18 °C Budapest

Hol a legolcsóbb idén a karácsonyfa?

2010. december 12. 07:02

A fenyőfa szó hallatán mindenki azonnal a karácsonyra gondol. Az örökzöldek évszázadok óta a mindent átható szeretet jelképei, azonban beszerzésük évről évre fejtörést okoz a családnak. A végső választást gyakran a pénztárcák is megsínylik. A Pénzcentrum.hu utánajárt, idén milyen karácsonyfa árak várhatóak.

A lakossági értékesítésre szánt karácsonyfa árusítását a termelők, kereskedők már elkezdték. A különböző fajtájú vágott karácsonyfákat többnyire méterre lehet megvásárolni, de ma már sok helyen egyedi árat kérnek egy-egy örökzöldért. Környezettudatos vásárlóknak lehetősége van élő fát választani, amit karácsony után akár vissza is lehet vinni a kereskedésekbe. A műfenyők is igen népszerűek, amiket a hagyományoktól elrugaszkodott fogyasztók többféle színben is hazavihetnek.

A hazai termelésű fenyők ára a tavalyihoz hasonló. A lucfenyő métere 1000-1500 forint körül lehet a különböző kereskedésekben, míg az ezüstfenyőért 3-4 ezer forintot kérhetnek el az árusítóhelyek folyóméterenként. A magas árkategóriába tartozó import nordmann fenyők méterenkénti ára, árusítóhelytől függően a 6-8 ezer forintot is elérheti.

Akiknek van rá módja, érdemes felkeresni közvetlenül a termelőket, ugyanis vélhetően idén is jóval olcsóbban lehet majd megvásárolni a fákat az erdészetekben. A Somogy megyében található Fenyőcentrum fagazdaságból például már kétezer forintért lehet rendelni postai utánvéttel a szerb jegenyefenyő méterét, ugyanitt a lucfenyő métere 700 forintot kóstál.

A különböző méretek és fajták között nagymértékű eltérés mutatkozik árak tekintetében. Az országszerte 16 helyszínen jelenlévő Oázis kertészet honlapjának tanúsága szerint, míg egy két és fél méteres vágott fekete fenyőt 7490 forintért vihetünk haza, addig egy ugyanekkora méretű nordmann fenyő már közel 20 ezer forintba kerül az áruházaikban. A barkácsáruházak kínálatában is megtalálhatóak a különböző típusú vágott fenyők. A Baumaxban például 2990 forintba kerül az egy-másfél méter magas faragott törzsű ezüstfenyő. A New Garden kertészetben, ha karácsonyfának valót vásárolunk, ingyenesen vállalják a fenyőfák faragását illetve csomagolását is.

Karácsonyfát ingyen, vagy majdnem ingyen? Erre is van lehetőség. Az Oázis kertészetben például az 1790 forinttól kapható vágott lucfenyő ára teljes egészében levásárolható és ehhez még vissza sem kell vinni az elszáradt karácsonyfát az ünnepek után. Az IKEA-ban a tavalyihoz hasonlóan idén is vissza lehet vinni a levelüket vesztett örökzöldeket, amik árából négy ezer forint levásárolható a lakberendezési áruházban.

Lelkes környezetvédők választhatják a földlabdás vagy cserepes élő fenyőket is. Azonban érdemes odafigyelni, hogy a lakásba bevitt élő fa sokszor nehezen viseli a komoly hőmérsékletingadozást. Érdemes egy külön szobában fokozatosan emelni a hőmérsékletet, hogy a fa meg tudja szokni a benti klímát.

A különböző élő fenyők árai között is észrevehető a típusfüggő árazás. Általánosságban azonban elmondható, hogy az élő fenyők csak 1-2 ezer forinttal kerülnek többe, mint ha ugyanezt a fát a gyökere nélkül kérnénk. Sok kertészetben az élő fák esetében is van lehetőség bérlésre. Ilyenkor akár a fa teljes ára levásárolható, ha visszavisszük a kereskedésbe.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Amennyiben nem kívánunk minden évben bajlódni a karácsonyfa vásárlásával majd hazacipelésével és otthon küszködni a baltával, hogy kifaragjuk a fa törzsét, valamint nincs kedvünk az idővel hullani kezdő levelek takarítására áldozni szabadságunkat, akkor érdemes megfontolni, hogy műfenyőt válasszunk.

Egy árösszehasonlító honalp adatai szerint akár már 790 forinttól lehet találni a piacon mű örökzöldeket, de ugyanezen az oldalon találhatunk több mint 5 és félmillióért kínált 1200 centiméteres luxus műfát is. A Baumax akciós újsága szerint 4990 forintos ártól nagy választékban találhatóak az áruházban különböző méretű műfenyők. Egy másik barkácsáruházban 50 ezer forint körül mérik a 2-3 méteres műfenyőket.

Sokan azzal szoktak érvelni a műfenyők ellen, hogy nagyon látszik rajtuk, hogy nem igaziak és még illatuk sincs. Azonban ma már széles a kínálat a különböző műanyag fákból, amik között bőven akad olyan, amik szinte megtévesztésig hasonlítanak egy valódira. Az ünnephez elengedhetetlen fenyőillatról meg gondoskodni tud a fa tövébe helyezett pár fenyőág és egy-két illatosított mécses.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?