-1 °C Budapest

Így drágulnak az élelmiszerek Magyarországon

Pénzcentrum
2010. december 10. 10:02

Éves alapon 4,2%-kal nőtt az infláció Magyarországon novemberben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Havi alapon 0,3%-os volt az áremelkedés üteme, ennél azonban jóval intenzívebben, 1,1%-kal drágultak az élelmiszerek az októberi 1,5%-os áremelkedés után, ami jórészt a kedvezőtlen időjárás miatti rossz terméseredményekkel függ össze. Az első tizenegy hónapban átlagosan 4,9%-kal voltak magasabbak a fogyasztói árak Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában.

A maginfláció éves szinten 1,9%-os, míg a nyugdíjas infláció 4,7%-os volt novemberben a KSH adatai szerint.

1 hónap alatt - 2010. októberhez viszonyítva - az élelmiszerek árai 1,1%-kal emelkedtek. Növekedett az étolaj (4,2%), az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - (3,9%), a száraztészta (3,7%), a liszt (2,6%), a péksütemények (2,3%), a tej (2,0%), a sajt (1,7%), a párizsi, kolbász (1,6%) és a kenyér (1,4%) ára. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 0,5%-kal drágultak a ruházkodási cikkek, míg az egyéb cikkek esetében átlaggal megegyező volt az árnövekedés. Ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 0,4%-kal nőtt. A háztartási energia és a tartós fogyasztási cikkek körében kismértékű (0,1-0,1%) áremelkedés volt megfigyelhető. A szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások ára átlagosan 0,2-0,2%-kal csökkent egy hónap alatt.

12 hónap alatt, 2009. novemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,9%-kal emelkedtek. Ezen belül nőtt az idényáras élelmiszerek (32,7%), a liszt (19,4%), az étolaj (17,4%), a sajt (15,2%) és a tej (7,4%) ára. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 7,9%-kal növekedett a háztartási energia ára, ezen belül a vezetékes gáz ára 19,0%-kal nőtt, a távfűtésé 4,5%-kal csökkent. Szintén átlag felett, 5,4%-kal drágultak az egyéb cikkek, ezen belül a járműüzemanyagok ára 14,0%-kal, a gyógyszerek, gyógyáruké 2,7%-kal nőtt. A szeszes italok, dohányáruk árváltozása csak kismértékben haladta meg az átlagot (4,6%), míg a szolgáltatások esetében átlag alatti áremelkedés (2,9%) volt megfigyelhető. Ez utóbbi csoporton belül a távolsági utazás 12,1, a szemétszállítás 5,4, a helyi tömegközlekedés 5,0%-kal drágult. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,7%-kal, a ruházkodási cikkekért 0,7%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

 

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 2. szombat
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem