Dinnyevásár lehet a főtereken: őstermelők kapnak engedélyt az árusításra

MTI
2011. július 19. 16:02

Az önkormányzatok kedvezményes árusítási helyeket jelölnek ki a dinnyetermelőknek a megyei jogú városokban - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter hétfőn állapodott meg erről Kósa Lajossal, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével.
A megállapodás alapján az őstermelők a városközpontokban és más forgalmas helyeken - egy városban legkevesebb öt helyszínen - kapnak dinnyeárusítási lehetőséget. A kijelölt helyeken csak olyan őstermelők árusíthatnak, akik őstermelői igazolvánnyal rendelkeznek és a falugazdásztól igazolást kaptak arról, hogy 2011-ben értékesítési céllal dinnyét termelnek.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) már hétfőn utasította a falugazdászokat, hogy soron kívül adják ki az igazolásokat a gazdáknak.
Korábbi információk szerint az idén mintegy 4.800-5.000 hektáron termelnek dinnyét Magyarországon. A területről származó mennyiség mintegy 60 százalékát Békés megyében, elsősorban Medgyesegyháza környékén termelik meg. Ebben az évben várhatóan mintegy 180 ezer tonna dinnye terem Magyarországon. Ennek a mennyiségnek mintegy 70 százalékát külföldön, a többit belföldön értékesítik.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?