18 °C Budapest

Többmilliós pénzbüntetést kapott az RTL Klub és a TV2 - lecsapott a médiatanács

2011. március 2. 17:22

Médiatanács mai döntései során is a fokozatosság és az arányosság elvét tartotta szem előtt a szankciók kiszabásánál. A tanács a legenyhébb jogkövetkezményt, a "figyelmeztetést" is alkalmazta, de a súlyos vagy ismételt jogsértéseknél a szabálytalankodó szolgáltatónak mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia. Tekintet nélkül a médiaszolgáltatók piaci erejére, az egyes műsorszámokban folyamatosan jelen vannak a normaszegő tartalmak, de az új médiatörvény alapján ezekben az ügyekben már differenciáltabb és nagyobb garanciákat biztosító szankciórendszer alapján lehet eljárni.

Hétről-hétre rendszeresen kerülnek a Médiatanács elé olyan tartalmak, amelyekkel kapcsolatban valószínűsíthető, hogy normaszegőek voltak. A mai napon összesen 16 ilyen ügyben határoztak a döntéshozók. A tizenhat esetből tizenegyben figyelmeztetést, öt esetben pedig pénzbüntetést szabtak ki szankcióként.

A reklámszabályok megsértése miatt kapott figyelmeztetést a NeoFM reggeli műsora. A szolgáltatónál első alkalommal fordult elő, hogy nem megfelelő módon tüntette fel a támogatót. A jelentős hallgatottságú rádióhoz hasonlóan több kisebb médiaszolgáltatóval szemben is a legenyhébb jogkövetkezményt - a figyelmeztetést - alkalmazták, tekintettel arra, hogy nem ismétlődő és kisebb súlyú jogsértésekről volt szó.

Az RTL Klubon sugárzott műsorokban előforduló jogsértések miatt ma összesen több mint 7 millió forintos szankciót szabott ki a tanács. A szolgáltató tavaly sugárzott saját gyártású műsorszámában egy közismert sportoló reklámnak minősülő feliratot viselt az öltözékén. Az eset óta egyébként változott a törvény, ezért a jövőben kevesebb hasonló ügyre kell számítani. Szintén az RTL Klubon két másik műsorszám sugárzásánál a korhatár besorolás enyhébb, illetve súlyos megsértése volt tapasztalható, amit szankcionált a tanács. Az elmúlt időszakban a TV2 is vétett a szabályok ellen burkolt reklám megjelentetésével, amiért 2 millió forintot kell majd fizetnie.

Az új médiatörvény alapján már differenciáltabb szankciórendszer áll a Médiatanács rendelkezésére a jogsértők ügyeiben, mely többek között figyelembe veszi az egyes szolgáltatók és a szolgáltatások közötti eltéréseket is. A bírság eszköze mellett négy alternatív szankció színesíti a palettát. Az egyik új lehetőség például az, hogy a jogsértőt kizárják a támogatási pályázatokból, azaz a szolgáltató bizonyos ideig nem kaphat működéséhez vagy műsoraihoz anyagi támogatást az Alaptól. Az eszközrendszer színesítését szolgálja az is, hogy a jövőben bármilyen törvénysértés esetén alkalmazható a "nyilvánosság szankció" akár a bírság alternatívájaként is, ami arra kötelezi a műsorszolgáltatót, hogy meghatározott műsorban jelentessen meg közleményt a jogsértésről. A "nyilvánosság szankció" a szolgáltatót a közvélemény erejével lesz képes rábírni a jogkövető magatartásra. A Médiatanács minden szankcióval kapcsolatos döntésénél a jövőben is szem előtt tartja az arányosság és a fokozatosság elvét, valamint a szankció kiszabásával elérni kívánt célt annak érdekében, hogy a közönség jogai ne sérüljenek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?