17 °C Budapest

Virsli 250 forintért: akarod tudni, miből készül?

2010. december 30. 16:45

A Lidl-ben 999 forint az eltérés a gagyi és a prémium között Habár év közben is sok virslit fogyasztunk, de a húsipari remekből szilveszterkor szinte mindenki lakmározik. A virsli - akár a pezsgő, a sípok és a konfetti - hozzátartozik a szilveszterhez, bár sokak számára kellő mennyiségű alkoholos ital kell ahhoz, hogy már ne érdekelje őket, hogy miből is készültek a roppanó falatok.

A pépes massza - állagából kifolyólag - csak sejteti az összetevőket, melyeket a termék csomagolásán részletesen is megtalálhatunk.


Vajon tényleg beledarálnak mindent?

A legolcsóbb termékek - melyek kilogrammonkénti árát idén két üzletláncnak (Tesco, Lidl) is sikerült 250 forint alatt tartani - jellemzően 40 % körüli baromfi húspépet tartalmaznak (a juhbeles és a Bécsi virsli esetében ez az arány sertéshúsból 60-80 %), ezt egészítik ki ivóvízzel, konyhasóval és fűszerekkel.

A termékek tartalmaznak még sertésbőrkét (élelmiszeripari szakemberek szerintük a bőrke ugyanolyan értékes fehérjeforrás, mint az izomfehérje), szalonnát, szóját, keményítőt, ízfokozót, dextrózt, stabilizátort, E331-et (nátrium-dihidrogén-citrátot), E450-et (kálium-bifoszfátot), antioxidánsként E300-at (aszkorbinsavat), tartósítószerként E250-et (nátrium-nitritet), valamint a (mű)belet és némi füstöt. A virsli nyomokban tartalmaz allergéneket, laktózt és glutént.

A virsli készítésével kapcsolatban számos rémtörténet kering. Sokan tudni vélik, hogy mindenféle nyesedékeket és egyéb hasznosításra alkalmatlan mócsingokat is beledarálnak a virsli anyagául szolgáló pépbe. Az ilyen sztorikat a polcokon található termékek nyomott ára erősítheti meg, vajon milyen húsból készülhetett egy kilogrammonként 250 forintba sem kerülő élelmiszeripari árucikk.

A filléres tömegáruk láttán biztosak lehetünk benne, hogy minden olyan maradékot beleraktak, ami egyedül pépesítve egy műbélben mutathat elfogadható képet. A jobb minőségű virslik a Pénzcentrum.hu adatgyűjtését alapul véve valahol 689 - 999 forintos kilónkénti egységárnál kezdődnek, a 80 %-os hústartalmú termékeket ezer forint felett kínálják.

Az élelmiszerkönyv szerint a virsli a vörösárufélék családjába tartozó, pépesítéssel készülő húskészítmény. Fix receptúrát nem ír elő a nagykönyv, inkább a végtermék jellemzőiről rendelkezik. A húsipari cégek ezt követően az úgynevezett gyártmánylapon rögzítik, hogy pontosan miből, milyen körülmények között gyártják terméküket, az ezen vállaltakat be kell tartani.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Virsliből a szuper- és hipermarketekben, diszkontokban vásárolják a legtöbbet. Ezekben az áruházakban a legnagyobb a választék, a 249 forintos kilónkénti ártól kezdődően megtalálhatók az ezer forint feletti áron értékesített kisebb csomagolású prémium termékek is.

 

Nielsen felmérés a virslifogyasztásról

Az éves visrslifogyasztás ötöde esik a karácsony-szilveszteri időszakra, tavaly ilyenkor 17%-kal nőtt a húskészítmény forgalma a Nielsen piackutató adatai szerint.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30