Mit kell csinálni, ha balesetet szenvedünk? Valaki még betétlapot sem látott

2010. december 2. 15:32

A közúton közlekedőket a tél közeledtével különösen sok veszély fenyegeti, egy kis odafigyeléssel azonban a legtöbb esetben elkerülhető a nagyobb baj. Ha mégis történik valamilyen káresemény vagy baleset sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, ha tisztában vagyunk a teendőkkel és higgadtan mérlegeljük a helyzetet - áll a LeasePlan közleményében.

Baleset esetén a legfontosabb, hogy őrizzük meg nyugalmunkat. Győződjünk meg róla, hogy történt-e személyi sérülés. Amennyiben igen, mindenképpen hívjunk mentőt, valamint rendőrt és a helyszínen várjuk is meg amíg megérkeznek. Rendőr jelenlétére akkor is szükség lehet, ha csak anyagi kár keletkezett, hiszen a későbbiekben a rendőrségi jegyzőkönyv lesz a leghitelesebb dokumentum a hivatalos ügyintézés során. A balesetben érintetteknek meg kell várni a rendőrség érkezését, valamint kötelesek átadni a másik félnek az azonosításhoz szükséges iratokat.

Fontos, hogy a baleset részleteiről megfelelően tájékoztassuk a mentőket (104), a tűzoltókat (105) és a rendőrséget (107). Mobilról hívjuk az általános segélykérő számot, a 112-t! Mondjuk el a telefonszámunkat, a helyszín pontos címét, majd ezt követően részletes leírást adva válaszoljunk a diszpécser kérdéseire.

A közel tízezer gépjármű üzemeltetésével foglalkozó társaság  operációs igazgatója szerint a hirtelen kialakult pánik közepette a vezetők - a károkozó és a károsult szerepében egyaránt -, gyakran nem urai a helyzetnek. Sokkos állapotban, a gyorsan lezajló események miatt nem mindig tudják rendezni gondolataikat és megtenni a szükséges lépéseket. Sokan elfelejtik például felvenni a láthatósági mellényt, ami a további sérülések megelőzésében segíthet. "A zökkenőmentes kárrendezés érdekében mindig őrizzük meg hidegvérünk és ne felejtsük el a legszükségesebb teendőket" - tanácsolja Horányi István.

Fontos, hogy a baleset megtörténte után mindkét fél - lehetőség szerint - higgadtan gondolja végig a történteket és próbálja meg segíteni a későbbi kárrendezést. Töréskár esetén a felek kötelesek kitölteni a baleseti bejelentőlapot, egy kék-sárga színű nyomtatványt.


Az adatlapnál figyelni kell a helyes és minden részletre kiterjedő kitöltésre, beleértve egy a megtörtént eseményt szemléletesen ábrázoló helyszínrajzot is. A lapon mindig tüntessük fel a kötelező felelősségbiztosító nevét! Amennyiben mód van rá, ismertessük el a felelősséget a károkozóval; a baleseti bejelentőlap megjegyzés rovata megfelelő helyet kínál ennek írásba foglalására. Fontos, hogy a kitöltéssel egy időben minden idegenhibás baleset esetén rendőrségi intézkedést is kérni kell, még akkor is, ha a másik fél a helyszínen a felelősségét elismeri, így megelőzhetők a későbbi jogviták.

Kár keletkezhet a gépjárműben akkor is, ha vadat gázolunk el. Rendőrt hívni minden esetben célszerű, hiszen ő az, aki értesíteni tudja a területileg illetékes vadásztársaságot, ahol gondoskodnak az elütött állat elszállításáról. Később a rendőr által készített hivatalos jegyzőkönyv birtokában könnyebben juthatunk kártérítéshez is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A sok bosszúságra okot adó káresemények sora azonban nem csupán a baleset következtében bekövetkezett károkból állhat. Casco káreseménynek számít többek között a nehezen kivédhető zárrongálás és a jelentősebb anyagi veszteséggel járó lopáskár is. A károsultaknak ilyenkor - teljes gépjármű, vagy részlopás esetén is - a kárbejelentő kitöltése mellett feljelentést is kell tenniük az esemény vagy a lakóhely szerint illetékes rendőrkapitányságon.

Baj esetén tehát talán a legfontosabb, hogy őrizzük meg nyugalmunkat, és igyekezzünk a lehető legkörültekintőbb módon megtenni minden szükséges lépést annak érdekében, hogy enyhítsük a veszteségeket és egyszerűsítsük a későbbi kárrendezést.

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?