17 °C Budapest

Befellegzett a pontgyűjtő akcióknak? Tetemes adó sújtaná

Pénzcentrum
2011. november 10. 11:32

Összességében több mint 50 százalékos adóteherrel sújtaná a kormány azokat a vásárlások után nyújtott kedvezményeket, amelyeket nem a ténylegesen az ügyletet lebonyolító magánszemély javára írnak jóvá. A jövő évi adótörvény-csomagban megbúvó módosítás miatt fájhat a fejük a pontgyűjtő akciókkal csábító cégeknek és kevesebb akcióban vehetnek részt a magánszemélyek.

A jövő évi adótörvény-csomag mellékletei között bújik meg az a törvénymódosítási javaslat, amely szerint 2012-ben már csak akkor lenne adómentes a vásárolt áru, szolgáltatás ellenértékéig terjedő árengedmény, visszatérítés vagy áru, szolgáltatás vásárlásához kapcsolódó más kedvezmény, ideértve az árura vagy szolgáltatásra váltható értéket is, ha azt a kereskedő kizárólag a magánszemély saját nevében történő vásárlásához kapcsolódóan adta.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy ha például valaki a munkáltatójától kapott üzemanyagkártyájával vásárol a benzinkútnál, akkor ugyan felírathatná a saját pontgyűjtő kártyájára a kedvezményt, de azután személyi jövedelemadót(szja) kellene fizetnie - magyarázta a Pénzcentrum.hu-nak Szalai János, a PMX Consulting Group Magyarország Adótanácsadó Kft. ügyvezető partnere. A kedvezményt adó cégnek pedig 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást kellene lerónia az adott kedvezmény után.

A mostani szabályozás szerint például a benzinkutaknál mindegy, hogy valaki készpénzzel, bankkártyával, vagy a munkáltatójától kapott üzemanyagkártyájával tankol-e, bárkinek a nevére kiállított pontgyűjtő kártyára felírathatja a kapott kedvezményt. A módosítás után a férj nem írathatja fel a vásárlás után járó, kedvezményt jelentő pontokat a feleség vagy például a gyermeke nevére szóló pontgyűjtő kártyájára. Vége lehet a több áruházlánc, drogéria által alkalmazott társkártyás rendszernek is.

"Mivel adómentesség esetében annak kell bizonyítani a mentesség feltételeinek meglétét, akinek az érdekében áll, így a nagy olajtársaságok, bankok, áruházláncok lesznek kötelezve a fentiek biztosítására, ha adómentesen szeretnék kezelni a jövőben is ezen akcióikat" - hívta fel a figyelmet Szalai. Amennyiben az adómentesség nem bizonyítható vagy az adómentesség feltételei nem is állnak fent, akkor a kedvezmény a magánszemélynél összevonandó jövedelemnek minősül, a magánszemély személyi jövedelemadót, a kifizető pedig 27 százaléos mértékű egészségügyi hozzájárulást köteles fizetni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mivel a kifizetőnek ebben az esetben nincs lehetősége az szja előleget levonni, ezért a magánszemély adatainak a feltüntetésével bevallást is kell tennie a NAV felé a le nem vont szja-összegről, arról adóigazolást is ki kell állítania. Az érintett magánszemélynek pedig a negyedévet követő hó 12-ig adóelőleget kellene fizetnie. Szalai megítélése szerint amennyiben ezeket a szabályokat elfogadják, akkor az a pontgyűjtő akciók végét jelentheti.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm