Zöld út a milliárdos marihuána-biznisznek

2010. október 19. 14:02

Kalifornia, mint az Amerikai Egyesült Államok leggazdagabb állama, a tagállamok közül elsőként legalizálja a marihuánát, amivel akár világméretű lavinát is elindíthat. November 2-án népszavazással döntenek a "fű" törvényesítéséről.  A közvéleménykutatók szerint az eredmény egyértelmű lesz.

Kalifornia zöld utat ad

Az új törvény elfogadása után bárki felnőtt korú személy tarthat magánál 2,8 dekagrammot a szerből, sőt még kannabiszt is termeszthetnek saját kertjükben.

Eric Holder, amerikai igazságügyminiszter elmondta, hogy a minisztérium és az FBI a kábítószerekre vonatkozó törvényeket betartatja egész Amerikában - a népszavazás eredményétől függetlenül, és fellépnek a marihuána ellen. A kaliforniai városok közbiztonságát viszont nagymértékben ronthatja, ha majd élvezeti cikként lehet fogyasztani a kenderszármazékot. Emellett pluszban még a kábítószerrel kereskedő bandák feléledésével számol a rendőrség az új tervezet elfogadása után.

A Los-Angeles-i rendőrség továbbra is együttműködik majd az FBI-jal, hiszen tagállamként a szövetségi törvények érvényesek rá. Viszont az otthoni marihuána-fogyasztást nem fogják büntetni, csak a szer nyilvános élvezetét. A legalizálást elutasítja mindkét kormányzójelölt, a demokrata Jerry Brown és a republikánus Meg Whitman is.

Kalifornia úttörő volt már több törvényi újításban az USA-ban, amit rendszerint más államok is meghonosítottak. Emlékezetes eset az 1996-ban bevezetett gyógyászati célokból engedélyezett marihuána orvosi alkalmazása, amit több mint egy tucat másik állam is átvett. Valószínű tehát, hogy az eddig csak a leggazdagabb államban virágzó kender-biznisz más területekre is tovább fog terjedni.

Vannak olyan amerikai állampolgárok, akiknek az Egyesült Államok kormánya támogatja a marihuána-fogyasztását. Egyikük például egy brókercég igazgatóhelyettese, Irvin Rosenfeld. Az 56 éves férfi 38 éve rendszeresen fogyaszt marihuánát: napi 10-12 darab füves cigarettát szív el, és mindezt a TB finanszírozza neki. A bróker egy ritka csontbetegségben szenved: izomgörcsök és fájdalmainak enyhítésére szedi a szert, ami miatt havonta 300 jointot vehet át a gyógyszertárban.

Gyógyszerként működik

A TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) drogpolitikai programvezetője, Sárosi Péter a delmagyar.hu-nak elmondta, hogy a marihuána alkalmazható fájdalomcsillapítóként. Több betegség esetében enyhítheti a tüneteket. Ilyenek a sclerosis multiplexben szenvedők izomgörcseinek csillapítása és a zöldhályog kezelése.

Azonban nálunk illegálisan lehet csak hozzájutni, a gyógyászatban nem forgalmazzák. Ennek az oka a gyógyszerlobbi, mivel a gyártók nem akarják, hogy az emberek egy otthon is előállítható anyagot használjanak az ő drága készítményeik helyett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nagy gyógyszergyártók ezért többnyire nem is foglalkoznak a marihuána gyógyászati lehetőségeinek kutatásával, pedig a tengerentúlon kimutatták jótékony hatását a krónikus idegi - vagy izomfájdalom és a kemoterápiához társuló gyakori hányásrohamok enyhítése esetében. A növény kiválóan használható továbbá étvágygerjesztőként a rákos illetve AIDS-es betegek számára. Sőt, migrén és alvászavarok kezelésére egyaránt alkalmas, de Alzheimer-kóros és sclerosis multiplexben szenvedő betegeknél is sikereket lehet vele elérni.

Sárosi Péter szerint szó sincs csodaszerről, de nagyon hatékony kiegészítője lehet egy-egy kezelésnek. Jelenleg is forgalmaznak kábítószerekkel rokon készítményeket, ilyenek például az ópiát alapú gyógyszerek.

Magyarországon a lakosság nagy része elutasítja a marihuána minden formáját, egyfajta erkölcsi ellenállást tanúsítanak vele szemben, holott világszerte már több ország is engedélyezte a fogyasztást. Hollandiában gyógyszertárban is lehet kapni füvet, Kanadában pedig régóta létezik a kannabisz növényből nyert szájspray. A készítményt gyártó cég, a Bayer HealthCare azt tervezi, hogy hamarosan Európában is elkezdi forgalmazni a terméket.

Óriási marihuána fogás

Hatalmas mennyiségű, több mint 100 tonna marihuánát foglalt le a mexikói rendőrség. A  több tízezer csomag "fű" piaci értéke 340 millió dollárra ( 67 milliárd forint) tehető. Ez azt jelenti, hogyha eladnánk a szert, minden magyar állampolgárnak fejenként 6700 forint jutna.

A 105 tonna marihuána

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?