9 °C Budapest

Pletykamagazinnal faragtuk le a kötelezőt: ki fizeti a legkevesebbet?

Pénzcentrum
2011. november 11. 05:27

Akár évi 5 ezer forintért is váltanának biztosítót olvasóink. De itt sem kell megállnunk, hozzuk ki a maximumot, vagyis inkább a minimumot a biztosítási díjunkból. Utánanéztünk, milyen trükkökkel lehet elérni a legkisebb kötelezőt, még a pletykamagazinunk előfizetésünket is bevetettük. Akár lakásbiztosításunk, akár a casco nagy kedvezményt jelenthet.

Akár évi 5 ezer forintért is váltanának biztosítót olvasóink. De itt sem kell megállnunk, hozzuk ki a maximumot, vagyis inkább a minimumot a biztosítási díjunkból. Utánanéztünk, milyen trükkökkel lehet elérni a legkisebb kötelezőt, még a pletykamagazin-előfizetésünket is bevetettük. Akár lakásbiztosításunk, akár a casco nagy kedvezményt jelenthet.

Köztisztviselők és közalkalmazottak a legtöbb biztosítónál 10-15 százalékos kedvezményre jogosultak. De azok az apukák és anyukák is nagyarányú kedvezményre számíthatnak, akiknek gyereke 95. január 1. után született. A legtöbb biztosító 10-20 százalékos kedvezményt ad így, az MKB-nál ez viszont akár 30 százalék is lehet. A nyugdíjasoknak is kínálnak kedvezményt, 3 biztosítónál szerepel 5-15 százalékos kedvezmény részükre. Ezeket a kedvezményeket a kockázat csökkenése miatt jogosan kapják meg az ügyfelek, hiszen kutatások is bizonyítják, hogy kisgyerekkel a hátsó ülésen többségünk biztonságosabban vezet.

Mielőtt belevágnál, olvasd el az elemzésünket:"Csak az ár számít?"

A kedvezmények egy másik köre a plusz szolgáltatás igénybevétele mellé járó kedvezmények. Második autó biztosítása, casco vagy éppen lakás- életbiztosítás után járó engedmények. Amennyiben most szeretnénk, akár befektetési céllal is életbiztosítást kötni érdemes azt a jelenlegi kötelező kampány idejében megejteni, hogy még a kedvezményt is megkaphassuk. A kötelezővel közösen kötött casco is sokkal olcsóbb lehet.

Általában 18 000 forint/éves díjhoz kötik a lakásbiztosítási kedvezmény mértéke akár 25 százalék is lehet, de van, ahol fix összeg jár ilyenkor. Az AEGON például 5 000 forint kedvezményt ad. A százalékos kedvezménnyel szemben a fix összeg azoknak lehet jó, akiknek a most kalkulált biztosítási díja 20 ezer forintnál alacsonyabb. A cascóért maximálisan 25, átlagosan 10-15 százalékos kedvezmény jár, az AEGON itt is fix 2500 forintot ad.


A magasabb összegű biztosítási díjakat nagyobb mértékben le lehet faragni, mint egy lakásbiztosítás teljes költsége. A csökkentett díj mellett a lakásunk értékeit is biztonságban tudhatjuk. Kevesen tudják, hogy akár a bérelt lakásban tartott értékeinket is bebiztosíthatjuk, amihez ugyancsak járhat a díjkedvezmény.

Különlegesebb kedvezményekkel is találkozhatunk a listában, a Groupama például 5 százalékos kedvezményt ad az OTP számlával rendelkező ügyfeleknek. A KÖBE biztosító a polgárőrökön és az ipartestületi tagokon túl azoknak is 10 százalék kedvezményt nyújt, akik hajlandóak elolvasni, vagy legalább a spam üzenetek között megtűrni a biztosító "Tudatos Vezető" hírleveleit és a honlapon is minden hónapban belép a hasonló témájú portálra. Ugyanekkora kedvezmény jár a takarékszövetkezeteknél számlavezetőknek is. 

Az MKB biztosítójánál 10 százalék díjkedvezménnyel jutalmazzák a német-magyar kereskedelmi kamarai tagságot és a kisvállalkozókat. Az egészségügyi dolgozók kamaráinak tagjainak viszont 12 százalék is járhat. A díjkedvezményekből úgy tűnik, hogy az MKB a tanárokat tartja a legjobb sofőröknek, 25 százalékkal csökkenhet az ő biztosításuk, 5 százalékkal nagyobb mértékben, mint a rendőröké, polgárőröké.

Talán a legérdekesebb kedvezményeket nyújtja a Posta. Két hetilap előfizetői is részesülnek díjkedvezményben, a "pletykalap" és az autós magazin előfizetői 10 százalékot kaphatnak. További 10 százalékért már csak egy kuponkódot kell megszereznünk, ami a Posta facebookos játékán vesztes játékosainak járt (nézzünk körül ismerőseink között). Kedvezmény jár továbbá a legalább 30 napig érvényes tömegközlekedési bérletért és a lakáshiteleseknek is. Kedves olvasónkat kérjük, küldjék el nekünk, hogy melyik magyar városban a legolcsóbb a bérlet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Union biztosító is gondolt a mozgáskorlátozottakra, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségének tagjai 10 százalék díjcsökkenésben részesülhetnek. Az Uniqa a hitelből finanszírozott vagy lízingelt gépjárművekre ad 10 százalékot maximum, a Wabardnak az alkuszi kedvezménye ugyanennyi.

Miért értékelődtek fel a kedvezmények? 

A jövőre bevezetésre kerülő baleseti adó miatt a kedvezmények hatása nagyobb tényleges értéküknél, hiszen csökkentik az adóalapot. Egy korábbi cikkünkben szereplő példa segítségével megmutatjuk, hogyan eshet drasztikusan az éves díj és a jövőre bevezetésre kerülő baleseti adó is. Tehát vegyük egy előző cikkünkben szereplő példát, a különösen kockázatos kategóriába eső 20 éves sportkocsival száguldozó fiút. Itt olvashatod korábbi cikkünket és a példát. 

 

 

A fenti táblázatban jól láthatjuk, hogy a szélsőséges esetben felére mérséklődtek a díjak. Mindemellett a baleseti adó is csökkent, hiszen 31 ezer helyett "csak" 16 ezret kell majd előreláthatólag befizetni. A fenti egy szélsőséges példa ugyan, senki nem tudja ígénybevenni az összes kedvezményt, de jól látszik, hogy az idei kampányban minden egyes ilyen kis díjcsökkenés felértékelődik. A kedvezmény módja sem mindegy, az átlag alatti vagy a körüli díjjal rendelkező autósok jobban járnak a fix összegű kedvezményekkel, ilyen például az AEGON lakásbiztosítás vagy casco kedvezménye. Az ilyen tételek kevésbé jönnek ki az olyan magas biztosítási díjaknál, mint ami a példában is szerepel. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem