12 °C Budapest

Többmilliós pénzbüntetést kapott az RTL Klub és a TV2 - lecsapott a médiatanács

2011. március 2. 17:22

Médiatanács mai döntései során is a fokozatosság és az arányosság elvét tartotta szem előtt a szankciók kiszabásánál. A tanács a legenyhébb jogkövetkezményt, a "figyelmeztetést" is alkalmazta, de a súlyos vagy ismételt jogsértéseknél a szabálytalankodó szolgáltatónak mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia. Tekintet nélkül a médiaszolgáltatók piaci erejére, az egyes műsorszámokban folyamatosan jelen vannak a normaszegő tartalmak, de az új médiatörvény alapján ezekben az ügyekben már differenciáltabb és nagyobb garanciákat biztosító szankciórendszer alapján lehet eljárni.

Hétről-hétre rendszeresen kerülnek a Médiatanács elé olyan tartalmak, amelyekkel kapcsolatban valószínűsíthető, hogy normaszegőek voltak. A mai napon összesen 16 ilyen ügyben határoztak a döntéshozók. A tizenhat esetből tizenegyben figyelmeztetést, öt esetben pedig pénzbüntetést szabtak ki szankcióként.

A reklámszabályok megsértése miatt kapott figyelmeztetést a NeoFM reggeli műsora. A szolgáltatónál első alkalommal fordult elő, hogy nem megfelelő módon tüntette fel a támogatót. A jelentős hallgatottságú rádióhoz hasonlóan több kisebb médiaszolgáltatóval szemben is a legenyhébb jogkövetkezményt - a figyelmeztetést - alkalmazták, tekintettel arra, hogy nem ismétlődő és kisebb súlyú jogsértésekről volt szó.

Az RTL Klubon sugárzott műsorokban előforduló jogsértések miatt ma összesen több mint 7 millió forintos szankciót szabott ki a tanács. A szolgáltató tavaly sugárzott saját gyártású műsorszámában egy közismert sportoló reklámnak minősülő feliratot viselt az öltözékén. Az eset óta egyébként változott a törvény, ezért a jövőben kevesebb hasonló ügyre kell számítani. Szintén az RTL Klubon két másik műsorszám sugárzásánál a korhatár besorolás enyhébb, illetve súlyos megsértése volt tapasztalható, amit szankcionált a tanács. Az elmúlt időszakban a TV2 is vétett a szabályok ellen burkolt reklám megjelentetésével, amiért 2 millió forintot kell majd fizetnie.

Az új médiatörvény alapján már differenciáltabb szankciórendszer áll a Médiatanács rendelkezésére a jogsértők ügyeiben, mely többek között figyelembe veszi az egyes szolgáltatók és a szolgáltatások közötti eltéréseket is. A bírság eszköze mellett négy alternatív szankció színesíti a palettát. Az egyik új lehetőség például az, hogy a jogsértőt kizárják a támogatási pályázatokból, azaz a szolgáltató bizonyos ideig nem kaphat működéséhez vagy műsoraihoz anyagi támogatást az Alaptól. Az eszközrendszer színesítését szolgálja az is, hogy a jövőben bármilyen törvénysértés esetén alkalmazható a "nyilvánosság szankció" akár a bírság alternatívájaként is, ami arra kötelezi a műsorszolgáltatót, hogy meghatározott műsorban jelentessen meg közleményt a jogsértésről. A "nyilvánosság szankció" a szolgáltatót a közvélemény erejével lesz képes rábírni a jogkövető magatartásra. A Médiatanács minden szankcióval kapcsolatos döntésénél a jövőben is szem előtt tartja az arányosság és a fokozatosság elvét, valamint a szankció kiszabásával elérni kívánt célt annak érdekében, hogy a közönség jogai ne sérüljenek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?