18 °C Budapest

Robban az év botránya! A Te bankkártyád is veszélyben lehet

Pénzcentrum
2011. december 15. 13:45

Komoly veszély fenyegetheti a bankkártyával rendelkező magyarok egy részét, miután egy multinacionális üzemanyag kiskereskedelmi hálózattól ismeretlenek nagy mennyiségű adatot loptak el - értesült a Pénzcentrum.hu. Az érintett magyar bankok némelyike már megelőző lépéseket tett az ügyben.

Egy héttel ezelőtt hatalmas mennyiségű bankkártyaadatot loptak el ismeretlenek egy a magyar piacon is jelen lévő üzemanyag kiskereskedelmi hálózattól, vagy annak elszámoló részlegétől - értesült a Pénzcentrum.hu. A hírt több egymástól független forrásunk is megerősítette, és olvasói jelzéseket is kaptunk róla. Úgy tudjuk, európai méretű problémáról van szó, amelyben több hazai bank és a két nagy kártyatársaság, a Mastercard és a Visa is érintett lehet. Értesüléseink szerint az ellopott adatokkal az elmúlt néhány napban már történtek visszaélések.

Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen érintett magyar bankok mindegyike gyorsan reagált és megtette a szükséges óvintézkedéseket. Azokat a bankkártyákat, amelyek az ügyben érintettek lehetnek, letiltották, tulajdonosaikat erről a lépésről folyamatosan tájékoztatják. Emiatt az ellopott adatokkal már nem lehet visszaélni, az ügyfelek pénze biztonságban van. Az új kártya elkészítésének és postázásának költségeit a bankok állják.

A hvg.hu információi szerint a Raiffeisen Bank és a Citibank kártyáit is érintheti az ügy, a két bank értesüléseink szerint már megelőző lépéseket tett, több kártyát is letiltottak. A CIB Banknál egyelőre az ügy miatt nem korlátozták egyetlen kártya használatát sem, de folyamatosan figyelik az kártyaforgalmat és azonnal jelzik az esetlegesen érintett ügyfeleknek, ha gond van a kártyájukkal - közölték a banknál.

A Pénzcentrum.hu több olvasója is jelezte, hogy a Budapest Bank és a FHB is tiltott le az elmúlt napokban adatlopásra hivatkozva bankkártyákat.

Az adatok eltűnéséről szóló hírünket az egyik kártyatársaság portálunkhoz nemrégiben eljuttatott közleményében megerősítette. A Visa Europe értesülései szerint egy európai adatfeldolgozó központnál bankkártya adatok sérülhettek. A Visa Europe szorosan együttműködik tagbankjaival, hogy biztosítsa a kártyabirtokosok védettségét. Mivel a vizsgálat még folyamatban van, nem szolgálhatunk további információval az ügy ezen szakaszában - áll a közleményben.

A Visa minden eszközével támogatja a folyamatban lévő vizsgálatokat, majd megosztja az eredményeket a tagbankokkal, akik a továbbiakban eljárhatnak a kártyabirtokosok védelme érdekében. A kártyatársaság azt tanácsolja a kártyabirtokosoknak, hogy ha bármilyen szokatlan aktivitást észlelnek számlájukon, értesítsék erről a kártyakibocsátó bankot. A Visa közleménye szerint a kártyabirtokosok, akik visszaélések áldozatául esnek visszakaphatják pénzüket, a bankjuk szerződési feltételeitől függően. A Visa rendszere a közlemény szerint az ügyben nem érintett és továbbra is biztonságosan működik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az ügyben megszólalt a Magyar Bankszövetség is. Az elmúlt napokban valószínűsíthetően bankkártyákat érintő adatlopás történt feltételezhetően egy bankokon kívüli elektronikus adatfeldolgozó rendszerben. Ez a bankkártyákkal kapcsolatos visszaélésekre adhat lehetőséget - áll a közleményükben. A Bankszövetség szerint a kereskedelmi bankok megtették a szükséges biztonsági lépéseket, és a legmagasabb szintű elővigyázatossággal járnak el ügyfeleik érdekében. Az esetből kifolyólag előfordulhat, hogy a bankkártyás fizetés során a kártyabirtokos azt tapasztalja, hogy kártyája nem működik. A Bankszövetség emiatt kéri, hogy az ügyfél minden ilyen esetben azonnal forduljon a kártyát kibocsátó bank ügyfélszolgálatához.

Úgy tudjuk, az ügyben már több országban megindult a nyomozás, amelybe a magyar rendőrség is bekapcsolódott.

A fejleményekről folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat!

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?