22 °C Budapest

20 tonna(!) problémás lisztet von vissza a Gyermely Zrt.

Pénzcentrum
2010. december 7. 13:02

Kivonja a kereskedelmi forgalomból a Germely Élelmiszeripari Zrt. azt a liszttételét, amelyben az MgSzH a közelmúltban a megengedettnél több DON-toxint talált - közölte az agromonitor.hu-val Káhn Norbert, a tésztagyártó kereskedelmi és marketing vezetője.

A vállalatnak összesen 20 tonna lisztet kell visszahívnia, amelyhez tegnap megtették a szükséges intézkedéseket. A kifogásolt termékeket megsemmisítik.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal a Germely Élelmiszeripari Zrt. egy kilogrammos kiszerelésű búza finomlisztjében a megengedettnél több dezoxinivalenolt talált. A vizsgált termék kilogrammonként 903 mikrogramm DON-toxint tartalmazott a maximális 750 mikrogramm helyett.

A cég szerint a problémát az okozta, hogy az uniós és a magyar előírások eltérnek egymástól. Az EU-s rendelkezések 750 mikrogrammos határértéket követelnek meg, míg a Magyar Élelmiszerkönyv 1000 mikrogrammos limitet állapít meg. A hatóságok az ellenőrzéskor az uniós paramétert vették figyelembe, míg a vállalat a terméket az élelmiszerkönyvi előírások szerint vizsgáltatta be.

A Don-toxinok az emberre is veszélyesek lehetnek, de a termékekre megállapított határértékek egyes szakértői vélemények szerint százszorosan túlbiztosítottak, így az azokat megközelítő vagy elérő toxintartalmak sem lehetnek károsak az emberi szervezetre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?