20 °C Budapest

Nagy húsvéti torma-teszt: a könnyünk kicsordult!

2010. április 2. 05:02

Akkor jó, ha igazán csíp! A húsvéti asztalról, a sonka és tojás mellől, egyetlen családból sem hiányozhat a torma. Ma már az üzletek polcain a hagyományos, ecetes torma mellett megjelentek a különböző ízesítésű, majonézes, almás, tejszínes ízesítésű készítmények is, melyek gyártónként is különböznek. Hogy a választást megkönnyítsük, a Pénzcentum.hu szerkesztősége egy rögtönzött torma-tesztet végzett. Lássuk, melyik a legjobb torma!

A húsvéti menüsor elképzelhetetlen lenne torma nélkül, azonban egy rosszul kiválasztott termék az egészet elronthatja. Nem mindegy, hogy mennyire ecetes, csípős, keserű az íze, de tesztünk során a külcsínt is pontoztuk, hiszen ahhoz, hogy a tányérunkig eljusson a torma, előbb le kell emelnünk a polcról, amire egy ronda csomagolásnál kicsi az esély.

Talán kevesen tudják a tormáról, hogy az mennyire egészséges: nem csak a hörgőket tisztítja, de az eldugult orrot is, és még a megfázás ellenszereként is használták a népi gyógymódok. Borogatás formájában reumára, elfogyasztva a vérkeringés felpezsdítésére is alkalmas.

De miért eszünk tormát épp húsvétkor? Egyes hiedelmek szerint a tojás Krisztus keresztfáját, díszítése Krisztus kötelét, a torma a keserűséget jelképezi, ezért a családok hagyományosan először a tormából ettek, azt jelképezvén, hogy Krisztus is szenvedett és nélkülözött a feltámadás előtt. Mások úgy hiszik, Jézust egyszer tormával akarták megmérgezni, ami persze nem sikerült, hiszen a torma nem mérgező, így a fogyasztása a kereszténység erősségét szimbolizálja.

Mit tegyünk az asztalra?

Ma már kevesen veszik a fáradságot, hogy maguk készítsék el az ünnepi tormát, pedig nyilván a friss, piacon vásárolt gyökér a legegészségesebb, ráadásul a saját készítésű reszelt tormáról biztosan tudjuk, hogy miből készült, nem úgy, mint a boltban kapható különféle készítményekről.

A lustábbaknak, vagyis a kész tormaszószokat vásárlóknak szeretnénk megkönnyíteni a döntést "szakértői" tesztünkkel. Ehhez hat féle tormát vásároltunk, melyeket illat, csomagolás, íz világ alapján pontoztunk. A termékek között szerepelt hagyományos ecetes tormán kívül kétféle majonézes torma is.

A versenyzők


Lássuk az illatot!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Azzal bizonyára mindenki egyetért, hogy egy igazi jó tormától az ember azt várja, hogy a könnye is kicsordul, ha beleszagol, vagyis amelyik nem éri el ezt a hatást, nem tekinthető igazi tormának. Persze ettől még lehet finom, ízlés dolga.

Talán nem meglepő, hogy a két majonézes torma, az Univeré és a Koch-é nem tudott labdába rúgni ebből a szempontból, hiszen a majonéz már az illatokon is tompít. A legmeggyőzőbb az Univer ecetes erős tormája volt, melyet szinte egyöntetűen erős illatúnak titulált a zsűri, volt, aki még az orrszaggató jelzőt sem tartotta túlzásnak.

Érdekes vélemények születtek a lengyel Classic torma illatáról, többeket ugyanis virágföldre, veteményesre emlékeztetett, erősnek azonban senki nem titulálta. A Reál reszelt készítményét pedig ecetes helyett egyenesen buggyantnak éreztük.

Kiválasztottuk a legjobbat!

Mit mondott az íz-teszt?

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?