Nagy bajban a magyar tévés: rászáll az adóhivatal

Pénzcentrum
2011. február 20. 14:02

Lecsaphat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Erdélyi Mónikára. Az ex-műsorvezető cége, amit öt évvel ezelőtt alapított, 2006-tól folyamatosan deficites.

Az RTL Klub egykori sztárjának vállalkozása, a szépségápolással működő Mondén Kft. becsődölt, olyannyira, hogy 2009-ben már 46,475 millió forintos mínuszban volt. A céget expárjával, Mukli Gyulával alapította.

Cége, amit öt évvel ezelőtt alapított, 2006-tól folyamatosan deficites, Gyulával közös érdi házukat - amit jó ideje nem tudnak eladni - 13,75 millió forintos jelzálog terheli, tavaly októberben kirúgták az RTL Klub Reggeli című műsorából, és az APEH hátralékkezelési osztálya végrehajtást rendelt el a cége ellen. A cégbírósági adatokból az is kiderül, hogy a 2008-as mérlegét valószínűleg be sem adta, így aztán még nagyobb büntetésre számíthat.


Céghalál: vigyázni kell a januári adatokkal!

Második hónapja lényegében stagnál a felszámolásra jutó társaságok száma Magyarországon. Decemberben 2-vel kevesebb, januárban pedig 32-vel több céggel szemben indult fizetésképtelenségi eljárás, mint egy évvel korábban. Januárban a tavalyinál lényegesen több cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, de több új céget is alapítottak.

Decemberben minimális mértékben csökkent, januárban pedig mindössze 2,4%-kal emelkedett a felszámolás alá vont cégek száma a megelőző év azonos időszakához képest, vagyis az elmúlt két hónapban lényegében stagnált a bedőlések száma.

"Alapvetően jó hírnek kell tekinteni, ha a felszámolások számának növekedési üteme csökken. Sajnos úgy gondolom, hogy ez a két hónap még nem a stabilizálódást mutatja, sokkal inkább egy átmeneti stagnálást, az egyébként is igen magas felszámolási arányon. A cégbedőlések száma várhatóan még emelkedni fog a következő hónapokban" - véli Csorbai Hajnalka az Opten céginformációs szolgáltató stratégiai igazgatója.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Januárban 1352 céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők. Csorbai szerint az utóbbi időben több biztató adat is napvilágot látott a magyar gazdaság állapotáról, így a 3% körüli várható növekedés vagy a rekordméretűre duzzadt külkereskedelmi többlet is optimizmusra ad okot, ám ezek a makroszintű változások általában késleltetéssel éreztetik hatásukat a KKV-szektorban.

A tulajdonosok kezdeményezésével indított végelszámolások terén jóval nagyobb növekedést hozott 2011 első hónapja. Januárban a tavaly januári 883-mal szemben 1166 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, ami 32%-os növekedést jelent. "Ezzel az adattal vigyázni kell, mert az idei érték nem lóg ki a szomszédos hónapok adatai közül, a tavaly januári szám viszont lényegesen alacsonyabb volt a megszokottnál" - óv az elhamarkodott ítéletektől a társaság stratégiai igazgatója. Csorbai szerint a cégvilág egésze szempontjából az volna megnyugtató, ha mind több végelszámolás indulna, de ezek közül egyre kevesebb fordulna át felszámolásba - márpedig erről most még nem beszélhetünk.

Januárban 5%-kal 3828-ra emelkedett az új cégek száma, ami ugyancsak nem számottevő változás. "Általában azt tapasztaljuk, hogy az adóváltozások függvényében decemberben és januárban a cégalapítások kissé hektikusan mozognak" - fogalmazott Csorbai, aki szerint az év vége a vállalkozások számára jogszerző vagy jogvesztő határidőkkel van tele, sokan ezektől teszik függővé, hogy amúgy nem működő vagy éppen csak vegetáló vállalkozásaikat a piacon tartsák vagy se.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25