25 °C Budapest

Jönnek a szlovákok, az osztrákok - elindult a karácsonyi roham

Pénzcentrum
2011. december 6. 14:00

Már három hét sincs hátra karácsonyig, az üzletekben menthetetlenül beindult a csúcsszezon, a zsúfoltság. A boltok hosszabb nyitva tartással várják a vásárlókat, több a bevásárlóturista is.

December eleje még sok családnál inkább a nézelődés időszaka, a legnagyobb roham az ünnep előtti utolsó héten várható, az elmúlt években egyre rövidebb időszakra korlátozódott a nagy roham az üzletekben - áll az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) prognózisában.

Az üzletek többsége decemberben hosszabb nyitva tartással várja a vásárlókat, ez a karácsonyi bevásárláshoz kötődő régi hagyomány. Folytatódik az ünnepek előtti akciók sorozata is, ez a korábbi válságévek terméke.

A kereskedőktől kapott válaszok alapján számos áruterületen számolni lehet azzal, hogy a költekezés eléri a tavalyi szintet. Így például élelmiszerekből a drágulás ellenére előreláthatóan fogy majd annyi decemberben, mint egy évvel korábban. Az iparcikkekből viszont decemberben is hullámozni fog a piac: ami biztos, hogy a vásárlók jobban fogják keresni az olcsóbb termékeket, akár a műszaki cikkeket, akár a játékokat, vagy éppen a ruházatot tekintve.

Decemberben élelmiszerekből 80-90 milliárd forinttal ugrott az elmúlt években a költekezés az előző hónapokhoz képest (mikulás, karácsony, szilveszter). A karácsonyi ajándékozási láz miatt 60-65 milliárd forinttal több iparcikk fogy, ami egy család számára átlagosan 15-20 ezer forintot jelent.

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A személyi jövedelemadó többletének, valamint a nyugdíjpénztári reálhozamoknak egy részét decemberben fogják elkölteni a vásárlók - véli a kereskedőket képviselő szakmai szervezet-, de a devizahitelek magas törlesztési terhei és az élelmiszerek, valamint az üzemanyagok drágulása korlátozza a költekezési kereteket. A fogyasztói piacra nehezedő nyomás és a bizonytalanságok ellenére - az év eddig eltelt időszakának tapasztalatai alapján - arra lehet számítani, hogy decemberben, ezen belül pedig karácsonykor vásárolhatunk legalább annyit, mint egy évvel korábban.

A forint árfolyammozgásával összefüggő folyamat, hogy főleg a határmenti területeken egyre több a külföldi vásárló, Győrtől Salgótarjánig elsősorban északi szomszédaink váltják át az eurót a korábbiaknál több forintra. Fordítva is igaz, a drága üzemanyag mellett kevésbé éri meg a külföldi karácsonyi vásárokat felkeresni, hiszen drága az euró is.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?