Elbukott a Match, győzött a vak vásárló

MTI
2010. december 10. 15:31

Jogerősen pert nyert a Csemege-Match Zrt. ellen az a vak férfi, aki 2009 októberében vakvezető kutyával akart bemenni a társaság egyik üzletébe, de a biztonsági őr és a főpénztáros is útját állta - tájékoztatta a Magyar Helsinki Bizottság pénteken az MTI-t.

A civil jogvédő szervezet közleménye szerint a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta a cég által fizetendő félmillió forintos kártérítés összegét, és jogerős ítéletében megállapította: vakoktól nem tagadható meg a nyilvános üzletekben a szolgáltatás akkor sem, ha azt az érintett csak vakvezető kutya segítségével tudja igénybe venni.

Emlékeztettek, hogy a Fővárosi Bíróság idén márciusban megállapította: a Csemege-Match Zrt. megsértette a Magyar Helsinki Bizottság által képviselt Szigeti Szilárd személyiségi jogait, az üzletláncot eltiltotta a további jogsértéstől és bocsánatkérésre kötelezte, valamint félmillió forint kártérítést ítélt meg a felperesnek.

Az alperes fellebbezett a kártérítés ellen, bár a jogsértés tényét elismerte - olvasható a közleményben.A másodfokú bíróság december 7-én mondta ki, hogy a jogsérelemmel okozott megaláztatás miatt a bíróság indokoltnak és megalapozottnak találta az elsőfokú bíróság által megállapított félmillió forintos nem vagyoni kártérítést.

A közleményben idézték Kádár András Kristófot, a Magyar Helsinki Bizottság társelnökét, Szigeti Szilárd ügyvédjét, aki azt mondta, "bebizonyosodott, hogy a rendelkezésre álló jogi eszközökkel eredményesen fel lehet lépni a fogyatékossággal élők védelmében. Kár, hogy az amúgy is sérülékeny csoportokat védő, egyértelmű jogszabályok betartatása érdekében bírósághoz kell fordulni".

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20