1 °C Budapest

Mit kell csinálni, ha balesetet szenvedünk? Valaki még betétlapot sem látott

2010. december 2. 15:32

A közúton közlekedőket a tél közeledtével különösen sok veszély fenyegeti, egy kis odafigyeléssel azonban a legtöbb esetben elkerülhető a nagyobb baj. Ha mégis történik valamilyen káresemény vagy baleset sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha tisztában vagyunk a teendőkkel és higgadtan mérlegeljük a helyzetet - áll a LeasePlan közleményében.

Baleset esetén a legfontosabb, hogy őrizzük meg nyugalmunkat. Győződjünk meg róla, hogy történt-e személyi sérülés. Amennyiben igen, mindenképpen hívjunk mentőt, valamint rendőrt és a helyszínen várjuk is meg amíg megérkeznek. Rendőr jelenlétére akkor is szükség lehet, ha csak anyagi kár keletkezett, hiszen a későbbiekben a rendőrségi jegyzőkönyv lesz a leghitelesebb dokumentum a hivatalos ügyintézés során. A balesetben érintetteknek meg kell várni a rendőrség érkezését, valamint kötelesek átadni a másik félnek az azonosításhoz szükséges iratokat.

Fontos, hogy a baleset részleteiről megfelelően tájékoztassuk a mentőket (104), a tűzoltókat (105) és a rendőrséget (107). Mobilról hívjuk az általános segélykérő számot, a 112-t! Mondjuk el a telefonszámunkat, a helyszín pontos címét, majd ezt követően részletes leírást adva válaszoljunk a diszpécser kérdéseire.

A közel tízezer gépjármű üzemeltetésével foglalkozó társaság  operációs igazgatója szerint a hirtelen kialakult pánik közepette a vezetők - a károkozó és a károsult szerepében egyaránt -, gyakran nem urai a helyzetnek. Sokkos állapotban, a gyorsan lezajló események miatt nem mindig tudják rendezni gondolataikat és megtenni a szükséges lépéseket. Sokan elfelejtik például felvenni a láthatósági mellényt, ami a további sérülések megelőzésében segíthet. "A zökkenőmentes kárrendezés érdekében mindig őrizzük meg hidegvérünk és ne felejtsük el a legszükségesebb teendőket" - tanácsolja Horányi István.

Fontos, hogy a baleset megtörténte után mindkét fél - lehetőség szerint - higgadtan gondolja végig a történteket és próbálja meg segíteni a későbbi kárrendezést. Töréskár esetén a felek kötelesek kitölteni a baleseti bejelentőlapot, egy kék-sárga színű nyomtatványt.


Az adatlapnál figyelni kell a helyes és minden részletre kiterjedő kitöltésre, beleértve egy a megtörtént eseményt szemléletesen ábrázoló helyszínrajzot is. A lapon mindig tüntessük fel a kötelező felelősségbiztosító nevét! Amennyiben mód van rá, ismertessük el a felelősséget a károkozóval; a baleseti bejelentőlap megjegyzés rovata megfelelő helyet kínál ennek írásba foglalására. Fontos, hogy a kitöltéssel egy időben minden idegenhibás baleset esetén rendőrségi intézkedést is kérni kell, még akkor is, ha a másik fél a helyszínen a felelősségét elismeri, így megelőzhetők a későbbi jogviták.

Kár keletkezhet a gépjárműben akkor is, ha vadat gázolunk el. Rendőrt hívni minden esetben célszerű, hiszen ő az, aki értesíteni tudja a területileg illetékes vadásztársaságot, ahol gondoskodnak az elütött állat elszállításáról. Később a rendőr által készített hivatalos jegyzőkönyv birtokában könnyebben juthatunk kártérítéshez is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A sok bosszúságra okot adó káresemények sora azonban nem csupán a baleset következtében bekövetkezett károkból állhat. Casco káreseménynek számít többek között a nehezen kivédhető zárrongálás és a jelentősebb anyagi veszteséggel járó lopáskár is. A károsultaknak ilyenkor - teljes gépjármű, vagy részlopás esetén is - a kárbejelentő kitöltése mellett feljelentést is kell tenniük az esemény vagy a lakóhely szerint illetékes rendőrkapitányságon.

Baj esetén tehát talán a legfontosabb, hogy őrizzük meg nyugalmunkat, és igyekezzünk a lehető legkörültekintőbb módon megtenni minden szükséges lépést annak érdekében, hogy enyhítsük a veszteségeket és egyszerűsítsük a későbbi kárrendezést.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm