Az év bankkártyás lehúzása: milliókat csaltak el

Pénzcentrum
2012. február 24. 12:07

Az idei év eddigi legnagyobb hazai bankkártya-csalásának tűnik az az eset, amit januárban követtek el Budapesten. 22 bankkártya adatait megszerezve, hamis kártyákat felhasználva több millió forint értékben vettek fel készpénzt az ismeretlen elkövetők. A Pénzcentrum.hu most mutatja, melyek a leggyakoribb kártyás lehúzások.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. kerületi Rendőrkapitánysága készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint ismeretlen elkövető 2012. januárjában több alkalommal egy budapesti - Tétényi úti- áruháznál található ATM-nél 22 darab bankkártya adatait megszerezte, majd ezen adatokat felhasználva Budapest és Pest megye területén több alkalommal, - hamis bankkártyák segítségével - készpénzfelvételi tranzakciókat hajtott végre.

A BRFK Kommunikációs osztálya a Pénzcentrum.hu-t úgy tájékoztatta, hogy a bűncselekmény elkövetési módszerét szakértők bevonása mellett jelenleg is vizsgálják. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a bűncselekménnyel okozott kár ezidáig milliós nagyságrendű.

A rendőrség a hasonló esetek elkerülésére azt javasolja, hogy győződjünk meg arról, hogy a kártyabehelyező nyílás nincs manipulálva, mielőtt egy ATM-ből készpénzt veszünk fel. Figyeljünk tehát arra, hogy a készüléken ne legyen semmi utólag odahelyezett eszköz, nem nagyobb, vagy szűkebb a nyílás. Amennyiben manipuláció gyanúja merülne fel, ne használjuk a bankautomatát és jelezzük azt az érintett bank, vagy valamely rendőri szerv felé.

Így védekezhetsz a profik ellen

A Pénzcentrum.hu most megmutatja, mire kell figyelnünk, melyek a csalók legkedveltebb módszerei. Természetesen olvasóink azt is megtudhatják, hogyan védekezhetnek a legelterjedtebb trükkök ellen.

1. Bankkártyaszámok vagy/és PIN kód megszerzése

A kártyát kibocsátó bank nevében telefonon felkeresik az ügyfeleket és kártyaadataikat (kártyaszám, esetleg PIN kód), vagy internetbank hozzáférésüknek adatait kérik el. Természetesen úgy sosem szabad megadnunk adatainkat, hogy minket kerestek meg. Olyan adatot, mint PIN kód vagy jelszó, pedig semmiképp, semmilyen körülmények között nem adhatunk meg! Ha a PIN kódunkat kérik, mindig legyünk rendkívül bizalmatlanok, mert nincs olyan helyzet, amikor jogosan kérhetik, így szinte biztos, hogy a PIN kód kérése bárhol, ami nem ATM vagy POS terminál, erősen csalásgyanús!


Ide tartozik az a módszer is, mely szerint kaphatunk olyan e-mailt, melyben a levélben lévő linkre kell kattintani ahhoz, hogy elérjük bankunk internetbankját. Ilyenkor egy, az eredetire megszólalásig hasonló weboldalon bekérik az ügyfél felhasználói nevét és jelszavát, majd kiderül, az internetbank nem működik. Hát persze, hogy nem, amikor az nem eredeti (bár átirányíthatják az eredetire is azzal az üzenettel, hogy valamilyen probléma miatt újból meg kell adni a belépési adatokat), addigra azonban már a csalók birtokában vannak az adataink! Az ilyen módszerekkel ezért sose engedjük kicsalni adatainkat. Internetbankot minden esetben úgy hívjunk elő, hogy kézzel beírjuk a webcímet a címsorba, vagy a kedvencek közül előhívjuk azt. Bankunk e-mailben sosem kér tőlünk ilyesmit!

2. Klónozás

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A klón annyit jelent, hogy az egyszer létező kártyát valamiféleképpen megtöbbszörözik, és az eredeti és a klónja - annak felderítéséig - egyszerre létezik. És természetesen, amíg le nem bukik, más is fizet a mi kártyánkkal, pontosabban annak egy másával. A klónozásos kártyacsalásnál különösen fontos ellenszer a mobilbank szolgáltatás. A visszaélés különleges veszélye, hogy a visszaélés során a kártyabirtokos zsebében végig ott az eredeti kártyája és mit sem sejt arról, hogy közben mások a számláját használják.

3. Leragasztásos csalás

Ez a hiba csak egyes ATM-eknél fordulhat elő. Az ATM pénzkiadó nyílását a bűnözők leragasztják, mire a kártyabirtokos nem kapja meg a pénzét és azt a gép a ragasztási felületre ragadt pénz miatt visszahúzni sem tudja. Ellenszere lehet, ha a pénzkiadó nyílást gondosan megvizsgáljuk készpénzfelvétel előtt. A csalás során feltűnő, hogy segítőkész emberek jelenhetnek meg, akik furcsa mód nemrég maguk is így jártak. Aranyszabály, hogy amennyiben csak lehetőségünk engedi, ne hagyjuk el az ATM-et ilyen esetben, hogy a csalók ne jussanak a pénzükhöz!

4. Mágnescsík leolvasás az ATM kártyanyílásánál

Olyan eset is előfordulhat, hogy nem ragasztják le a pénzkiadó nyílást, de egy apró, észrevehetetlen szerkezettel a kártya behúzása és kiadása során, az áthaladáskor leolvassák a kártya mágnescsíkját. Ez nehezen vehető észre, de persze gondos megfigyeléssel felfedezhető. Ez ellen ma már az ATM-ek lebegtetéssel, rezgetéssel védekeznek. Ha így adják ki a kártyát, a kis leolvasó szerkezethez egyszer közel kerül, egyszer távol kerül a mágnescsík, így nem fogja tudni a teljes információt rögzíteni, illetve a távolabbi olvasáskor megnő az elektromágneses zaj, ami pontatlan leolvasást, így végül hibás adatokat eredményez majd, s a bűnözők nem fogják tudni felhasználni a pontatlan bankkártya adatot.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?