16 °C Budapest

Robban az év botránya! A Te bankkártyád is veszélyben lehet

Pénzcentrum
2011. december 15. 13:45

Komoly veszély fenyegetheti a bankkártyával rendelkező magyarok egy részét, miután egy multinacionális üzemanyag kiskereskedelmi hálózattól ismeretlenek nagy mennyiségű adatot loptak el - értesült a Pénzcentrum.hu. Az érintett magyar bankok némelyike már megelőző lépéseket tett az ügyben.

Egy héttel ezelőtt hatalmas mennyiségű bankkártyaadatot loptak el ismeretlenek egy a magyar piacon is jelen lévő üzemanyag kiskereskedelmi hálózattól, vagy annak elszámoló részlegétől - értesült a Pénzcentrum.hu. A hírt több egymástól független forrásunk is megerősítette, és olvasói jelzéseket is kaptunk róla. Úgy tudjuk, európai méretű problémáról van szó, amelyben több hazai bank és a két nagy kártyatársaság, a Mastercard és a Visa is érintett lehet. Értesüléseink szerint az ellopott adatokkal az elmúlt néhány napban már történtek visszaélések.

Rendkívül fontos, hogy az esetlegesen érintett magyar bankok mindegyike gyorsan reagált és megtette a szükséges óvintézkedéseket. Azokat a bankkártyákat, amelyek az ügyben érintettek lehetnek, letiltották, tulajdonosaikat erről a lépésről folyamatosan tájékoztatják. Emiatt az ellopott adatokkal már nem lehet visszaélni, az ügyfelek pénze biztonságban van. Az új kártya elkészítésének és postázásának költségeit a bankok állják.

A hvg.hu információi szerint a Raiffeisen Bank és a Citibank kártyáit is érintheti az ügy, a két bank értesüléseink szerint már megelőző lépéseket tett, több kártyát is letiltottak. A CIB Banknál egyelőre az ügy miatt nem korlátozták egyetlen kártya használatát sem, de folyamatosan figyelik az kártyaforgalmat és azonnal jelzik az esetlegesen érintett ügyfeleknek, ha gond van a kártyájukkal - közölték a banknál.

A Pénzcentrum.hu több olvasója is jelezte, hogy a Budapest Bank és a FHB is tiltott le az elmúlt napokban adatlopásra hivatkozva bankkártyákat.

Az adatok eltűnéséről szóló hírünket az egyik kártyatársaság portálunkhoz nemrégiben eljuttatott közleményében megerősítette. A Visa Europe értesülései szerint egy európai adatfeldolgozó központnál bankkártya adatok sérülhettek. A Visa Europe szorosan együttműködik tagbankjaival, hogy biztosítsa a kártyabirtokosok védettségét. Mivel a vizsgálat még folyamatban van, nem szolgálhatunk további információval az ügy ezen szakaszában - áll a közleményben.

A Visa minden eszközével támogatja a folyamatban lévő vizsgálatokat, majd megosztja az eredményeket a tagbankokkal, akik a továbbiakban eljárhatnak a kártyabirtokosok védelme érdekében. A kártyatársaság azt tanácsolja a kártyabirtokosoknak, hogy ha bármilyen szokatlan aktivitást észlelnek számlájukon, értesítsék erről a kártyakibocsátó bankot. A Visa közleménye szerint a kártyabirtokosok, akik visszaélések áldozatául esnek visszakaphatják pénzüket, a bankjuk szerződési feltételeitől függően. A Visa rendszere a közlemény szerint az ügyben nem érintett és továbbra is biztonságosan működik.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az ügyben megszólalt a Magyar Bankszövetség is. Az elmúlt napokban valószínűsíthetően bankkártyákat érintő adatlopás történt feltételezhetően egy bankokon kívüli elektronikus adatfeldolgozó rendszerben. Ez a bankkártyákkal kapcsolatos visszaélésekre adhat lehetőséget - áll a közleményükben. A Bankszövetség szerint a kereskedelmi bankok megtették a szükséges biztonsági lépéseket, és a legmagasabb szintű elővigyázatossággal járnak el ügyfeleik érdekében. Az esetből kifolyólag előfordulhat, hogy a bankkártyás fizetés során a kártyabirtokos azt tapasztalja, hogy kártyája nem működik. A Bankszövetség emiatt kéri, hogy az ügyfél minden ilyen esetben azonnal forduljon a kártyát kibocsátó bank ügyfélszolgálatához.

Úgy tudjuk, az ügyben már több országban megindult a nyomozás, amelybe a magyar rendőrség is bekapcsolódott.

A fejleményekről folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat!

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?