18 °C Budapest

Így drágulnak az élelmiszerek Magyarországon

Pénzcentrum
2010. december 10. 10:02

Éves alapon 4,2%-kal nőtt az infláció Magyarországon novemberben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Havi alapon 0,3%-os volt az áremelkedés üteme, ennél azonban jóval intenzívebben, 1,1%-kal drágultak az élelmiszerek az októberi 1,5%-os áremelkedés után, ami jórészt a kedvezőtlen időjárás miatti rossz terméseredményekkel függ össze. Az első tizenegy hónapban átlagosan 4,9%-kal voltak magasabbak a fogyasztói árak Magyarországon, mint az előző év azonos időszakában.

A maginfláció éves szinten 1,9%-os, míg a nyugdíjas infláció 4,7%-os volt novemberben a KSH adatai szerint.

1 hónap alatt - 2010. októberhez viszonyítva - az élelmiszerek árai 1,1%-kal emelkedtek. Növekedett az étolaj (4,2%), az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - (3,9%), a száraztészta (3,7%), a liszt (2,6%), a péksütemények (2,3%), a tej (2,0%), a sajt (1,7%), a párizsi, kolbász (1,6%) és a kenyér (1,4%) ára. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 0,5%-kal drágultak a ruházkodási cikkek, míg az egyéb cikkek esetében átlaggal megegyező volt az árnövekedés. Ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 0,4%-kal nőtt. A háztartási energia és a tartós fogyasztási cikkek körében kismértékű (0,1-0,1%) áremelkedés volt megfigyelhető. A szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások ára átlagosan 0,2-0,2%-kal csökkent egy hónap alatt.

12 hónap alatt, 2009. novemberhez viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 5,9%-kal emelkedtek. Ezen belül nőtt az idényáras élelmiszerek (32,7%), a liszt (19,4%), az étolaj (17,4%), a sajt (15,2%) és a tej (7,4%) ára. Az átlagosnál nagyobb mértékben, 7,9%-kal növekedett a háztartási energia ára, ezen belül a vezetékes gáz ára 19,0%-kal nőtt, a távfűtésé 4,5%-kal csökkent. Szintén átlag felett, 5,4%-kal drágultak az egyéb cikkek, ezen belül a járműüzemanyagok ára 14,0%-kal, a gyógyszerek, gyógyáruké 2,7%-kal nőtt. A szeszes italok, dohányáruk árváltozása csak kismértékben haladta meg az átlagot (4,6%), míg a szolgáltatások esetében átlag alatti áremelkedés (2,9%) volt megfigyelhető. Ez utóbbi csoporton belül a távolsági utazás 12,1, a szemétszállítás 5,4, a helyi tömegközlekedés 5,0%-kal drágult. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,7%-kal, a ruházkodási cikkekért 0,7%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?