22 °C Budapest

Zöld út a milliárdos marihuána-biznisznek

2010. október 19. 14:02

Kalifornia, mint az Amerikai Egyesült Államok leggazdagabb állama, a tagállamok közül elsőként legalizálja a marihuánát, amivel akár világméretű lavinát is elindíthat. November 2-án népszavazással döntenek a "fű" törvényesítéséről.  A közvéleménykutatók szerint az eredmény egyértelmű lesz.

Kalifornia zöld utat ad

Az új törvény elfogadása után bárki felnőtt korú személy tarthat magánál 2,8 dekagrammot a szerből, sőt még kannabiszt is termeszthetnek saját kertjükben.

Eric Holder, amerikai igazságügyminiszter elmondta, hogy a minisztérium és az FBI a kábítószerekre vonatkozó törvényeket betartatja egész Amerikában - a népszavazás eredményétől függetlenül, és fellépnek a marihuána ellen. A kaliforniai városok közbiztonságát viszont nagymértékben ronthatja, ha majd élvezeti cikként lehet fogyasztani a kenderszármazékot. Emellett pluszban még a kábítószerrel kereskedő bandák feléledésével számol a rendőrség az új tervezet elfogadása után.

A Los-Angeles-i rendőrség továbbra is együttműködik majd az FBI-jal, hiszen tagállamként a szövetségi törvények érvényesek rá. Viszont az otthoni marihuána-fogyasztást nem fogják büntetni, csak a szer nyilvános élvezetét. A legalizálást elutasítja mindkét kormányzójelölt, a demokrata Jerry Brown és a republikánus Meg Whitman is.

Kalifornia úttörő volt már több törvényi újításban az USA-ban, amit rendszerint más államok is meghonosítottak. Emlékezetes eset az 1996-ban bevezetett gyógyászati célokból engedélyezett marihuána orvosi alkalmazása, amit több mint egy tucat másik állam is átvett. Valószínű tehát, hogy az eddig csak a leggazdagabb államban virágzó kender-biznisz más területekre is tovább fog terjedni.

Vannak olyan amerikai állampolgárok, akiknek az Egyesült Államok kormánya támogatja a marihuána-fogyasztását. Egyikük például egy brókercég igazgatóhelyettese, Irvin Rosenfeld. Az 56 éves férfi 38 éve rendszeresen fogyaszt marihuánát: napi 10-12 darab füves cigarettát szív el, és mindezt a TB finanszírozza neki. A bróker egy ritka csontbetegségben szenved: izomgörcsök és fájdalmainak enyhítésére szedi a szert, ami miatt havonta 300 jointot vehet át a gyógyszertárban.

Gyógyszerként működik

A TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) drogpolitikai programvezetője, Sárosi Péter a delmagyar.hu-nak elmondta, hogy a marihuána alkalmazható fájdalomcsillapítóként. Több betegség esetében enyhítheti a tüneteket. Ilyenek a sclerosis multiplexben szenvedők izomgörcseinek csillapítása és a zöldhályog kezelése.

Azonban nálunk illegálisan lehet csak hozzájutni, a gyógyászatban nem forgalmazzák. Ennek az oka a gyógyszerlobbi, mivel a gyártók nem akarják, hogy az emberek egy otthon is előállítható anyagot használjanak az ő drága készítményeik helyett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nagy gyógyszergyártók ezért többnyire nem is foglalkoznak a marihuána gyógyászati lehetőségeinek kutatásával, pedig a tengerentúlon kimutatták jótékony hatását a krónikus idegi - vagy izomfájdalom és a kemoterápiához társuló gyakori hányásrohamok enyhítése esetében. A növény kiválóan használható továbbá étvágygerjesztőként a rákos illetve AIDS-es betegek számára. Sőt, migrén és alvászavarok kezelésére egyaránt alkalmas, de Alzheimer-kóros és sclerosis multiplexben szenvedő betegeknél is sikereket lehet vele elérni.

Sárosi Péter szerint szó sincs csodaszerről, de nagyon hatékony kiegészítője lehet egy-egy kezelésnek. Jelenleg is forgalmaznak kábítószerekkel rokon készítményeket, ilyenek például az ópiát alapú gyógyszerek.

Magyarországon a lakosság nagy része elutasítja a marihuána minden formáját, egyfajta erkölcsi ellenállást tanúsítanak vele szemben, holott világszerte már több ország is engedélyezte a fogyasztást. Hollandiában gyógyszertárban is lehet kapni füvet, Kanadában pedig régóta létezik a kannabisz növényből nyert szájspray. A készítményt gyártó cég, a Bayer HealthCare azt tervezi, hogy hamarosan Európában is elkezdi forgalmazni a terméket.

Óriási marihuána fogás

Hatalmas mennyiségű, több mint 100 tonna marihuánát foglalt le a mexikói rendőrség. A  több tízezer csomag "fű" piaci értéke 340 millió dollárra ( 67 milliárd forint) tehető. Ez azt jelenti, hogyha eladnánk a szert, minden magyar állampolgárnak fejenként 6700 forint jutna.

A 105 tonna marihuána

 

NEKED AJÁNLJUK
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?