5 °C Budapest

Lakat alatt az ATM-tolvajok

Pénzcentrum
2012. február 9. 17:03

Hét és tizenkét év közötti fegyházbüntetéssel sújtotta a szegedi ítélőtábla jogerősen azt a három férfit, akik a Dél-Alföld több megyéjében raboltak ki vállalkozókat és fosztottak ki bankautomatákat. Ma már aligha járnának sikerrel.

A három tettesnek 2007 és 2009 között nem volt állandó jövedelme és bűncselekményekből tartották fönn magukat. Például 2008 májusában pénzkiadó automaták kifosztásával próbálkoztak. Békésszentandráson azonban megszólalt a riasztó, Cserkeszőlőn pedig a berendezésbe juttatott gáz robbantotta föl a gépet. Novemberben visszatértek Békésszentandrásra, ahol ekkor sikerült gázzal felrobbantaniuk a bankautomatát, a zsákmányuk 11,5 millió forint volt, a rongálási kár pedig meghaladta a 3,2 millió forintot.

Néhány évvel ezelőtt több bűnöző is próbálkozott hasonló módszerrel pénzhez jutni. Az ATM-ek elrablása vagy felrobbantása ugyanis alacsonyabb a kockázattal jár, mint egy bankrablás, az elvihető összeg ugyanakkor lényegesen magasabb lehet. Az elkövetők lebukás esetén csak rongálásért, esetleg lopásért vonhatók felelősségre, míg egy bankrablásnak már többszörös a büntetési tétele és sokkal nagyobb a rizikó is.

A módszer minden esetben hasonló volt. Miután bizonyos automatákat nem rögzítettek megfelelően, erősebb gépjárműhöz kötött drótkötéllel próbálták meg kiszakítani azokat a helyükről. Az elszállított automatát aztán egy eldugott helyen szétszerelték, és a pénzt ki vették belőle.

A másik, az úgynevezett robbantásos módszert a 2000-es évek elején először Olaszországban alkalmazták. A robbantáshoz a hegesztésnél alkalmazott autogén gázt használták. A gázzal feltöltötték az automata réseit, majd egy gyújtószerkezetet helyeztek bele és robbantottak. Mivel nehéz kiszámítani, mennyi elegendő a gázból, a robbanás nemcsak az automatában és az épületben okozhat súlyos károkat.

Az ATM-ek elleni támadások ellenlépések megtételére kényszerítették a bankokat. Az automaták kiszakítása és elszállítása ellen az ATM-be olyan jelzőrendszert telepítettek, amely folyamatos jelzést ad az eszköz helyéről. Az automaták ellopásától vagy felrobbantásától elrettenti a bűnözőket az is, hogy robbanópénzt telepítenek az ATM pénztároló kazettájába. Ez támadás esetén befecskendezi a kazettában levő bankjegyeket speciális, lemoshatatlan festékkel, és azok így használhatatlanná válnak, emellett pedig füsttel is jelzi, merre viszik a gépet a támadók.

Sok helyütt az ATM-ek rögzítését is megerősítették, hogy azt ne lehessen autóval kitépni. A bankautomatákat riasztóval és kamerával is felszerelik.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?