29 °C Budapest

Így dolgoznak a zsebtolvajok a zsúfolt boltokban

Pénzcentrum
2011. december 10. 10:12

Az ünnepi forgatagban is fordítsunk kellő figyelmet értékeink védelmére, hisz a bűnelkövetők ilyenkor gyakran találnak kedvező alkalmat bűnös szándékuk megvalósítására - tanácsolja a rendőrség.

Érdemes figyelnie a vásárlóknak arra, hogy a nagy sietségben nyitva felejtett vagy lehúzott ablakkal otthagyott autókból a tolvajok előszeretettel emelik el az értékeket. Nem árt, ha kétszer is megbizonyosodunk róla, hogy az autót bezárva hagyjuk e ott a parkolóban, amíg vásárolunk.

Tipikus vásárlói könnyelműség az is, ha a bevásárlókocsin ellenőrizetlenül logó kabát zsebébe, vagy nyitott táskába dobjuk a pénztárcát. Figyeljünk arra is, hogy ne hagyjuk őrizetlenül a megpakolt bevásárlókocsit vagy a teli szatyrokat a fizetés után, mert azokból könnyedén kilophat valamit egy arra ólálkodó tolvaj.

Néhány hónapja terjedt el egy érdekes trükk: Szegeden két fiatalember "véletlenül" nekitolta a vásárlásból hazaigyekvő, és épp telefonáló férfinek bevásárlókocsiját, és miközben sűrű bocsánatkérés közepette érdeklődtek, hogy nem sérült-e meg, észrevétlenül a nyitott kabátja belső zsebéből kiemelték az irattartóját. A sértett már csak otthon vette észre, hogy tárcája már nincs a zsebében.

Az is előfordul, hogy a gyanútlanul autója csomagtartójába pakoló autós figyelmét elterelik holmi mondvacsinált ürüggyel, miközben a csapatban dolgozó elkövetők egyik tagja lenyúlja a sofőr rendszerint első ülésre bedobott kézitáskáját.

A megelőzés, az abszolút odafigyelés lehet az egyik lehetséges ellenszer, vallják a rendőrség bűnmegelőzési szakemberei. Hiszen miközben újabb és újabb elkövetői csoportokat fülel le a rendőrség, újabb és újabb elkövetői csoportok tűnnek fel. A rendszerint gyerekkorúakból, fiatalokból, vagy fiatal felnőttekből álló tolvaj csapatok jól megszervezetten, hihetetlen szemfényvesztő módon végzik a dolgukat. Amíg az egyikőjük kórház, vasútállomás, vagy adott esetben másik bevásárló központ felől érdeklődik a gyanútlanul pakolászó autóstól, addig társa már nyitja is első ajtót és viszi az ott hagyott értékeket rejtő táskát.

Tippek a bizonságos vásárláshoz

A rendőrök azt javasolják, fokozattan figyeljünk értékeinkre, ha forgalmas helyen, tömegben tartózkodunk, utazunk. Pénztárcánkat, bankkártyánkat, mobiltelefonunkat tegyük biztonságos helyre ( pl.: kabát belső zsebe, kézitáska belső része). Ne tartsunk magunknál sok készpénzt, vagy ha mégis, egymástól elkülönítve tároljuk.

A bankkártyát és a PIN-kódot soha ne tartsuk egymás mellett.

Ajánlott válltáskánkat magunk előtt fogva közlekedni. Ne tartsunk okmányokat, értékeket hátizsák, hátitáska külső zsebeiben! A bevásárlóközpontokban a táskánkat, csomagunkat mindig tartsuk magunknál. Vásárláskor, az áru válogatásakor soha ne tegyük le táskánkat, pénztárcánkat a pultra vagy a bevásárlókocsiba!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt látunk magunk mellett, ellenőrizzük értékeinek meglétét.

A zsebtolvaj általában nem egyedül dolgozik. A legtöbb esetben a bűnelkövetők "munkamegosztásban" tevékenykednek. Egyikük a figyelemelterelésért felel, míg társa a tolvaj tevékenységét fedezni (eltakarni) hivatott. Szintén újabb "munkakört" lát el a kívülállókat figyelő jelző, valamint a megszerzett zsákmány mielőbbi - a helyszínről történő - eltávolítását kivitelező értékmentő.

Az autó nem biztonságos tárolóeszköz

Ne hagyjunk táskát, csomagot, mobiltelefont, GPS-t ( a tartóját - konzolt - sem ) továbbá egyéb értékes műszaki cikket, valamint személyes iratokat, pénzt, bankkártyát és a gépjármű okmányait az utastérben, még a " kesztyűtartóban" sem. Még üres táskát, ruhaneműt se hagyjunk gépjárműben, hiszen az elkövetőkre jellemző, hogy a legkisebb értékek miatt is képesek betörni az ablakot, vagy feltörni a zárat.

Mindig zárjuk be az ajtókat, az ablakokat húzza fel, kapcsolja be a riasztót akkor is, ha csak pár percre szállunk ki! Kiszállás után ellenőrizzük a gépkocsi lezárt állapotát.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 13:54
Jubileumához érkezik a közmédia komolyzenei rádiója.
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?