13 °C Budapest

Virsli 250 forintért: akarod tudni, miből készül?

2010. december 30. 16:45

A Lidl-ben 999 forint az eltérés a gagyi és a prémium között Habár év közben is sok virslit fogyasztunk, de a húsipari remekből szilveszterkor szinte mindenki lakmározik. A virsli - akár a pezsgő, a sípok és a konfetti - hozzátartozik a szilveszterhez, bár sokak számára kellő mennyiségű alkoholos ital kell ahhoz, hogy már ne érdekelje őket, hogy miből is készültek a roppanó falatok.

A pépes massza - állagából kifolyólag - csak sejteti az összetevőket, melyeket a termék csomagolásán részletesen is megtalálhatunk.


Vajon tényleg beledarálnak mindent?

A legolcsóbb termékek - melyek kilogrammonkénti árát idén két üzletláncnak (Tesco, Lidl) is sikerült 250 forint alatt tartani - jellemzően 40 % körüli baromfi húspépet tartalmaznak (a juhbeles és a Bécsi virsli esetében ez az arány sertéshúsból 60-80 %), ezt egészítik ki ivóvízzel, konyhasóval és fűszerekkel.

A termékek tartalmaznak még sertésbőrkét (élelmiszeripari szakemberek szerintük a bőrke ugyanolyan értékes fehérjeforrás, mint az izomfehérje), szalonnát, szóját, keményítőt, ízfokozót, dextrózt, stabilizátort, E331-et (nátrium-dihidrogén-citrátot), E450-et (kálium-bifoszfátot), antioxidánsként E300-at (aszkorbinsavat), tartósítószerként E250-et (nátrium-nitritet), valamint a (mű)belet és némi füstöt. A virsli nyomokban tartalmaz allergéneket, laktózt és glutént.

A virsli készítésével kapcsolatban számos rémtörténet kering. Sokan tudni vélik, hogy mindenféle nyesedékeket és egyéb hasznosításra alkalmatlan mócsingokat is beledarálnak a virsli anyagául szolgáló pépbe. Az ilyen sztorikat a polcokon található termékek nyomott ára erősítheti meg, vajon milyen húsból készülhetett egy kilogrammonként 250 forintba sem kerülő élelmiszeripari árucikk.

A filléres tömegáruk láttán biztosak lehetünk benne, hogy minden olyan maradékot beleraktak, ami egyedül pépesítve egy műbélben mutathat elfogadható képet. A jobb minőségű virslik a Pénzcentrum.hu adatgyűjtését alapul véve valahol 689 - 999 forintos kilónkénti egységárnál kezdődnek, a 80 %-os hústartalmú termékeket ezer forint felett kínálják.

Az élelmiszerkönyv szerint a virsli a vörösárufélék családjába tartozó, pépesítéssel készülő húskészítmény. Fix receptúrát nem ír elő a nagykönyv, inkább a végtermék jellemzőiről rendelkezik. A húsipari cégek ezt követően az úgynevezett gyártmánylapon rögzítik, hogy pontosan miből, milyen körülmények között gyártják terméküket, az ezen vállaltakat be kell tartani.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Virsliből a szuper- és hipermarketekben, diszkontokban vásárolják a legtöbbet. Ezekben az áruházakban a legnagyobb a választék, a 249 forintos kilónkénti ártól kezdődően megtalálhatók az ezer forint feletti áron értékesített kisebb csomagolású prémium termékek is.

 

Nielsen felmérés a virslifogyasztásról

Az éves visrslifogyasztás ötöde esik a karácsony-szilveszteri időszakra, tavaly ilyenkor 17%-kal nőtt a húskészítmény forgalma a Nielsen piackutató adatai szerint.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem