemeletes panelházban emeletenként 3 lakással számolva ez 15 db ekkora panelházat jelent - azaz, egy egész lakótelep a miénk lehetne.

A legdrágább ingatlanok

Kanyarodjunk azonban vissza a "legekhez", és elsőként azt vegyük végig, hogy Budapesten és vidéken, melyik ingatlanokon a legmagasabb az árcédula. A az OC által kínált legdrágább családi ház, a fővárosban található 1 milliárd 421 millió forintos áron, mely 1 400 négyzetméterével, 4 900 négyzetméteres telkével, 5 emeletével és 22 szobájával semmiképp sem mondható átlagosnak. A pest megyei első helyezett is átlépi az egymilliárdos "lélektani" határt: Az 1 milliárd 100 millió forintba kerülő háznál is megtalálható minden, amire egy friss lottómilliárdosnak szüksége lehet: 1 500 négyzetméter lakóterület, 21 szoba a tulajdonosnak és vendégeinek, borospince saját borozóval, fitnesz részleg, repülőgépnek fenntartott hangár és leszállóhely. Ennek a Csömörön található kastélynak a 32 hektáros telkén egyébként négy focipálya is elférne, így a tulajdonos egy kisebb foci Eb-t is tudna tartani. Vidéken a legdrágább ingatlan egy 492 millió forintos diósjenői vadászkastély, mely 31 hektárnyi erdővel rendelkezik, emellett tartozik még hozzá egy lóistálló, medence, 12 szoba, szauna és egy exkluzív lovagterem is.

A legdrágább társasházi lakás szintén Budapesten található, a 430 négyzetméteres penthouse lakásban 6 szobát és 4 fürdőszobát használhatunk. A 746 milliós vételárba azonban nem csak a lakás, hanem a felette található, összesen 484 négyzetméternyi terasz és tetőkert, valamint az onnan nyíló dunai panoráma is beletartozik. Ha mindenképpen drága lakást szeretnénk, de Budapest túl zsúfolt számunkra, akkor Tata a célállomás. Itt található ugyanis a legdrágább vidéki társasházi lakás, amelyért 299 milliót kell fizetnünk. Első olvasásra talán meglepőnek tűnik az ár, de a 336 négyzetméternyi alapterületű lakáshoz egy több mint 100 négyzetméteres terasz, egy 45 négyzetméteres tároló - ami mérete alapján egy önálló lakásnak is megfelelne -, szauna, lift és egyéb extra felszereltség is jár. Pest megyében, Budaörsön találjuk a legdrágább társasházi lakást, bár az előző kettőhöz képest, "reklámáron" lehet hozzájutni, hiszen mindössze 61,9 millió forintba kerül. Természetesen a panellakásoknál is találunk legeket: a legdrágább panellakások esetében talán nem meglepő, de ugyancsak Budapest vezet. A XII. kerületben található ingatlan 29,5 millió forinttal áll a lista élén.

Legolcsóbb ingatlanok

Ha a lottóötössel a zsebünkben, képzeletben végigjártuk a legfelső árkategóriát, az ellenkező végletet sem szabad kihagynunk. A legolcsóbb családi ház a vas megyei Csipkereken található 1,5 millió forintért. A ház csupán 45 négyzetméteres, azonban rendelkezik egy közel 800 négyzetméteres telekkel, amit tetszés szerint kertészkedésre, pihenésre, vagy zöldség-gyümölcs termesztésre is használhatunk. Letkésen találjuk ezüstérmesünket, amely egyben Pest megye legolcsóbb családi háza is 2,6 millió forinttal. Ezért az összegért igaz csak 38 négyzetmétert kapunk, ugyanakkor eggyel nagyobb, 900 négyzetméteres telek jár hozzá. Budapesti viszonylatban már 7 milliót kell fizetnünk, ha meg akarjuk venni a jelenleg legolcsóbb - a XI. kerület üdülőövezetében álló, 50 négyzetméteres - házat.

Bár mind a legolcsóbb, mind a legdrágább kategóriába eső ingatlanok ritkák a piacon, a játék kedvéért érdemes összehasonlítani a két végletet. Pontosan 203 darab hétmilliós ház teszi ki Budapest legdrágább, 1,4 milliárdos családi házát. Vidéken 328 darab 1,5 milliós házat tudnánk venni abból a 492 millióból, amit a diósjenői vadászkastélyra szánnánk. Az agglomerációban pedig 423 darab 2,6 millió forintos ingatlant kellene vennünk, ha el akarnánk érni az 1,1 milliárd forintot, a Csömöri "Eb rendezésre" is alkalmas kastély vételárát.

Ha nem érdekel minket a kert, s a legolcsóbban szeretnénk társasházi lakáshoz jutni, akkor 1,99 millió forintért már boldog tulajdonosai lehetünk egy Lovásziban található, 35 négyzetméteres lakásnak. Budapest legolcsóbb társasházi lakása a maga 28 négyzetméterével 2,99 millió forintunkba kerülne. Az agglomerációban, ezen belül is Gyömrőn pedig jelenleg 4,5 milliót kell kifizetnünk a legolcsóbb társasházi lakásért, amiért viszont már 55 négyzetméter jár.

Legnagyobb és legkisebb ingatlanok

Kuriózumokat nem csak a két szélső árkategóriában találhatunk, az alapterületeket tekintetében is sok érdekességgel találkozhatunk. A legnagyobb családi ház kategóriájában a győztes nem más, mint a Veszprém megyei Csabrendeken álló 1800 négyzetméteres kastély. A kastély az 1800-as évek végén a Bajcsy-Zsilinszky család kezébe került és jelenleg 68,9 millió forintért vásárolhatjuk meg, bár sajnos meglehetősen romos állapotban. A legnagyobb társasházi lakás címét egy budapesti loft lakás nyerte el. A hatalmas, 600 négyzetméteres lakás négy szinten helyezkedik el, valóban hamisítatlan loft élményt nyújtva.

A legkisebb családi házat Komáromban csodálhatjuk meg. A 15 négyzetméteres házikó egy 356 négyzetméteres telken bújik meg, így az a csoda, ha egyáltalán észrevesszük. 6,4 millió forintért akár el is kezdhetjük megkeresni. Végül pedig jöjjön a legkisebb társasházi lakás; toronymagasan nyert Budapest, pontosabban a VIII. kerület a 3,381 millió forintért megvásárolható "legjével". A lakás rendkívüli, 8 négyzetméteres alapterületéből kifolyólag valószínűleg nem a klausztrofóbiások, vagy nagycsaládosok álomotthona lesz, mindenesetre maga a lakás hetvenötször férne el a legnagyobb társasházi lakásban - de ennyi "szoba" meg ugye kinek kell.

 

NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?