16 °C Budapest

20 tonna(!) problémás lisztet von vissza a Gyermely Zrt.

Pénzcentrum
2010. december 7. 13:02

Kivonja a kereskedelmi forgalomból a Germely Élelmiszeripari Zrt. azt a liszttételét, amelyben az MgSzH a közelmúltban a megengedettnél több DON-toxint talált - közölte az agromonitor.hu-val Káhn Norbert, a tésztagyártó kereskedelmi és marketing vezetője.

A vállalatnak összesen 20 tonna lisztet kell visszahívnia, amelyhez tegnap megtették a szükséges intézkedéseket. A kifogásolt termékeket megsemmisítik.

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal a Germely Élelmiszeripari Zrt. egy kilogrammos kiszerelésű búza finomlisztjében a megengedettnél több dezoxinivalenolt talált. A vizsgált termék kilogrammonként 903 mikrogramm DON-toxint tartalmazott a maximális 750 mikrogramm helyett.

A cég szerint a problémát az okozta, hogy az uniós és a magyar előírások eltérnek egymástól. Az EU-s rendelkezések 750 mikrogrammos határértéket követelnek meg, míg a Magyar Élelmiszerkönyv 1000 mikrogrammos limitet állapít meg. A hatóságok az ellenőrzéskor az uniós paramétert vették figyelembe, míg a vállalat a terméket az élelmiszerkönyvi előírások szerint vizsgáltatta be.

A Don-toxinok az emberre is veszélyesek lehetnek, de a termékekre megállapított határértékek egyes szakértői vélemények szerint százszorosan túlbiztosítottak, így az azokat megközelítő vagy elérő toxintartalmak sem lehetnek károsak az emberi szervezetre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06