21 °C Budapest

7+1 tipp: így spórolj a telefonálással 2012-ben

Pénzcentrum
2012. január 23. 12:07

Árat emeltek 2012-ben a mobilszolgáltatók: drágábbak lettek az előfizetések, de a percdíjak is emelkedtek - a legtöbb feltöltőkártyás csomag esetében is. A mobilcégek az áfaemeléssel és az inflációval magyarázzák a lépést, a felhasználók a februári számlával szembesülhetnek a drágulással. A Pénzcentrum.hu most a spórolós telefonáláshoz ad tippeket.

Mindhárom mobilszolgáltató emelte árait januártól - ez a legfontosabb megállapítása azoknak az Általános Szerződési Feltétel (ÁFSZ) - módosításoknak, amelyek novemberben, decemberben kerültek ki a mobilszolgáltatók hivatalos honlapjára.

Az ÁFSZ-módosításokból kiderül, hogy alig van olyan előfizetéses csomag, amelynek ne nőne a díja néhány száz forinttal, a legtöbb percdíj is emelkedik 0,5-3 forinttal. A feltöltőkártyás ügyfelek sem örülhetnek, legtöbbjüknél szintén lesz percdíj-emelkedés.

Így drágul a Te csomagod:

T-MOBILE előfizetéses tarifák változása - KATTINTS!
T-MOBILE feltöltőkártyás tarifák változása - KATTINTS!

TELENOR előfizetéses tarifák változása - KATTINTS!
TELENOR feltöltőkártyás tarifák változása - KATTINTS!

VODAFONE előfizetéses és feltöltőkártyás tarifák változása - KATTINTS!

5+1 tipp: így spórolj a telefonálással

1. Nézd meg alaposan a telefonszámládat

Érdemes pár percet szánni arra, hogy alaposan átnézzük telefonszámlánkat: mi az, amiért túl sokat fizetünk, hol tudnánk még spórolni. Érdemes összehasonlítani csomagunkat, percdíjainkat mobilszolgáltatónk más csomagjaival, vagy akár más szolgáltatók ajánlataival is. Ha túl drágának tartjuk jelenlegi csomagunkat, ne féljünk a váltástól, azonban figyeljünk arra, hogy az előfizetéses szerződéseknél - ha tart még hűségidőnk- csak kötbér fizetésével hagyhatjuk el szolgáltatónkat. Érdemes tehát elolvasni a szolgáltatótól kapott levelet, érdeklődni az információs telefonszámokon, vagy az ügyfélpontoknál: egy kötbéres szerződésbontás ugyanis akár több tízezer forintra is rúghat.

2. Feltöltős vagy előfizetéses?

Ha valaki feltöltőkártyás és havonta háromnál többször tölti fel kártyáját, érdemes elgondolkoznia azon, hogy váltson előfizetéses szerződésre. Ezek ugyanis általában alacsonyabb percdíjjal járnak, ráadásul sok esetben a havidíj teljes egészében lebeszélhető, a csomagban kapunk sms-eket, internetes adatforgalmat is. Fontos tudni azonban, hogy az előfizetés általában 1 vagy 2 év hűségidővel is jár.
A dolog ugyanakkor visszafelé is működik: ha csak keveset használjuk mobiltelefonunkat, fontoljuk meg, hogy váltsunk-e egy feltöltőkártyás szolgáltatásra.

3. Vezetékes telefon?

Hasznos lehet megfontolni azt is, szükségünk van-e vezetékes telefonra. Ha a család csak keveset használja, inkább mobilon tartja a kapcsolatot, könnyen lehet, hogy nem érdemes a vezetékes telefon havidíját is fizetnünk. Ugyanakkor a legtöbb szolgáltató vezetékes percdíjai még mindig meglehetősen olcsónak számítanak, sok esetben saját hálózaton belül díjmentesen beszélgethetünk, ráadásul a mobilszámok hívása sem feltétlenül drága. Csomagban (internet-és kábel tv előfizetéssel) olcsóbb is lehet a telefonálás.

4. Kifizetődő lehet a családi csomag

A mobilszolgáltatók kínálnak ún. családi csomagokat is, amelyekkel -általában ezer forint/előfizetés körüli díjért- a csoportban levő előfizetők ingyen hívhatják egymást, bármely időszakban, általában több száz percen keresztül. Számoljuk ki, hány percet beszélnek egymással a családtagok egy hónapban, és mennyit is jelent ez forintosítva.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

5. Okostelefonnal olcsóbb

A legtöbb okostelefonra letölthetünk olyan programokat (például Skype, Viber amelyekkel ingyen (csupán az adatforgalmat vagy vezeték nélküli internetet (WiFi-hotspotot) használva tudjuk hívni egymást (egyes készülékeknél ezek a programok videotelefonálásra is alkalmasak), ráadásul nemzetközi hívásokat is teljesen ingyen bonyolíthatunk. Fontos tudni, hogy a rendszer csak akkor működik, ha a másik készülékre is fel van telepítve a program.
Ráadásul e-mailt, Facebook-üzenetet is gyakorlatilag ingyen küldhetünk telefonunkról.

Okostelefonosoknak ajánljuk: itt egy ingyenes csúcsprogram

6. Telefonálj a netről

Több olyan programot is találhatunk az interneten (pl. Skype-telefon, IP-telefon), melyek segítségével ingyen, vagy nagyon alacsony díjért tudunk telefonálni a világ bármely pontjára. Ezekhez készüléket is csatlakoztathatunk, sőt, akár telefonszámunk is lehet.

7. Érdemes a gyerek nevére venni a készüléket

Az elmúlt 1-2 év egyik legfontosabb trendje, hogy a szolgáltatók jelentős kedvezményeket kínálnak a 26 év alatti előfizetőknek. Épp ezért spórolhatunk úgy is, ha a család fiatalabb tagjainak előfizetését használjuk.

7+1. Használj percjelző hangot

Mobiltelefonunknál beállíthatjuk, hogy beszélgetés közben minden megkezdett percet halk sípszóval jelezzen. Ez néha zavaró is lehet, azonban a spórolós telefonáláshoz mindenképp jól jöhet, ha figyeljük, hány percet is beszéltünk.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem