12 °C Budapest

Hol a legolcsóbb idén a karácsonyfa?

2010. december 12. 07:02

A fenyőfa szó hallatán mindenki azonnal a karácsonyra gondol. Az örökzöldek évszázadok óta a mindent átható szeretet jelképei, azonban beszerzésük évről évre fejtörést okoz a családnak. A végső választást gyakran a pénztárcák is megsínylik. A Pénzcentrum.hu utánajárt, idén milyen karácsonyfa árak várhatóak.

A lakossági értékesítésre szánt karácsonyfa árusítását a termelők, kereskedők már elkezdték. A különböző fajtájú vágott karácsonyfákat többnyire méterre lehet megvásárolni, de ma már sok helyen egyedi árat kérnek egy-egy örökzöldért. Környezettudatos vásárlóknak lehetősége van élő fát választani, amit karácsony után akár vissza is lehet vinni a kereskedésekbe. A műfenyők is igen népszerűek, amiket a hagyományoktól elrugaszkodott fogyasztók többféle színben is hazavihetnek.

A hazai termelésű fenyők ára a tavalyihoz hasonló. A lucfenyő métere 1000-1500 forint körül lehet a különböző kereskedésekben, míg az ezüstfenyőért 3-4 ezer forintot kérhetnek el az árusítóhelyek folyóméterenként. A magas árkategóriába tartozó import nordmann fenyők méterenkénti ára, árusítóhelytől függően a 6-8 ezer forintot is elérheti.

Akiknek van rá módja, érdemes felkeresni közvetlenül a termelőket, ugyanis vélhetően idén is jóval olcsóbban lehet majd megvásárolni a fákat az erdészetekben. A Somogy megyében található Fenyőcentrum fagazdaságból például már kétezer forintért lehet rendelni postai utánvéttel a szerb jegenyefenyő méterét, ugyanitt a lucfenyő métere 700 forintot kóstál.

A különböző méretek és fajták között nagymértékű eltérés mutatkozik árak tekintetében. Az országszerte 16 helyszínen jelenlévő Oázis kertészet honlapjának tanúsága szerint, míg egy két és fél méteres vágott fekete fenyőt 7490 forintért vihetünk haza, addig egy ugyanekkora méretű nordmann fenyő már közel 20 ezer forintba kerül az áruházaikban. A barkácsáruházak kínálatában is megtalálhatóak a különböző típusú vágott fenyők. A Baumaxban például 2990 forintba kerül az egy-másfél méter magas faragott törzsű ezüstfenyő. A New Garden kertészetben, ha karácsonyfának valót vásárolunk, ingyenesen vállalják a fenyőfák faragását illetve csomagolását is.

Karácsonyfát ingyen, vagy majdnem ingyen? Erre is van lehetőség. Az Oázis kertészetben például az 1790 forinttól kapható vágott lucfenyő ára teljes egészében levásárolható és ehhez még vissza sem kell vinni az elszáradt karácsonyfát az ünnepek után. Az IKEA-ban a tavalyihoz hasonlóan idén is vissza lehet vinni a levelüket vesztett örökzöldeket, amik árából négy ezer forint levásárolható a lakberendezési áruházban.

Lelkes környezetvédők választhatják a földlabdás vagy cserepes élő fenyőket is. Azonban érdemes odafigyelni, hogy a lakásba bevitt élő fa sokszor nehezen viseli a komoly hőmérsékletingadozást. Érdemes egy külön szobában fokozatosan emelni a hőmérsékletet, hogy a fa meg tudja szokni a benti klímát.

A különböző élő fenyők árai között is észrevehető a típusfüggő árazás. Általánosságban azonban elmondható, hogy az élő fenyők csak 1-2 ezer forinttal kerülnek többe, mint ha ugyanezt a fát a gyökere nélkül kérnénk. Sok kertészetben az élő fák esetében is van lehetőség bérlésre. Ilyenkor akár a fa teljes ára levásárolható, ha visszavisszük a kereskedésbe.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amennyiben nem kívánunk minden évben bajlódni a karácsonyfa vásárlásával majd hazacipelésével és otthon küszködni a baltával, hogy kifaragjuk a fa törzsét, valamint nincs kedvünk az idővel hullani kezdő levelek takarítására áldozni szabadságunkat, akkor érdemes megfontolni, hogy műfenyőt válasszunk.

Egy árösszehasonlító honalp adatai szerint akár már 790 forinttól lehet találni a piacon mű örökzöldeket, de ugyanezen az oldalon találhatunk több mint 5 és félmillióért kínált 1200 centiméteres luxus műfát is. A Baumax akciós újsága szerint 4990 forintos ártól nagy választékban találhatóak az áruházban különböző méretű műfenyők. Egy másik barkácsáruházban 50 ezer forint körül mérik a 2-3 méteres műfenyőket.

Sokan azzal szoktak érvelni a műfenyők ellen, hogy nagyon látszik rajtuk, hogy nem igaziak és még illatuk sincs. Azonban ma már széles a kínálat a különböző műanyag fákból, amik között bőven akad olyan, amik szinte megtévesztésig hasonlítanak egy valódira. Az ünnephez elengedhetetlen fenyőillatról meg gondoskodni tud a fa tövébe helyezett pár fenyőág és egy-két illatosított mécses.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?