24 °C Budapest

Itt vásárolhat majd többmillió magyar

MTI
2011. július 20. 20:44

Olyan törvény- és kormányrendelet módosítást készít elő a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), amely szerint jövő évtől termelői piacok létesülhetnének, működésüket nem kötnék engedélyhez, csupán bejelentési kötelezettséghez.

A kormany.hu portálon elérhető az NGM törvény- és kormányrendelet tervezete, amely szerint módosulna a kereskedelemről szóló törvény és a vásárokról, a piacokról szóló 2009-es kormányrendelet.

A törvénymódosítás értelmében vásár, valamint piac - kivéve a helyi termelői piacot - a kereskedelmi hatóság által kiadott vásár-, illetve piacüzemeltetési engedély birtokában üzemeltethető, de a helyi termelői piacok működésének elégséges feltétele, ha azt bejelentik a kereskedelmi hatóságnak, amely nyilvántartást vezet róluk.

A törvénymódosítás tervezetét rendelettervezet egészíti ki, eszerint a helyi termelői piac olyan állandó vagy időszakos jelleggel működő piac, amelyen a piac 40 kilométeres körzetében lévő kistermelő értékesíti termékeit.

A kormányrendeletben rögzítenék azt is, hogy a helyi termelői piac üzemeltetésére irányuló szándékot a fenntartónak a piac helye szerint illetékes települési jegyzőnél kell bejelenteni, aki a bejelentés másolatát a nyilvántartásba vételt követően a nyilvántartási számmal együtt megküldi a fogyasztóvédelmi hatóságnak és az illetékes rendőrkapitányságnak.

A rendelettel szigorítanák a bevásárló központok működését is. Kimondanák ugyanis, hogy a települési és a kistérségi jegyzőn kívül a vásárok és piacok mellett a bevásárlóközpontok működésére, valamint az ott végzett kereskedelmi tevékenységre, forgalomba hozott termékekre vonatkozó jogszabályokban foglalt rendelkezések betartását az engedélyezésben részt vevő hatóságok, a fogyasztóvédelmi hatóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal piacfelügyeleti hatósága, illetve a nemesfémvizsgáló és hitelesítő hatósága, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatal munkavédelmi felügyelősége és munkaügyi felügyelősége, a külön jogszabályban foglalt hatáskörükben eljárva jogosultak ellenőrizni, illetve hatósági jogkörüket gyakorolni.

A törvénymódosítás és a rendelettervezet is 2012. január 1-jén lépne hatályba.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egy július 11-i bizottsági meghallgatáson kérdésre válaszolva a plázastoppal kapcsolatban annyit mondott: központilag kell meghatározni, hogy Magyarországon a nagy áruházláncok terjedése hol álljon meg, e területén a "fékre", a helyi piacok ösztönzésénél a "gázra" szeretne lépni a kormány.

A nemzetgazdasági tárca vezetőjének véleményével összhangban beszélt arról az MTI-nek ez év tavaszán Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) parlamenti államtitkára, hogy a tárca támogatja a helyi piacok fejlesztését.

Hozzátette: az áru útját le kell rövidíteni a termelő és a fogyasztó között, mivel a termék utaztatása jelentősen megdrágítja annak árát. Emellett az élelmiszer-kereskedelem megszervezését úgy célszerű elvégezni, hogy a helyben termelt árukat elsősorban a helyiek fogyasszák el, és csak a többletet szállítsák távolabbra.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?