Befellegzett a pontgyűjtő akcióknak? Tetemes adó sújtaná

Pénzcentrum
2011. november 10. 11:32

Összességében több mint 50 százalékos adóteherrel sújtaná a kormány azokat a vásárlások után nyújtott kedvezményeket, amelyeket nem a ténylegesen az ügyletet lebonyolító magánszemély javára írnak jóvá. A jövő évi adótörvény-csomagban megbúvó módosítás miatt fájhat a fejük a pontgyűjtő akciókkal csábító cégeknek és kevesebb akcióban vehetnek részt a magánszemélyek.

A jövő évi adótörvény-csomag mellékletei között bújik meg az a törvénymódosítási javaslat, amely szerint 2012-ben már csak akkor lenne adómentes a vásárolt áru, szolgáltatás ellenértékéig terjedő árengedmény, visszatérítés vagy áru, szolgáltatás vásárlásához kapcsolódó más kedvezmény, ideértve az árura vagy szolgáltatásra váltható értéket is, ha azt a kereskedő kizárólag a magánszemély saját nevében történő vásárlásához kapcsolódóan adta.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy ha például valaki a munkáltatójától kapott üzemanyagkártyájával vásárol a benzinkútnál, akkor ugyan felírathatná a saját pontgyűjtő kártyájára a kedvezményt, de azután személyi jövedelemadót(szja) kellene fizetnie - magyarázta a Pénzcentrum.hu-nak Szalai János, a PMX Consulting Group Magyarország Adótanácsadó Kft. ügyvezető partnere. A kedvezményt adó cégnek pedig 27 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást kellene lerónia az adott kedvezmény után.

A mostani szabályozás szerint például a benzinkutaknál mindegy, hogy valaki készpénzzel, bankkártyával, vagy a munkáltatójától kapott üzemanyagkártyájával tankol-e, bárkinek a nevére kiállított pontgyűjtő kártyára felírathatja a kapott kedvezményt. A módosítás után a férj nem írathatja fel a vásárlás után járó, kedvezményt jelentő pontokat a feleség vagy például a gyermeke nevére szóló pontgyűjtő kártyájára. Vége lehet a több áruházlánc, drogéria által alkalmazott társkártyás rendszernek is.

"Mivel adómentesség esetében annak kell bizonyítani a mentesség feltételeinek meglétét, akinek az érdekében áll, így a nagy olajtársaságok, bankok, áruházláncok lesznek kötelezve a fentiek biztosítására, ha adómentesen szeretnék kezelni a jövőben is ezen akcióikat" - hívta fel a figyelmet Szalai. Amennyiben az adómentesség nem bizonyítható vagy az adómentesség feltételei nem is állnak fent, akkor a kedvezmény a magánszemélynél összevonandó jövedelemnek minősül, a magánszemély személyi jövedelemadót, a kifizető pedig 27 százaléos mértékű egészségügyi hozzájárulást köteles fizetni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mivel a kifizetőnek ebben az esetben nincs lehetősége az szja előleget levonni, ezért a magánszemély adatainak a feltüntetésével bevallást is kell tennie a NAV felé a le nem vont szja-összegről, arról adóigazolást is ki kell állítania. Az érintett magánszemélynek pedig a negyedévet követő hó 12-ig adóelőleget kellene fizetnie. Szalai megítélése szerint amennyiben ezeket a szabályokat elfogadják, akkor az a pontgyűjtő akciók végét jelentheti.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18