7 °C Budapest

10 tipp: spórolj sokat idén karácsonykor

Pénzcentrum
2011. december 8. 05:23

Visszavonhatatlanul közeledik a karácsony, a felmérések szerint a legtöbben ezekben a hetekben (pontosabban az elkövetkező hétvégéken) vásárolják meg az ajándékokat. A Pénzcentrum.hu most 10 tippet mutat, amelyek segítségével Te is kordában tarthatod az év végi kiadásokat.

Tervezd meg karácsonyi költésedet - minél előbb, annál jobb!

Szánj rá egy órát, fogj egy kockás papírt, ülj le, és gondold át, mennyit szeretnél költeni karácsonykor. Érdemes sorba venni, kinek szeretnél ajándékot venni és mennyit szánsz egy-egy rokonra, barátra, kollégára. Próbáld meg kiszámolni azt is, mennyibe kerülnek az egyéb költségek (fenyőfa, vacsora-alapanyagok, stb.). Az ideális az lenne, ha 85-90 százalékban tudnád magad tartani a költségvetésedhez. Nemzetközi felmérések szerint egyébként míg a férfiak hűen ragaszkodnak az ajándéklistához, amit szeretteik kívánságai alapján állítottak össze, addig a nők többsége gyakrabban hagyatkozik sejtésekre, megérzésekre, így gyakran felesleges ajándékokat választanak évről-évre.

Ne felejtkezz el a hétköznapokról sem!

A nagy költekezések időszakában könnyebben elfelejtkezünk arról, hogy decemberben is fizetnünk kell a villanyszámlát, a fűtésdíjat, költenünk kell a benzinre, a telefonálásra, élelmiszerekre is. Érdemes belekalkulálni ezeket is a karácsonyi költségvetésbe, sőt, azzal is számoljunk, hogy januártól egyes díjak magasabbak lesznek, mint amit idén megszoktunk.

Óvatosan a személyi kölcsönnel

Magyarországon a nem jelzálog alapú hitelek közül a különböző fogyasztási cikkekre (gépjármű-, bútor-, egyéb árucikk) kölcsönben érintett családok száma meghaladja a félmilliót, a folyószámla-, hitelkártya-tartozások pedig meghaladták a 300 ezres esetszámot. Pozitívumként értékelhető ugyanakkor, hogy a felmérések szerint egyre kevesebben vannak olyanok, akik az ünnepi kiadások fedezésére hitelt vennének fel, azaz egyre többen próbálják meg önerőből kigazdálkodni a karácsonyi vásárlásokat, és csupán végső esetben fordulnak a hitelhez. Érdemes tehát alaposan átgondolni, ha hitelre veszünk lapostévét vagy laptopot: a legfontosabb, hogy tisztában legyünk azzal, vajon 1-2 év múlva sem jelent-e majd terhet a törlesztőrészlet fizetése.

Olvasd el az apróbetűs részeket is!

Mindig figyelj oda az apróbetűs részekre, különösen akkor, ha előfizetsz egy szolgáltatásra. Érdemes előzetesen elolvasni az Általános Szerződési Feltételeket is - ezeket általában megtalálhatod az adott szolgáltató honlapján - így nem érhet váratlanul például, ha jövőre többe kerül telefonod havidíja vagy percdíja.

Nézz körbe, mi hol olcsóbb!

Érdemes időt szánni arra, hogy körbenézünk a különféle áruházláncok honlapjain, szórólapjaiban azt keresve, mi hol olcsó. Könnyen lehet, hogy egy terméknél több ezer forint is lehet az árkülönbség, vagy pont azt a terméket akciózták le, amit te keresel. Nyugodtan hívj fel néhány boltot, hogy megtudd, mennyibe kerül náluk az adott termék - az utánajárás kifizetődő.

 


Keresd a karácsonyi leárazásokat

Az idei ünnepi szezon egyik legfontosabb jellemzője, hogy a magyar családok pesszimistán látják saját pénzügyi helyzetüket, ezért egyre többen keresik a költséghatékony megoldásokat, azaz a vásárlók rendkívül árérzékenyek. Ha döntési helyzetbe kerülnek, az ár az elsődleges szempont, minden csak ennek tükrében kerül értékelésre, akár az, hogy milyen a termék minősége, hogy fenntartható gazdálkodásból származik-e, vagy épp az, hogy hol gyártották.A boltok többsége pedig igazodott ehhez, és látványosan sok akcióval, leértékeléssel várják a vevőket - a nagy hipermarketektől a legkisebb ruházati üzletekig. Érdemes kihasználni ezeket az akciókat, amelyek keretében akár 20-30 százalékkal is olcsóbban vehetünk meg egy-egy terméket, vagy akár a szintén elterjedt egyet fizet, kettőt kap módszerben is gondolkozhatunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Vásárolj a neten - rendelj minél hamarabb!

Mint arról korábban a Pénzcentrum.hu is beszámolt, sokat spórolhatsz azzal, ha online rendelsz. Fontos azonban tudni, hogy a webshopoknál is ez a csúcsszezon, így minél hamarabb rendeled meg a kiválasztott terméket, annál biztosabb, hogy megérkezik karácsonyig. A magyar piacon isvan olyan cég, amelyik -egyes termékeknél- vállalja az expressz (Budapesten 3 órán belüli) kiszállítást is.

 


Csak annak vegyél ajándékot, akinek még idén át kell adnod

Gyakorlatilag pénzkidobás, ha olyan ismerősödnek, rokonodnak veszel most ajándékot, akivel csak az ünnepek után találkozol. Már a két ünnep között beindulnak ugyanis a leárazások, a kimondottan karácsonyi termékeket igencsak jelentős árleszállítással veheted majd meg. A felmérések szerint magyarok egynegyede leértékeléskor, akcióban szerzi be a meglepetéseket.

Eljött a közösségi vásárlás ideje

Az idei év egyértelműen a közösségi vásárlásra, kuponos értékesítésre szakosodott oldalak sikerét hozta Magyarországon: a piacvezető magyar oldalon regisztráltak száma meghaladja a félmilliót. A közösségi vásárlói oldalaknak működési elve, hogy lealkudják az árakat, és meghirdetik az olcsóbb ajánlatokat saját közösségének. A parfümök, illatszerek esetében például a közösségi vásárlási oldalak általában úgy akcióznak, hogy kuponokat kínálnak: ezer forintért például vehetünk egy 2 ezer forintos kupont, amit levásárolhatunk egy online drogériában. Egy másik, egyszerűbb modell, hogy az oldal az adott termékre vonatkozó kedvezményt kínál, mondjuk valamilyen szépségápolási cikket olcsóbban vehetünk meg, akár egy pláza egyik üzletében, akár online. Ajándékozhatunk közösségi vásárlás következtében leértékelt üdülést, éttermi szolgáltatást, vagy számtalan más szolgáltatást is.

Lájkolj és spórolj!

Az elmúlt hónapokban figyelhető meg az a trend, hogy az egyes üzletláncok, szolgáltatók (például mobilcégek) intenzíven kommunikálnak közösségi oldalaikon, leginkább a Facebookon. Már Magyarországon is bevált, hogy egyes akciókat csak ott (vagy leghamarabb ott) hirdetnek meg, így könnyen lehet, hogy nagy kedvezménnyel lecsaphatsz egy áhított ajándékra, vagy hasznos ötleteket kaphatsz a vásárláshoz.

Már most kezdj spórolni a következő karácsonyra!

Első hallásra kissé furcsa ötletnek tűnik, de mindenképp érdemes már most elkezdeni azon gondolkozni, mit csinálsz majd másképp jövő karácsonykor. Számba veheted, mik voltak a felesleges ajándékok, és azt is felírhatod, kinek mit lenne érdemes venni egy év múlva. Sőt, a januári leértékeléseken akár már a 2012-es ajándékok egy részét is megveheted -olcsóbban. 

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm