6 °C Budapest

Nagy húsvéti torma-teszt: a könnyünk kicsordult!

2010. április 2. 05:02

Akkor jó, ha igazán csíp! A húsvéti asztalról, a sonka és tojás mellől, egyetlen családból sem hiányozhat a torma. Ma már az üzletek polcain a hagyományos, ecetes torma mellett megjelentek a különböző ízesítésű, majonézes, almás, tejszínes ízesítésű készítmények is, melyek gyártónként is különböznek. Hogy a választást megkönnyítsük, a Pénzcentum.hu szerkesztősége egy rögtönzött torma-tesztet végzett. Lássuk, melyik a legjobb torma!

A húsvéti menüsor elképzelhetetlen lenne torma nélkül, azonban egy rosszul kiválasztott termék az egészet elronthatja. Nem mindegy, hogy mennyire ecetes, csípős, keserű az íze, de tesztünk során a külcsínt is pontoztuk, hiszen ahhoz, hogy a tányérunkig eljusson a torma, előbb le kell emelnünk a polcról, amire egy ronda csomagolásnál kicsi az esély.

Talán kevesen tudják a tormáról, hogy az mennyire egészséges: nem csak a hörgőket tisztítja, de az eldugult orrot is, és még a megfázás ellenszereként is használták a népi gyógymódok. Borogatás formájában reumára, elfogyasztva a vérkeringés felpezsdítésére is alkalmas.

De miért eszünk tormát épp húsvétkor? Egyes hiedelmek szerint a tojás Krisztus keresztfáját, díszítése Krisztus kötelét, a torma a keserűséget jelképezi, ezért a családok hagyományosan először a tormából ettek, azt jelképezvén, hogy Krisztus is szenvedett és nélkülözött a feltámadás előtt. Mások úgy hiszik, Jézust egyszer tormával akarták megmérgezni, ami persze nem sikerült, hiszen a torma nem mérgező, így a fogyasztása a kereszténység erősségét szimbolizálja.

Mit tegyünk az asztalra?

Ma már kevesen veszik a fáradságot, hogy maguk készítsék el az ünnepi tormát, pedig nyilván a friss, piacon vásárolt gyökér a legegészségesebb, ráadásul a saját készítésű reszelt tormáról biztosan tudjuk, hogy miből készült, nem úgy, mint a boltban kapható különféle készítményekről.

A lustábbaknak, vagyis a kész tormaszószokat vásárlóknak szeretnénk megkönnyíteni a döntést "szakértői" tesztünkkel. Ehhez hat féle tormát vásároltunk, melyeket illat, csomagolás, íz világ alapján pontoztunk. A termékek között szerepelt hagyományos ecetes tormán kívül kétféle majonézes torma is.

A versenyzők


Lássuk az illatot!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azzal bizonyára mindenki egyetért, hogy egy igazi jó tormától az ember azt várja, hogy a könnye is kicsordul, ha beleszagol, vagyis amelyik nem éri el ezt a hatást, nem tekinthető igazi tormának. Persze ettől még lehet finom, ízlés dolga.

Talán nem meglepő, hogy a két majonézes torma, az Univeré és a Koch-é nem tudott labdába rúgni ebből a szempontból, hiszen a majonéz már az illatokon is tompít. A legmeggyőzőbb az Univer ecetes erős tormája volt, melyet szinte egyöntetűen erős illatúnak titulált a zsűri, volt, aki még az orrszaggató jelzőt sem tartotta túlzásnak.

Érdekes vélemények születtek a lengyel Classic torma illatáról, többeket ugyanis virágföldre, veteményesre emlékeztetett, erősnek azonban senki nem titulálta. A Reál reszelt készítményét pedig ecetes helyett egyenesen buggyantnak éreztük.

Kiválasztottuk a legjobbat!

Mit mondott az íz-teszt?

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm