13,5 millió forint keresi gazdáját! Kifizetnék, de nem jelentkeznek érte

2011. január 18. 13:32

Befejezte az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a visszavont felügyeleti engedélyű Jógazda Szövetkezeti Takarékpénztár adatállományának feldolgozását. A hitelintézeti ügyféladatok feldolgozása, majd ezt követően az egy betétesre vonatkozó adatkonszolidáció (OBA védettséggel rendelkező betétek és folyószámlák tőke- és kamatállományának kártalanítandó betétesre vonatkozó összeadása) után derül ki, hogy az egyes betétesek mekkora tényleges OBA kártalanításban részesülnek.

"Lezárult a gyors kártalanítás első, kritikus informatikai fázisa, amit a vonatkozó jogszabályok alapján a Jógazdának kellett volna elvégeznie és a konszolidált betétesi adatokat az OBA-nak átadnia a bezárást követő öt napon belül. Feszített munkával kellett megállapítanunk valamennyi érintett betétes esetén a törvényileg járó kártalanítás pontos forintösszegét, hogy a húsz munkanapos kifizetési időszakot tartani tudjuk. Az adatok birtokában az OBA napokon belül elindítja az ismertetett módokon a kártalanítási összegek kifizetését a betéteseknek." - mondta Tóth István kommunikációs vezető.

A Jógazda betéteseinek kártalanítása háromféle módon történik:

Átutalás: Január 10-ig jelezhették a magánszemélyek, ha más Magyarországon működő hitelintézetnél vezetett bankszámlára kívánják megkapni. Ez a kifizetési módszer összeghatártól független. Akik nem jeleztek, azok automatikusan az alábbi két kategóriába tartoznak.
Továbbra is érvényben van a cégek számára, (ide értve az egyéni vállalkozókat is), hogy időbeni korlát nélkül - a Jógazda fiókjaiban megadott cégszerű aláírással - jelenthetik be, mely bankszámlára kérik az OBA kártalanítás folyósítását!

Postán keresztül: 1 millió forintig postai utalvánnyal történik a kártalanítás, 100 ezer forintig a postás kiviszi az összeget, e fölött az ügyfél a postahivatalban tudja felvenni azt. A kártalanítás összegéről tértivevényes levél útján küld tájékoztatást az OBA.

OBA kártya: 1 millió forint felett a kártalanítás OBA Betétbiztosítási kártyával zajlik. A bankkártyához hasonló Betétbiztosítási kártyát, valamint a kártalanítási tájékoztató levelet és a PIN-kódot tartalmazó levelet külön-külön postázza az OBA az érintetteknek. A Betétbiztosítási kártyáról a kártalanítási összeget a postahivatalokban és az OTP Bank fiókjaiban, valamint ATM automatáiból lehet felvenni.

A Jógazda Takarékpénztár OBA kártalanításának főbb adatai

A Takarékpénztár teljes betétállománya (kamat+tőke): 9.8 milliárd forint, ebből (zárolt betétekkel együtt) kifizetendő OBA kártalanítási kötelezettség (kamat+tőke) 8.5 milliárd forint. A biztosított és kártalanításra jogosult betétesek száma 5457, ebből 4546 fő magánszemély, 891 darab vállalkozás, valamint 20 darad közösségi betét.

A hatályos törvényi előírások szerint a magánszemélyeknek járó kamat után az OBA levonja a kamatjövedelem adót és befizeti az adóhivatalnak. 4527 fő OBA kártalanításra jogosult magánszemély után levont kamatjövedelem adó összesen: 24 millió forint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legidősebb OBA kártalanított betétes 92 éves, a legfiatalabb 6 éves, miközben az OBA kártalanított magánszemélyek átlagéletkora 52 év. A legrégebben elhelyezett betét még 1985-ből való.

A Jógazda betéteseinek OBA kártalanítása 16 különböző ország állampolgárait érinti. A betétesek túlnyomórészt magyarok, de van köztük 10 szlovák, 9 román továbbá izraeli, kínai, bolgár, francia, angol és albán állampolgár is. Az OBA kártalanításban részesülő magánszemélyek 290 település lakói, ezek közül legtöbben a következő településeken élnek (Kecskemét: 1261 fő, Gönc: 789 fő, Hidasnémeti: 451 fő, Novajidrány: 428 fő, Budapest: 381 fő), de a betétesek lakóhely szerinti megoszlás nem korlátozódik kizárólag a Jógazda fiókok körzetére, található ugyanis betétes Komáromból, Sopronból, Pécsről, Leverkusenből, Münchenből, Los Angelesből, Hong-Kong-ból és Szingapúrból is.

A Jógazda átlagos betétnagysága másfél millió forint, az 500 forint alatti, törvény által ki nem fizethető kártalanítások összege 84 ezer forint.

Az anonim, nem azonosítható betétek összege 13,5 millió forint.

Az OBA kártalanítási értékhatárát, azaz 100 000 eurónak megfelelő forintösszeget meghaladó betétek száma 19 (összege: 350 millió forint). A legnagyobb "elbukott" egyéni betétösszeg magánszemély esetén 90 millió forint, míg a vállalkozások között 59 millió forint.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Holdblog  |  2022. május 20. 18:36
Nagy hibák. A nyilvánosság előtt aratott nagy sikerek hihetetlenül kifizetődők. Túl a meglévő ügyfel...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?