20 °C Budapest

Lakat alatt az ATM-tolvajok

Pénzcentrum
2012. február 9. 17:03

Hét és tizenkét év közötti fegyházbüntetéssel sújtotta a szegedi ítélőtábla jogerősen azt a három férfit, akik a Dél-Alföld több megyéjében raboltak ki vállalkozókat és fosztottak ki bankautomatákat. Ma már aligha járnának sikerrel.

A három tettesnek 2007 és 2009 között nem volt állandó jövedelme és bűncselekményekből tartották fönn magukat. Például 2008 májusában pénzkiadó automaták kifosztásával próbálkoztak. Békésszentandráson azonban megszólalt a riasztó, Cserkeszőlőn pedig a berendezésbe juttatott gáz robbantotta föl a gépet. Novemberben visszatértek Békésszentandrásra, ahol ekkor sikerült gázzal felrobbantaniuk a bankautomatát, a zsákmányuk 11,5 millió forint volt, a rongálási kár pedig meghaladta a 3,2 millió forintot.

Néhány évvel ezelőtt több bűnöző is próbálkozott hasonló módszerrel pénzhez jutni. Az ATM-ek elrablása vagy felrobbantása ugyanis alacsonyabb a kockázattal jár, mint egy bankrablás, az elvihető összeg ugyanakkor lényegesen magasabb lehet. Az elkövetők lebukás esetén csak rongálásért, esetleg lopásért vonhatók felelősségre, míg egy bankrablásnak már többszörös a büntetési tétele és sokkal nagyobb a rizikó is.

A módszer minden esetben hasonló volt. Miután bizonyos automatákat nem rögzítettek megfelelően, erősebb gépjárműhöz kötött drótkötéllel próbálták meg kiszakítani azokat a helyükről. Az elszállított automatát aztán egy eldugott helyen szétszerelték, és a pénzt ki vették belőle.

A másik, az úgynevezett robbantásos módszert a 2000-es évek elején először Olaszországban alkalmazták. A robbantáshoz a hegesztésnél alkalmazott autogén gázt használták. A gázzal feltöltötték az automata réseit, majd egy gyújtószerkezetet helyeztek bele és robbantottak. Mivel nehéz kiszámítani, mennyi elegendő a gázból, a robbanás nemcsak az automatában és az épületben okozhat súlyos károkat.

Az ATM-ek elleni támadások ellenlépések megtételére kényszerítették a bankokat. Az automaták kiszakítása és elszállítása ellen az ATM-be olyan jelzőrendszert telepítettek, amely folyamatos jelzést ad az eszköz helyéről. Az automaták ellopásától vagy felrobbantásától elrettenti a bűnözőket az is, hogy robbanópénzt telepítenek az ATM pénztároló kazettájába. Ez támadás esetén befecskendezi a kazettában levő bankjegyeket speciális, lemoshatatlan festékkel, és azok így használhatatlanná válnak, emellett pedig füsttel is jelzi, merre viszik a gépet a támadók.

Sok helyütt az ATM-ek rögzítését is megerősítették, hogy azt ne lehessen autóval kitépni. A bankautomatákat riasztóval és kamerával is felszerelik.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 28. kedd
Vencel
39. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?