Rendet vágnak a bankkártyapiacon: tízből hat így is veszélyes lehet

Pénzcentrum
2011. január 19. 08:32

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint egy év alatt a teljes forgalomban lévő bankkártyák 7,9%-a újult meg, ebből 4,6% az utolsó negyedévben - írja a Napi Gazdaság.

Az elmúlt év utolsó három hónapjában a hazai bankok több mint 415 ezer bankkártyát cseréltek korszerű chipet tartalmazó plasztikra. Annak fényében még megdöbbentőbb ez a szám, ha figyelembe vesszük, hogy az I-III. negyedévben mindössze 288 ezer kártyára került a biztonságot jelentő nyomtatott áramkör.

A MasterCard és a Visa hiába érvelt éveken keresztül a chipkártya kibocsátás mellett, a vonakodó hitelintézetek között végül az az uniós szabály vágott rendet, mely szerint 2011 januárjától már csak az EMV-szabálynak megfelelő chippel ellátott plasztikokat lehet kibocsátani.

A magyarországi pénzintézetek zöme az elmúlt év utolsó hónapjaiban indította el a maga chipmigrációs projektjét. Miközben a hitelkártyák esetében 30-40 ezer között volt a chipes plasztikok negyedéves növekedése, addig a betéti kártyáknál három hónap alatt 370 ezret újítottak meg. Jelenleg az összes betéti kártya 40%-a chippel ellátott, az összes kártya esetében 38,3% ez az arány.

A pénzintézetek felgyorsították az ATM-ek migrálását is, a december végén üzemelő 4 838 készülékből 4 715 már képes volt a chipkártyák olvasására (a chipes automaták aránya 97,5%). A 66 192 POS-terminál 90,85%-a képes áramkörről leolvasni a szükséges adatokat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?