Drágábbak is, olcsóbbak is lettek mától a gyógyszerek

2011. április 1. 13:39

Mától több mint hatszáz gyógyszer ára csökken, ugyanakkor egyes vérnyomáscsökkentő pirulák ára nő.

Az árváltozás az úgynevezett népegészségügyi megbetegedések kezelésére szolgáló szereket érinti. Ezek között vannak antibiotikumok, gyulladáscsökkentők, vérnyomás-, vércukorszint- és koleszterinszint-csökkentők, epilepszia, asztma, csontritkulás, illetve depresszió elleni szerek, szív- és érrendszeri gyógyszerek, továbbá a központi idegrendszerre, gyomor- és bélbetegségekre ható szerek, pajzsmirigy kezelésére szolgáló készítmények és urológiai szerek.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közleménye szerint a hatályos jogszabályoknak megfelelően negyedévente új úgynevezett referenciaárat határoz meg azon gyógyszercsoportok esetében, amelynek készítményei azonos hatóanyagot tartalmaznak vagy azonos terápiás csoportba tartoznak.

Az a gyógyszer válhat referenciatermékké, melynek meghatározott forgalma volt az elmúlt negyedévben és az ára a legalacsonyabb az adott gyógyszercsoportban.

Mától ugyanakkor több száz orvosság ára emelkedik különböző mértékben, ezek az úgynevezett kombinációs gyógyszerek. Ezek nagy része vérnyomáscsökkentő, de egyéb termékeket is érint.

A kombinációs készítmények olyan medicinák, amelyek egy tablettában két különféle hatóanyagot tartalmaznak. Így elegendő két gyógyszer helyett egy tablettát bevenni. Az OEP közlése szerint a változás csaknem kétszáz terméket érint, amelyek közül 14 terméknek csökken a térítési díja, 22-nek pedig nem változik. A térítésidíj-változást 53 esetben a forgalmazó cég kompenzálta részlegesen árcsökkentéssel.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A drágulás miatt azonban most az eddigi egy gyógyszer helyett majd kettőt kell szedni, de olcsóbban lehet hozzájutni. Lapinformációk szerint van például olyan vérnyomáscsökkentő szer, amelyért március végén még 452 forintért lehetett hozzájutni mától azonban már 1322 forintot kérnek a patikákban. 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 19:44
Starcz Ákos vezérigazgató megkeresésünkre azt mondta, szerinte ez nem kirívó egy ekkora szervezetben...
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?